Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 12:41

The Rails – Cancel the Sun (Thirty Tigers, 2019)

Written by 

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που μπαίνουν στα μουσικά δρώμενα, έχοντας ως συστατική επιστολή την ίδια την οικογενειά τους. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που το όνομα των γονέων εξαργυρώνεται με τον καλύτερο τρόπο, αλλά, σχεδόν πάντα, όταν οι απόγονοι δεν έχουν αξία, η συστατική αυτή έχει ημερομηνία λήξεως το πολύ στο δεύτερο άλμπουμ. Άλλοτε, πάλι, η πορεία των γονέων αποτελεί βάρος, συχνά ασήκωτο, που δρα καταλυτικά στην έμνευση και την έκφραση του νέου μουσικού. Κι εδώ όμως, η προσωπική αξία είναι αυτό που τελικά μετράει.

Μέσα στα πολλά αυτά παραδείγματα ανήκουν και οι The Rails, δηλαδή ο James Walbourne (φωνητικά, κιθάρες, όργανο, πιάνο) και η Kami Thompson (φωνητικά, ακουστική κιθάρα), που, εκτός από μέλη της ίδιας μπάντας, είναι και σύζυγοι. Οι πιο παλιοί από εσάς προφανώς αναγνώρισαν στο επίθετό της τον πατέρα της Richard Thompson, τη μητέρα της Linda και ίσως τον αδελφό της Teddy. Κι αν αυτό είναι σημαντικό, τι μπορεί να πει κανείς για τον Walbourne, που έχει παίξει, μεταξύ πολλών άλλων, με τους The Pretenders, The Pogues, Son Volt, The Golden Palominos και την τη περιοδεύουσα μπάντα του Ray Davies;

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1997 κατά την ηχογρφηση του solo άλμπουμ της Linda Thompson με τίτλο Versatile Heart. Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο Walbourne έλαβε μέρος σε αυτήν, ύστερα από σύσταση του αγαπημένου μου συγγραφέα και μουσικόφιλου Nick Hornby. Οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν το 2011, ενώ την επόμενη χρονιά παντρεύτηκαν, φτιάχνοντας παράλληλα το βραχύβιο folk rock ντουέτο των Dead Flamingos, που ακολούθως μετονομάστηκε The Rails. Οι τελευταίοι ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια με το άλμπουμ Fair Warning, το οποίο ανακηρύχθηκε από το Mojo ως δίσκος της χρονιάς. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το Other People, για να φτάσουμε στο πάντα δύσκολο τρίτο άλμπουμ, που στην προκειμένη περίπτωση έχει τίτλο Cancel the Sun.

Και, ναι, γενικά το ύφος του νέου δίσκου παραμένει κατά βάση folk. Μόνο που στα Call Me When it All Goes Wrong και The Inheritance διακρίνει κανείς τις πιο ήπιες στιγμές του Bob Mould από τα τέλη των 80s, όπως και των  Walkabouts στο Save the Planet. Ψήγματα από τους Giant Sand μπορείτε να βρείτε στο Balland Chain, αλλά και των Rain Parade στο Waiting on Something. Η 60s πλευρά του ηχου τους εκπροσωπείται κυρίως από το Mossy Well, που αποτίει φόρο τιμής στη singer – songwriter έκφραση, όπως και στο Leave Here Alone, που θα μπορούσε να τραγουδηθεί από τους Simon & Garfunkel αν έμαιναν στα χωράφια της indie-folk.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα