Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 11:28

Vice Squad - The Albums 1981-84 (Captain Oi, 2019)

Written by 

Το 1979 ήταν μια καλή μουσική χρονιά. Το progressive rock δεν ήταν πια κυρίαρχο, το post-punk και το new wave είχαν μόλις γεννηθεί, αλλά... ούτε τα ίδια δεν το ήξεραν και, φυσικά, το punk ζούσε και βασίλευε και μάλιστα όχι μόνο στα εναλλακτικά ακροατήρια. Επίσης, κατά ένα απόλυτο παραλογισμό, δεν ήταν μακριά ο καιρός που θα ακουγόταν για πρώτη φορά το περίφημο punks not dead. Βλέπτε, κάποιοι νόμιζαν ήδη ότι είχε σβήσει και θέλησαν νωρίς - νωρίς να διατρανώσουν την κηδεία του. Σαράντα χρόνια αργότερα, ακόμα γελάω μαζί τους.

Στις 12 Απριλίου του 1979 συστήθηκε στο κοινό μια ολοκαίνουργια μπάντα, παίζοντας για πρώτη φορά στα (λατρεμένα μου) Anson Rooms του Bristol, που επισκέφτηκα για πρώτη φορά μερικά χρόνια αργότερα για να δω τους Everything but the Girl. Η πολύ καλή και «ασυνήθιστα» όμορφη για punk μπάντα της εποχής τραγουδίστρια Beki Bondage (Rebecca Bond), ο κιθαρίστας Dave Bateman, ο μπασίστας Mark Hambly και ο ντράμερ Shane Baldwin άφησαν τους T.V. Brakes και τους The Contingent, για να σχηματίσουν τους Vice Squad στη γενέτειρά τους, το Bristol. Το δισκογραφικό ντεμπούτο τους έγινε με το τραγούδι Nothing στα τέλη της ίδιας χρονιάς μέσα από τη συλλογή Avon Calling - The Bristol Compilation, που κυκλοφόρησε από τη Heartbeat Records και έφτασε στο #14 του indie chart. Στις αρχές του 1981 κυκλοφόρησαν το ΕΡ Last Rockers στη νεοσύστατη Riot City Records, που είχαν ιδρύσει οι ίδιοι μαζί τον Simon Edwards, ο οποίος διηύθυνε τη Heartbeat Records. Ο δίσκος αυτός έφτασε στο #7 του indie chart και έμεινε για είκοσι εβδομάδες στην πρώτη εικοσάδα. Τα πρώτα αντίτυπά του, μάλιστα, είναι αντικείμενο πόθου για κάθε συλλέκτη που σέβεται τον εαυτό του, όχι τόσο λόγω των τριών τραγουδιών τους, αφού επανακυκλοφόρησαν το 1996, αλλά για το πόστερ που περιείχαν. Ακολούθησε το ΕΡ The Resurrection, που έμεινε γαι ένα εξάμηνο στο indie chart και έφτασε μέχρι το #4.

Ύστερα ακολούθησαν δύο BBC Sessions στις εκπομπές του John Peel και του Richard Skinner και μια απίστευτα συλλεκτική σήμερα κασέτα της Chaos Records, με τη συναυλία τους στο The Marples του Sheffield. Το μεγάλης διάρκειας ντεμπούτο τους έγινε από την ιστορική Zonophone Records, που στο μεταξύ είχε καταλήξει στην EMI, με τίτλο No Cause for Concern (1981) και τα πήγε καλά ακόμα και στο national chart. Οι Vice Squad «μεγάλωναν» και αυτό φαινόταν και από τα ονόματα των συγκροτημάτων με τα οποία έπαιζαν μαζί: The Exploited, UK Subs, The Damned, Anti-Nowhere League, Chelsea και Anti Pasti.

Η 12’’ φερώνυμη κυκλοφορία τους κράτησε ζεστό το κοινό τους, όπως και το EP Out of Reach, μέχρι που το Stand Strong Stand Proud (1982), που επίσης κυκλοφόρησε από τη Zonophone Records, εδραίωσε τη φήμη τους, με τη βοήθεια και του περιοδικού Sounds. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς οι Vice Squad περιόδευσαν για πρώτη φορά στις Η.Π.Α., παίζοντας πλάι στους Black Flag, Social Distortion, Bad Brains και Youth Brigade. Ειδικότερα, η συναυλία στο B.J. Kelly του Eugene του Oregon κυκλοφόρησε από τη Link Records με τίτλο Live and Loud!! Η επιστροφή τους στη Βρετανία σήμανε την αρχή μιας νέας περιοδείας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ήρθε το ΕΡ State of the Nation και η αποχώρηση της Beki, η οποία κυκλοφόρησε το 1984 το single και 12’’ Crime and Passion και το άλμπουμ Forgive and Forget στην EMI ως μέλος των Ligotage.

Τα τρία εναπομείναντα μέλη την αντικατέστησαν με την JuliaLiaRumbelow, που έπαιζε στη synth-pop μπάντα των Affairs of the Heart, με τους οποίους είχε κυκλοφορήσει μια διασκευή του Waterloo Sunset των Kinks. Παράλληλα, μονιμοποίησαν τον κιθαρίστα MarkSootyByrne, ο οποίος ως τότε έπαιζε μαζί τους στα live και βοηθούσε επίσης σε ρόλο μάνατζερ και παραγωγού. Με αυτή τη σύνθεση εντάχθηκαν στο δυναμικό της Anagram Records, που ανήκε στην Cherry Red Records, με την οποία κυκλοφόρησαν το Black Sheep ως single και 12’’. Το τελευταίο session στο Radio 1 του BBC έγινε το Μάρτιο του 1984 για λογαριασμό του DavidKidJensen, πριν βγει το Shot Away (1985) και ενώ ο μπασίστας John Chilcot είχε αντικαταστήσει τον Hambly. Μετά από αυτά, η πρώτη περίοδος της μπάντας είχε ολοκληρωθεί, με το κενό να διαρκεί έως το 1997, που επανασυνδέθηκε.

Δε νομίζω να απορεί κανείς για το λόγο που θυμήθηκα ξαφνικά τους Vice Squad. Το boxed set The Albums 1981-84, που κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου, μας δίνει με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία να τους ξαναθυμηθούμε ή να τους γνωρίσουμε μέσα από πέντε ψηφιακούς δίσκους και εβδομήντα τρία τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν από το 1981 έως το 1984. Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται το ντεμπούτο No Cause for Concern, το επόμενο μεγάλης διάρκειας και θεωρούμενο ως καλύτερό τους άλμπουμ Stand Strong Stand Proud, όπως και το Shot Away. Στο Odds n Squads έχουν συγκεντρωθεί είκοσι πέντε τραγούδια της εποχής εκείνης που δεν υπάρχουν στους προηγούμενους δίσκους, όπως το εξαιρετικό Last Rockers (#7), Resurrection (#4), Black Sheep (#13), Teenage Rampage (#44) και Out Of Reach(#68). Ο πέμπτος δίσκος είναι το Live And Loud!!, που αναφέραμε παραπάνω, με δώδεκα ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια. 

Πίσω στο 1981 η Beki τραγουδούσε: “They cannot burn me from my kind / No dreams of death control my mind / Last rockers rule the world now / There's no one left to fight now”. Κι απ’ ό,τι ξέρω, το ίδιο τραγουδά ακόμα.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα