Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 21:00

Chickn – Wowsers! (Inner Ear, 2018)

Written by 

Το ντεμπούτο των Chickn το 2016 ενθουσίασε πολλούς, είναι η αλήθεια. Ίσως το γεγονός ότι ο δίσκος ήταν αρκετά διαφορετικός ως άκουσμα από ό,τι ακούμε συνήθως, ίσως η δυναμική που έδειχναν να κουβαλάνε ως μπάντα, να έκαναν αρκετούς μουσικόφιλους να στρέψουν το βλέμμα (και τα αυτιά) τους σε αυτούς. Φέτος, δύο χρόνια μετά, επιστρέφουν με ένα δίσκο πολύ διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρων.

Αρκεί απλώς και μόνο να αντιπαραβάλει κανείς τις διάρκειες των κομματιών, του πρώτου και του δεύτερου δίσκου για να καταλάβει ότι οι Chickn δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό στο νέο τους πόνημα. Το Wowsers! διαθέτει δύο κομμάτια – κλειδιά, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία του δίσκου, λίγο μετά την αρχή και λίγο πριν το τέλος. Ο λόγος για τα Am I Cher? και Elevational Love of Frank Zappa, τα οποία διαρκούν τρεισήμισι λεπτά έκαστο, περίπου δηλαδή το μισό από τη μέση διάρκεια των συνθέσεων του πρώτου δίσκου. Βεβαίως, οι διαφορές δεν σταματούν μόνο στη διάρκεια. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως ακροατής είναι πως το συγκρότημα είναι σαφώς πιο κατασταλαγμένο τώρα, με συγκεκριμένους στόχους και φυσικά πολλή περισσότερη πείρα.

Από την άλλη, η ποικιλία των ήχων και η δημιουργική ανάμειξη ετερόκλητων ειδών, παραμένει και εδώ σταθερή και εν τέλει οδηγεί σε πετυχημένα μονοπάτια τη μπάντα. Οι συνθέσεις εξακολουθούν να είναι περίπλοκες και ταυτόχρονα ευφάνταστες, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα Too Many Parables, I Cry Diamonds και China Must Win. Ενώ τη δική του ξεχωριστή θέση κατέχει το Chickn Tribe (Repise), μια παραλλαγή του Chickn Tribe που άνοιγε το ντεμπούτο τους και όπως έχουν δηλώσει υπάρχει σε τόσες διαφορετικές εκδοχές που αρκούν για να γεμίσουν έναν ολόκληρο δίσκο.

Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστική απάντηση στο ερώτημα αν το Wowsers! είναι καλύτερο ή όχι του Chickn, αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι πως είναι πολύ διαφορετικό. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως έχουμε να κάνουμε με δυο δίσκους που ξεχειλίζουν από ιδέες και φανερώνουν ένα γκρουπ ικανότατο, ταλαντούχο και με άπειρες προοπτικές. Το γεγονός πως καταφέρνουν να χαλιναγωγήσουν την νεανική τους ορμή, με κάνει να τοποθετώ λίγο ψηλότερα το Wowsers!, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική προτίμηση. Το σημαντικότερο είναι πως στην εγχώρια σκηνή έχει προστεθεί ένα σχήμα που έχει όλες τις δυνατότητες (και τις πιθανότητες) να κάνει την διαφορά, κι αυτό σίγουρα δεν είναι μικρό πράγμα.

7/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα