Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 12:24

Strawberry Pills – Murder To A Beat (Inner Ear, 2020)

Written by 

Όταν κυκλοφόρησε το Verbal Suicide, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως αυτό είναι το πρώτο single των Strawberry Pills. Στην πραγματικότητα όμως το σχήμα είχε πίσω του μια μικρή, έστω, ιστορία. Μερικά χρόνια πριν, ο Αντώνης Κωνσταντάρας ετοίμαζε ένα νέο project μετά το τέλος των Le Page και αναζητούσε μια φωνή για να τον συνοδεύσει. Στο πρώτο πολυσυλλεκτικό EP που κυκλοφόρησε με τίτλο το όνομα του νέου σχήματος το 2013, ανάμεσα στις τραγουδίστριες που συμμετείχαν υπήρχε και η Valisia Odell, η οποία προερχόταν από τους επίσης προσφάτως - τότε - διαλυθέντες Phoenix Catscratch. Η φωνή της προφανώς ταίριαζε με τη μουσική κατεύθυνση που ήθελε να ακολουθήσει ο Κωνσταντάρας και έτσι σύντομα ακολούθησε το EP Conversation Piece. Κι ενώ το όνομα τους άρχισε να γίνεται γνωστό στο εναλλακτικό ακροατήριο και το επόμενο βήμα έμοιαζε η ηχογράφηση ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ, το ντουέτο τράβηξε, για διάφορους λόγους, απότομα φρένο.

Τα επόμενα χρόνια δεν ξανακούσαμε τίποτα για αυτούς μέχρι που στις αρχές του 2019 ανέβηκε ξαφνικά στο Youtube το Verbal Suicide. Η απήχηση του κομματιού ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας να ακούγεται ακόμα και σε ραδιόφωνα των ερτζιανών, κάτι που στη δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στη μπάντα των FM μοιάζει σχεδόν αδιανόητο για οποιοδήποτε νέο εγχώριο γκρουπ, ειδικά εναλλακτικού ύφους. Η επιτυχία της συγκεκριμένης σύνθεσης προφανώς ξάφνιασε και τους ίδιους, αλλά παράλληλα τους έδωσε το κίνητρο να προχωρήσουν σε αυτό που δεν είχαν κάνει την προηγούμενη φορά: να ηχογραφήσουν το ολοκληρωμένο ντεμπούτο τους.

Το Murder To A Beat διαθέτει την ορμή που πρόσφερε στους Strawberry Pills η διαδρομή που έκανε το Verbal Suicide, το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι περιέχει άλλες 7 δυνατές συνθέσεις. Ακούγοντας το LP δεν είναι δύσκολο να φανταστείς κάποια από αυτά τα κομμάτια να κάνουν τον κόσμο να κουνιέται στους ρυθμούς τους στα “νταρκάδικα” της πόλης (όταν αυτά ανοίξουν πάλι...). Τα καταιγιστικά beats και οι κολλητικές μελωδίες των Enter the Void, The Voyeur, Icarus και Dreams είναι δεδομένο πως δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο το κοινό που αρέσκεται σε σκοτεινούς ήχους και όχι μόνο. Ηχητικά οι Strawberry Pills έτσι κι αλλιώς ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε, λίγο γενικά, darkwave, ένα ύφος που πάντα μας άρεσε, χωρίς απαραίτητα να μπορούν να εξηγηθούν οι λόγοι.

Το Murder To A Beat (τίτλος που παραπέμπει εμμέσως στην Άγκαθα Κρίστι) διαρκεί σοφά κάτι λιγότερο από μισή ώρα και ακούγεται φυσικά μονορούφι. Οι ρυθμοί είναι αναμενόμενα ανεβασμένοι χωρίς όμως να απουσιάζουν οι πιο εσωστρεφείς στιγμές (Porcelain Face). Πλάι στα ηλεκτρονικά beats ακούγονται πυκνά κιθαριστικές λεπτομέρειες που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, ενώ οι ερμηνείες της Valisia Odell χαρακτηρίζονται από το ψυχρό, γοτθικό της στυλ. Ως σύνολο, το Murder To A Beat αποτελεί μια από τις αρτιότερες παραγωγές που έχουμε ακούσει από εγχώριο σχήμα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, με κάθε βεβαιότητα τα επόμενα χρόνια θα αναφέρεται ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της συγκεκριμένης σκηνής. Μπορεί να άργησε μερικά χρόνια αλλά η αναμονή άξιζε.


8/10

 

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα