Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 13:43

Ohtis – Curve of Earth (Full Time Hobby, 2019)

Written by 

Το ασυνήθιστο με τους Ohtis είναι το ότι έφτιαξαν, ύστερα από μακροχρόνια ωρίμανση, το ντεμπούτο τους, χωρίς να μπορεί καν κάποιος να υποθέσει ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Κι αυτό, αν κάποιοι ίσως δεν το θεωρούν καθόλου τιμητικό, για κάποιους άλλους μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Αλήθεια, πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι το να μοιράζεσαι την ίδια άποψη με άλλους; Μήπως είναι ακόμα καλύτερο να ανήκεις σε μια, καλώς εννοούμενη, ελιτίστικη μειοψηφία, που «βλέπει» ό,τι οι πολλοί δε μπορούν καν να αντιληφθούν; Να το προχωρήσω ακόμα παραπέρα; Που δεν έχει την παραμικρή σημασία το τι αποτελεί το κύριο ρεύμα, βάσει του οποίου αποδέχεται κανείς μια καλλιτεχνική απόπειρα; Εύλογα, θα μου πείτε ότι η πρόσληψη της τέχνης είναι κάτι το απολύτως προσωπικό. Και θα έχετε δίκιο (αν υπάρχει, γενικά, δίκιο). Αυτή, όμως, δεν είναι η πεμπτουσία της αντίληψης περί τέχνης; Όχι, δεν ανήκω σε αυτούς που λατρεύουν την πρόκληση, για χάρη της πρόκλησης. Ακριβώς το αντίθετο. Γι΄αυτό ασχολούμαι με τους Ohtis, που είναι κλασική περίπτωση “take it or leave it”.      

To Curve of Earth είναι το ντεμπούτο του τρίο από το Normal του Illinois, το οποίο αποτελείται από οκτώ σχετικά σύντομα τραγούδια. Είναι ταυτόχρονα ήπιο και «σκοτεινό», αφού στιχουργικά αναφέρεται στην εφιαλτική πλευρά της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Ή, με τα λόγια του τραγουδιστή Sam Swinson, στην απεξάρτηση από τους προσωπικούς του δαίμονες. Μαζί του παίζουν οι Adam Pressley και Nate Hahn, που γνωρίζονταν από την εποχή που ήταν συμμαθητές στο σχολείο. Θέλετε κι άλλο; Την ηχογράφηση του δίσκου, που προήλθε ύστερα από ωρίμανση των τραγουδιών επί δεκαπέντε έτη, χρηματοδότησε η μητέρα του Pressley. Ξενέρωμα; Χμ, δε θα το έλεγα τόσο αβίαστα. Για σκεφτείτε το λίγο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηρωίνη ήταν αυτή που επιβράδυνε την όλη κατάσταση...

Μη με παρεξηγείτε. Δεν έχω καμία πρόθεση να επεκταθώ επ’ αυτού ή να κάνω εικασίες για απολύτως προσωπικά θέματα. Απλά μιλώ για όσα μου επιτρέπουν οι στίχοι. Με διακριτικότητα, νομίζω. Και, ναι, σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι, χωρίς τους στίχους αυτούς, η μουσική τους θα ήταν πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα.

Ποια μουσική; Εδώ μιλάμε για alt-country ή, οριακά, για indie rock και σε κάθε περίπτωση για Americana. Κι αν ο ίδιος ο Swinson ορθώς αποδέχεται το ότι ο πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών εξακολουθεί να είναι κοινωνικά στιγματισμένος, αυτό δε σημαίνει ότι ο δίσκος είναι καταθλιπτικός. Μάλλον, το αντίθετο. Έχει, βέβαια, μια ομίχλη να επικρέμεται, αλλά, ταυτόχρονα, έχει εκφραστικά κρουστά, slide κιθάρα και χαμηλόφωνο, αλλά ζωηρό πιάνο.

Το Pervert Blood μας βάζει από την αρχή στο κλίμα του άλμπουμ με σαφείς alt country αναφορές, ενώ το Runnin μοιάζει με τους Whipped Cream να έχουν αποφασίσει να παίξουν alt country. Σχεδόν αναπόφευκτα, για τέτοιο είδος άλμπουμ, δε θα μπορούσε να λείπει η κληρονομιά των Beatles, όπως σαφώς προκύπτει από το Little Sister, που «δένει» απόλυτα με το εξομοληγητικό Rehab, που μας ρωτά ευθέως “If I sing you this song / will you right my wrongs?

Στο Black Blood η alt-country συναντά το πρώτο ξαδερφάκι της, τη folk και ειδικότερα αυτήν των Hothouse Flowers, με στίχους που αφοπλίζουν: “Two days later, I woke up strapped in a hospital bed / Next to another man who wanted to be dead”. Στο δε Junkie Heaven, ο  Swinson το πάει ακόμα παραπέρα, τραγουδώντας “It was easy becoming a junkie, wasting all my mother’s prayers and money”. Η εισαγωγή του τραγουδιού με παραμορφωμένη κορνέτα και γλυκά πλήκτρα πιάνου, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενδυναμώνει τους στίχους, που αποτελούν τον κεντρικό άξονα του τραγουδιού.   

Το Curve of Earth δεν είναι ένα συνηθισμένο άλμπουμ, αλλά μια απόπειρα επικοινωνίας με έναν κόσμο, που μπορεί και να μη πιάσει ποτέ τη συχνότητά του. Είναι ένας δίσκος σημαντικός για τους δημιουργούς του, που καλό θα ήταν να εκτιμηθεί και από το κοινό. Που, όμως, αν δεν εκτιμηθεί, δε θα χάσει ποτέ γι’ αυτούς την αυθεντικότητα και την αξία του. Σαν κάθε μορφή τέχνης, που βγαίνει μέσα από το άγνωστο που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ψυχή.   

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα