Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 12:58

Dominus Orchestra - A Concert Tribute to Paice Ashton Lord's "Malice In Wonderland" (Self Release, 2022)

Written by 

Το 2018, λίγους μόλις μήνες πριν μπει στη ζωή μας η πανδημία του covid19, εμφανίστηκε ένα συναυλιακό ρεύμα του οποίου ο σκοπός ήταν να τιμήσει τα πεπραγμένα μουσικών έργων που, ίσως όχι τόσο τυχαία, περιελάμβαναν ως βασικό μέλος έναν από τους μεγαλύτερους keyboard-ίστες στην ιστορία του rock. Ο λόγος γίνεται για τον Jon Lord, ο οποίος βεβαίως είχε γίνει ευρύτερα γνωστός ως κεντρικό στέλεχος της κλασικής σύνθεσης των Deep Purple. Μπορεί να θυμάστε ότι έχει γίνει ένα (διπλό μάλιστα) αφιέρωμα της Καμεράτας στο Μέγαρο Μουσικής με κάποια έργα του, όπως το solo Sarabande και το κλασικότροπο Concerto For Group And Orchestra που είχε γράψει ο ίδιος για τους Deep Purple λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του ήχου τους ο Ritchie Blackmore. Ένα σαφώς λιγότερο προβεβλημένο αφιέρωμα έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2018 στον πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά από την Dominus Orchestra του Πάνου Πολίτη (η όποια για εκείνη τη βραδιά είχε μετονομαστεί σε Dominus Rock Band). Σε αυτή τη συναυλία ερμηνεύτηκε ολόκληρο το Malice in wonderland, ο μοναδικός δίσκος του βραχύβιου σχήματος Paice Ashton Lord το οποίο δημιούργησε ο Jon Lord με τον Ian Paice το 1976, όταν οι Deep Purple είχαν προσωρινά (αλλά δεν το ήξεραν τότε) διαλυθεί. Για τα ιστορικά των Deep Purple μπορούμε να μιλάμε για μέρες, οπότε ας μείνουμε στον παρόντα δίσκο.

Η ειδοποιός διαφορά με όλα τα άλλα tributes είναι ότι, αν και ο Πολίτης συμμετείχε στο αφιέρωμα στο Concerto…, η Dominus Orchestra ενεργοποιήθηκε λίγο μετά το θάνατο του μεγάλου μουσικού (με το προσωρινό όνομα Jon Lord Tribute Band), με στόχο την εκτέλεση και διάδοση του έργου του, είτε με τους Deep Purple είτε ως σόλο καλλιτέχνης, και είχε ήδη επιδείξει κάποιες λίγες και, κατά τα φαινόμενα προσεγμένες, συναυλίες. Η συγκεκριμένη εμφάνιση για το Malice In Wonderland είχε σχεδιαστεί να επαναληφθεί μία εβδομάδα αργότερα, αλλά τελικά μείναμε μονάχα με τη μία εμφάνιση (κι εμείς που είχαμε κανονίσει με τους εαυτούς μας να πάμε στη δεύτερη φορά μείναμε με τη χαρά). Ευτυχώς αυτή η εμφάνιση ηχογραφήθηκε αλλά και μαγνητοσκοπήθηκε, σε καταγραφές οι οποίες είναι πλέον διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και για αυτές θα μιλήσουμε σε αυτό το κείμενο.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε μονό βινύλιο με 8 κομμάτια, που όμως περιλαμβάνει DVD ή Blu-Ray με το πλήρες πρόγραμμα της συναυλίας (13 κομμάτια). Προφανώς πρόκειται για αυτοέκδοση που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να βγει ως διπλό βινύλιο υπό τις παρούσες συνθήκες και να συμφέρει οικονομικά (τα γράφουμε συνεχώς, ας μην επαναλαμβανόμαστε). Το σχήμα του Πάνου Πολίτη για αυτήν τη μουσική παράσταση περιλαμβάνει δύο γυναικείες φωνές (Χριστίνα Ullorja, Δέσποινα Ζαχαρίτσεφ) ως κυρίως υποστηρικτικές και τον τρομερό Βασίλη Αξιώτη (με μακρά καριέρα στο μουσικό θέατρο, αλλά και σε μπάντες του σκληρού ήχου όπως οι Phantom Lord - ναι, και από την εντυπωσιακή συμμετοχή του στο τηλεοπτικό The Voice) ως κύριο τραγουδιστή να ερμηνεύει τα μέρη του Tony Ashton. Πέρα από τα κλασικά ροκ όργανα (κιθάρα του Νίκου Εφεντάκη, το μπάσο του Γιάννη Γρηγορίου και τα ντραμς του Δημήτρη Αντωνιάδη), ο ίδιος ο Πολίτης βρίσκεται πίσω από το Hammond και λοιπά πληκτροφόρα όργανα, ενώ το σχήμα συμπληρώνεται από ένα κουαρτέτο χάλκινων πνευστών. Παρότι τα μεγέθη των μουσικών στις αυθεντικές εκτελέσεις είναι βεβαίως δυσθεώρητα, το συγκρότημα στέκεται στο ύψος της περίστασης και αποδίδει εξαιρετικά πιστά το περιεχόμενο χωρίς απαραίτητα να ξεχωρίζει κάποιος ατομικά πέραν των Πολίτη και Αξιώτη - αναμενόμενα κυρίως λόγω του αρχικού υλικού.

Οι εκτελέσεις προσεγγίζουν περισσότερο αυτές των live album του super group, κάτι που φαίνεται κυρίως από τη χρήση που γίνεται στις γυναικείες φωνές. Παραδόξως, το LP όχι μόνο δεν ακολουθεί τη σειρά του άλμπουμ, αλλά και αφήνει εκτός δύο κομμάτια, τα οποία όμως περιέχονται στο οπτικοακουστικό μέρος. Στη θέση τους τοποθετείται το Ballad Of Mr. Giver, που αρχικά βρισκόταν στο First Of The Big Bands των Ashton & Lord του ‘74 και θα συμπεριλαμβανόταν στο δεύτερο άλμπουμ των Paice Ashton Lord αν αυτό κυκλοφορούσε ποτέ επισήμως. Μέσα στo DVD θα βρούμε επίσης το I Been Lonely & Downside Upside Down από το Ashton & Lord, καθώς και τα Steamroller Blues του James Taylor που υπάρχει καταγεγραμμένο σε ζωντανή ηχογράφηση των Paice Ashton Lord. Συμπληρώνεται έτσι μία αντιπροσωπευτική εικόνα της περιόδου που εξέταζε εκείνη η συναυλία.

H ποιότητα της ηχογράφησης είναι πολύ καλή, σε σημείο που τα πάντα ακούγονται καθαρά ενώ παραμένει η αίσθηση της ζωντανής εμφάνισης. Το DVD που είδαμε εμείς φαίνεται να φτιάχτηκε κυρίως για να υπάρχει αποτυπωμένη σε εικόνα η εμπειρία μιας συναυλίας που τελικώς δεν επαναλήφθηκε, οπότε να περιμένετε μια πολυκάμερη έκδοση μεν, με κάποιες τεχνικές ατέλειες δε που δεν ενοχλούν αν λάβουμε υπόψη τη συνολική εικόνα. Για τους φανς του συγκεκριμένου δίσκου, του Jon Lord και γενικώς του γενεαλογικού δέντρου των Deep Purple, δεν συζητάμε καν πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο, ειδικά από την στιγμή που οι εκτελέσεις είναι τόσο δυνατές. Εδώ ο ίδιος ο Bernie Marsden, κιθαρίστας στον αυθεντικό δίσκο, προθυμοποιήθηκε να κάνει guest σε κάποια επόμενη συναυλία… Οι παρόντες σε εκείνη τη συναυλία εννοείται πώς θα έχουν μία πολύ δυνατή ανάμνηση αυτής.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα