Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:37

Hiroshi Sato – Orient (Wewantsounds, 2018)

Written by 

Η Ανατολή του Ιάπωνα Hiroshi Sato δεν είναι ένας δίσκος από εκείνους που περιμένεις να βρεις μπροστά σου, αφού, κατά πάσα πιθανότητα, είναι πολύ δύσκολο να έχει υποπέσει στην αντίληψή σου. Μερικά από τα καλά της μουσικής εποχής που ζούμε, είναι η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, όπως και η δυνατότητα επανακυκλοφορίας δίσκων που έχουν εκφύγει από τα στενά όρια της δημιουργίας που κάποτε βρήκε σημαντική απήχηση σε ευρύ κοινό. Μια, εν πολλοίς, άγνωστη και ιδιαίτερα σπάνια τέτοια κυκλοφορία είναι και το Orient, το οποίο διεκδικεί τη θέση του στο ευρύχωρο μουσικό παρόν, έχοντας τη δύναμη που αποπνέει η άσβεστη αίγλη της δεκαετίας του ’70. Ο Sato θα συνέδεε το όνομά του με τους περίφημους Yellow Magic Orchestra. Βλέπετε, ο μπασίστας που παίζει μαζί του σε αυτόν το δίσκο, ο Haruomi Hosono (Happy End), τον είχε προτείνει στη μπάντα, αλλά τη θέση τελικά κατέλαβε ο γνωστός και καθόλου εξαιρετέος Ryuichi Sakamoto. Παρέμεινε σταθερά ενεργός δισκογραφικά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και επανεμφανίστηκε ξαφνικά πέρυσι με το 12’’ Ε.Ρ. Evening Shadows.

Το Orient αρχικά κυκλοφόρησε το 1979 από την Kitty Records εντός των συνόρων της Ιαπωνίας, χωρίς στη συνέχεια να βγει ποτέ από αυτά, μέχρι πριν λίγες μέρες που έφτασε στα χέρια μας remastered από το πρωτότυπο. Είναι ένας δίσκος εξολοκλήρου βασισμένος στα synths, ανοιχτός όμως ιδιαίτερα στις πολύχρωμες όσο ποτέ soul και funk επιρροές, που ακόμα κυριαρχούσαν. Ο πολυοργανίστας και παραγωγός Hiroshi Sato έγραψε τα τραγούδια του άλμπουμ, έκανε την παραγωγή του και έπαιξε keyboards και synthesizers, συνοδευόμενος από πολλά γνωστά ονόματα της εγχώριας μουσικής. Μεταξύ άλλων, εκτός από τον Hosono που προαναφέραμε, διακρίνουμε τον Shigeru Suzuki (κιθάρα) και τον Pecker (κρουστά). Τα χρόνια που πέρασαν βρήκαν κάποιους DJs του Balearic beat να συντηρούν το μύθο του Orient και να πληρώνουν αρκετά για να τον αποκτήσουν. Κάποτε δεν υπήρχε κανένα «καθώς πρέπει» κλαμπ στην Ibiza, του οποίου ο DJ να μην είχε ή έστω να μην ήθελε να έχει το δίσκο αυτό. Άλλωστε, το παραπάνω beat, που πήρε το όνομά του από το φερώνυμο αρχιπέλαγος της Ισπανίας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δίσκου, δηλαδή πολύχρωμη, χαλαρωτική και εντελώς καλοκαιρινή synth-pop, αναμεμειγμένη με soul και funk.

Ο δίσκος ξεκινά με ένα πολύ καλό laid back τραγούδι, το Kalimba Night, που μου έφερε αβίαστα στο νου την τηλεοπτική σειρά Love Boat. Ευτυχώς όμως, πριν καλά - καλά βγει ο Captain Stubing, προλαβαίνουμε μέσα στην ευδαιμονία της μελωδίας να αντιληφθούμε πανέμορφες επιρροές από τους μάστορες Crusaders και τον ξεχωριστό και ανεπανάληπτο Philly sound. Εξαιρετική είναι και η ατμοσφαιρική soul του Jo-Do, που μπορεί να σταθεί στο πλάι της δημιουργίας του Herbie Hancock και των κορυφαίων στιγμών από τα Madhouse και Love in a Sleeper των Silver Convention, τις οποίες, παρεμπιπτόντως, σφάλλετε τα μέγιστα αν τις συνδέετε μόνο με τραγούδια όπως τα Fly Robin Fly και Get Up and Boogie (που όμως είναι άριστα στο είδος τους). Ακούγοντας το Picnic πείθεσαι ότι πιθανότατα είχαν διατρίψει πάνω σε αυτό οι Imagination, όταν τέσσερα χρόνια αργότερα γνώρισαν επιτυχία με το Just an Illusion, ενώ το Son Go Kuw, που φέρνει στο νου τους αγαπημένους Badbadnotgood, διακρίνεται για την ανατολίτικη χροιά του, όπως και το Sora Tobu Jutan.

Αν σας πει κάποιος ότι το Orient είναι ιδανικό για τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα και τις ζεστές νύχτες δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να σας έχει πει ψέμματα, θα το έχει αδικήσει. Αν, μάλιστα, δεν έχετε έρθει σε επαφή με την ανάλογη μουσική της δεκαετίας του ’70, τότε σίγουρα δε θα μπορούσατε να σχηματίσετε σωστή άποψη, ακόμα κι αν σας έλεγε πως ο ήχος του προκαλεί μια ευχάριστη διάθεση, χωρίς να είναι μονοδιάστατος. Κι αυτό διότι τόσο η χορευτική μουσική, όσο και οι διάφορες εκφάνσεις της μετά τα 70’s ποτέ δεν έφτασαν σε ανάλογα επίπεδα. Και το Orient αποτελεί ακόμα μια απόδειξη γι’ αυτό.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα