Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 10:21

Sister Sledge - Thinking of You – The Atco / Cotillion / Atlantic Recordings 1973-1985 (SoulMusic Records, 2020)

Written by 

Μπορεί κανείς να τα πει όλα με δυο μονάχα λέξεις: relaxed joyfulness. Η πατρότητα του όρου, που φυσικά αφορά αυτό που μας έμαθαν να λέμε disco music, ανήκει στο μέγιστο Nile Rogers, ο οποίος δίδαξε κάμποσα πράγματα, εκτός από το μοναδικό και άμεσα αναγνωρίσιμο τρόπο που έπαιζε την κιθάρα του. Δηλαδή τον τύπο που νίκησε όλες τις δυσκολίες της ζωής του χαμογελώντας. Διάβασα για πρώτη φορά μια συνέντευξή του πριν πάρα πολλά χρόνια, σε μια εποχή που δεν είχε ράστα, αλλά το ίδιο γεμάτο ζωή βλέμμα και πλάι του τον Bernard Edwards να φορά γυαλιά που τώρα αποκαλούμε χιπστεράδικα,: «Εμείς δε θέλουμε να προβληματίσουμε κανέναν με τη μουσική μας. Απλά φτιάχνουμε τραγούδια που έχουν σκοπό να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του και να διασκεδάσει». Το τραγουδούσε, άλλωστε, και στο ολοκαίνουργιο Le Freak: «Big fun to be had by everyone, it's up to you, it surely can be done... Feel the rhythm, chant the rhyme, come on along and have a real good time...». Κι όλα αυτά, εν μέσω παγιωμένης υψηλής (υπέροχης, όμως) μουσικής διανόησης. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη το ότι τα ίδια υποστηρίζει και σήμερα, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε κανέναν για το ότι προσπάθησα να κάνω τον κόσμο να περνά όμορφα».

Le freak, c'est chic, λοιπόν, αλλά τι σχέση έχει με την παρουσίαση της νέας κυκλοφορίας που αφορά τις Sister Sledge; Αν πω «μεγάλη», πάλι λίγα θα έχω πει. Οι αδελφές Debbie, Joni, Kim και Kathy Sledge (ναι, όταν τραγουδούσαν We Are Family, κυριολεκτούσαν), κυκλοφόρησαν δίσκους αυτής ακριβώς της feel good μουσικής διάθεσης στην οποία αναφερόταν ο Nile, που ουσιαστικά δεν ήταν μόνο disco, αλλά και R&B, funk, soul και εσχάτως pop. Στις 20 Μαρτίου μπορούμε να γνωρίσουμε ή και να θυμηθούμε τη δική τους μουσική ιστορία μέσα από το εξαπλό CD box Thinking of YouThe Atco / Cotillion / Atlantic Recordings 1973-1985, που περιλαμβάνει ενενήντα επτά τραγούδια από τα οκτώ άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στις παραπάνω εταιρείες, αλλά και bonus tracks και εναλλακτικά mixes. Η μουσική τους, ιδιαίτερα της δεκαετίας του ’70, σου δημιουργεί ακόμα το ίδιο πολύ ευχάριστο συναίσθημα, το οποίο πιστεύω πως κατά κύριο λόγο εξηγείται λόγω της καταγωγής τους από τη Φιλαδέλφεια, γενέτειρας του κομβικού Philly-sound, που θεωρείται ως ο πρόδρομος της disco. 

Η μουσική των Sister Sledge έγινε άμεσα αγαπητή στο κοινό και εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη μέχρι και σήμερα, ακόμα και από άτομα νεαρής ηλικίας. Τραγούδια όπως το επικό Lost in Music, το We Are Family, αλλά και το Thinking of You δε χρειάζονται καμία σύσταση. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, σε πάρτυ με μουσική 70s και 80s αιφνιδιάστηκα ευχάριστα, όταν είδα νέους ανθρώπους που δεν είχαν συμπληρώσει τα τριάντα, να γνωρίζουν και να τραγουδούν τα All American Girls και Got to Love Somebody! Δηλαδή, άτομα που γεννήθηκαν αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Το διανοείστε; Μα, φυσικά… Πώς το τραγουδούσαν οι Sisters; Music Makes Me Feel Good; Δίκιο είχαν κι απ’ ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να έχουν.

Η κυκλοφορία συνοδεύεται από εκτενές κείμενο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Justin Kantor, ο οποίος παρουσιάζει την ιστορία του γκρουπ, δίνοντας έμφαση στις ηχογραφήσεις, με ταυτόχρονα και ειδικά για την περίσταση σχόλια της Kathy Sledge, του παραγωγού Phil Hurtt, της τραγουδίστριας Alfa Anderson και του μουσικού Nick Mundy. Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει το ντεμπούτο Circle of Love (1975), του οποίου την παραγωγή υπέγραψαν οι Bert De Coteaux και Tony Silvester και τα περισσότερα τραγούδια έγραψε το επιτυχημένο ζευγάρι Gwen Guthrie και Patrick Grant, που αργότερα συνεργάστηκε με τον Ben E. King και τη Roberta Flack. Επίσης, έχει εννέα bonus tracks (συμπεριλαμβανομένου του UK charted single Mama Never Told Me, όπως και τα δύο πρώτα τραγούδια του επόμενου άλμπουμ Together (1977), των παραγωγών Michael Kunze και Sylvester Levay. Ο δεύτερος δίσκος έχει τα υπόλοιπα τραγούδια του σαφώς πιο προσωπικού από το ντεμπούτο Together, με τη διασκευή του As του Stevie Wonder, τις δύο πλευρές του σπάνιου single Ive Seen Better Days - Do It To The Max, και τα πέντε πρώτα τραγούδια του κορυφαίου πλατινένιου άλμπουμ We Are Family, που ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στο χορό και τη μπαλάντα, με το μυθικό δίδυμο των Nile Rodgers και Bernard Edwards στην παραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το επιβλητικό εισαγωγικό Hes the Greatest Dancer ήταν αρχικά προορισμένο για τους Chic (υποκλίνομαι ευλαβικά), ενώ το αριστουργηματικό έπος και όνειρο κάθε μπασίστα I Want Your Love επρόκειτο να δοθεί στις Sisters. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια!

Στον τρίτο δίσκο συναντάμε τα τρία τελευταία τραγούδια του We Are Family, ολόκληρο το Love Somebody Today (1980), που επίσης φέρει τη σφραγίδα των ίδιων παραγωγών και οκτώ συνθέσεις τους, αλλά και τα πέντε πρώτα τραγούδια του All American Girls (1981), στο οποίο η παραγωγή συνυπογράφεται από τον πολυοργανίστα Narada Michael Walden, που έπαιξε στο πλευρό των Roy Buchanan (υποκλίνομαι με σεβασμό), Mahavishnu Orchestra, Jeff Beck και Don Cherry, αλλά και τις ίδιες τις Sister Sledge. Ο τέταρτος δίσκος έχει τα υπόλοιπα πέντε τραγούδια του All American Girls, το οποίο έφερε αντιδράσεις της Αφροαμερικανικής κοινότητας, λόγω του στίχου “we’re all-American”, ολόκληρο το έκτο άλμπουμ τους με τίτλο The Sisters (1982), που κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα καλύτερά τους και περιλαμβάνει τη διασκευή του κλασικού My Guy της Mary Wells και το All The Man I Need που ατυχώς έγινε ευρύτερα γνωστό από τη Whitney Houston, όπως και τα τρία πρώτα τραγούδια του Bet Cha Say That to All the Girls (1983), που είχε ως παραγωγό τον George Duke. Στον πέμπτο δίσκο βρίσκουμε τα υπόλοιπα τραγούδια του Bet Cha Say That to All the Girls και το τελευταίο για την Atlantic άλμπουμ τους When the Boys Meet the Girls, στο οποίο ο Nile Rodgers επανεμφανίζεται ως παραγωγός. Ο τελευταίος δίσκος περιλαμβάνει δέκα εναλλακτικά dance mixes των σημαντικότερων επιτυχιών τους, μεταξύ των οποίων το remix του Mama Never Told Me του Tom Moulton και το Club Mix του Frankie.

Η «χορταστική» αυτή σχεδόν επτάωρης διάρκειας κυκλοφορία, αποζημιώνει κάθε φίλο του γκρουπ και της παλιάς καλής χορευτικής μουσικής, ενώ περιέχει πολλά εξαιρετικά ηπιότερων τόνων τραγούδια, όπως τα Youre a Friend to Me, One More Time, Lets Goon Vacation και Happy Feeling. Με το Thinking of YouThe Atco / Cotillion / Atlantic Recordings 1973-1985 ξετυλίγεται μπροστά μας η μουσική, η όμορφη σκηνική παρουσία και τα απόλυτα αρμονικά φωνητικά, που είχαν τις βάσεις τους στα gospel και τη Motown, των τεσσάρων αδελφών, οι οποίες κατά περιόδους ήταν πέντε με την προσθήκη της μεγαλύτερης Carol. Άλλωστε, μας το τραγουδούσαν: “… I got all my sisters with me”, για να προσθέσουν αμέσως: “Get up everybody and sing”.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα