Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 14:45

2 By Bukowski – Her Kind Fight Everything (Sound Effect, 2020)

Written by 

What A Long Strange Journey This Has Been. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περιγραφή για τη μέχρι σήμερα πορεία των 2 By Bukowski από τον τίτλο του άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2001. Από τη Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του '90, τις σημαντικές ηχογραφήσεις των 00s, τη μεγάλη παύση, τις περιπλανήσεις στο εξωτερικό, ως το τόσο περίεργο αλλά και δημιουργικό (για κάποιους, έστω) 2020. Για όσους τους έχασαν κάπου στην πορεία, υπενθυμίζουμε πως μετά την κυκλοφορία του Yzordderex (2005) το σχήμα ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε.

Εν έτει 2017 τα δύο βασικά μέλη Γιώργος Μαλαμίδης και Αχιλλέας Χαρμπίλας ξανάπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει παρουσιάζοντας το single Hot Summer / Beast's Breath (με το αμίμητο α λα Kraftwerk εξώφυλλο) και την επόμενη χρονιά τα επίσης 7ιντσα Dead Man's Lullaby / Jam Four και Follow You Home / Fiend For Sleep (όλα στην Inner Ear). Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά σε αυτή τη σειρά των single της Έλενας Χαρμπίλα (Kid Moxie) στα φωνητικά, ενώ στην πορεία προστέθηκε στο μπάσο η Heike Raedeker.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο φετινό Her Kind Fight Everything το οποίο είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό comeback album. Το γκρουπ δεν έχει απωλέσει διόλου τα προτερήματα του και μάλιστα επανεμφανίζεται σαφώς αναζωογονημένο από κάθε άποψη και κυρίως ηχητική. Μιλώντας για τη μουσική των 2 By Bukowski, είναι δύσκολο - όσο κι αν το θέλουμε - να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο “post rock”, ο οποιος ειδικά τώρα φαντάζει πολύ περιοριστικός. Κι αν στα τρια προαναφερθέντα single η ατμόσφαιρα ήταν πιο uptempo και φωτεινή (συνέβαλαν φυσικά και τα αιθέρια φωνητικά της Kid Moxie), εδώ ο ήχος τους παίρνει μια σκοτεινή τροπή, γίνεται πιο βαρύς και επιθετικός.

Στις πέντε συνθέσεις που αποτελούν το νέο τους πόνημα, οι 2 By Bukowski προσεγγίζουν το drone/doom φέρνωντας στο μυαλό ονόματα όπως οι Earth και οι Sunn0))), μπάντες που έτσι κι αλλιώς ανήκαν στα ακούσματα τους, όπως παραδέχτηκαν άλλωστε και στην πρόσφατη συνέντευξη που μας παραχώρησαν. Ειδικά σε σχέση με τις ηχογραφήσεις των Earth της περιόδου Angels of Darkness, Demons of Light I και Primitive and Deadly, στις οποίες το σχήμα του Dylan Carlson αφομοίωσε όσο ποτέ αλλοτε το post rock στο drone/doom σύμπαν του, παρουσιάζουν εκλεκτική συνάφεια.

Οι προθέσεις των 2 By Bukowski γίνονται ξεκάθαρες ήδη από το εναρκτήριο The Well Manicured Man, ένα δεκάλεπτο καθηλωτικό track. Αργόσυρτες, μακροσκελείς συνθέσεις, στρώσεις θορύβου, αξιομνημόνευτα κιθαριστικά riff και σποραδικά φωνητικά από τη Heike (Crazy Joe Davola, Mahone) συναπαρτίζουν ένα σφιχτό και συναρπαστικό σύνολο. Το Her Kind Fight Everything προφανώς είναι ένα ζόρικο άλμπουμ, απαιτεί ακροάσεις και χρόνο αλλά η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο. Αφού ακολουθήσαμε αυτή την απαιτητική διαδικασία, μπορούμε να αποφανθούμε χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγχώριες δουλειές που ακούσαμε  μέσα στη χρονιά που έφυγε.

7,5/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα