Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 19:38

Enemy of Reality και Σπύρος Μπιμπίλας αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου

Written by 

 Δελτίο τύπου

Το νέο video clip του Αθηναϊκού συγκροτήματος Enemy of Reality, είναι μια εντυπωσιακή διασκευή στο Ποντιακό τραγούδι "Την Πατρίδα μ' Έχασα". Αποτελεί έναν φόρο τιμής προς τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία τιμάται σήμερα και κάθε χρόνο στις 19  Μαϊου, ημέρα μνήμης που καθιερώθηκε το 1994, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
 
 
Η διασκευή είναι βασισμένη στην ηχογράφηση του τραγουδιού από τον Κώστα Σιαμίδη, σε στίχους Χρήστου Αντωνιάδη, που κυκλοφόρησε το 1999, σε CD με τίτλο "Μαυροθάλασσα" μέσω της Nitro Music.
 
Το ίδιο το συγκρότημα δήλωσε: "Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα και ταυτόχρονα πιο ζοφερά γεγονότα του 20ου αιώνα. Πάνω από 353.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε μία ακόμη εκστρατεία μίσους και εγκληματικών πολιτικών. Η πρωτοβουλία που παίρνουμε να τιμήσουμε αυτές τις μνήμες πηγάζει από την ανάγκη μας να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι υπεράνω καταγωγής, εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η ανθρωπιά είναι αξίες που μπορούν να μας φέρουν όλους πιο κοντά. Καμία μάνα να μην χάνει το παιδί της, κανένα παιδί να μην χάνει την μάνα του και προπάντων κανείς να μην χάνει την πατρίδα του, τη γλώσσα του, την αναφορά του."
 
Πέραν του Ελληνικού κράτους και της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, ο διωγμός των Ποντίων έχει βρει τα τελευταία χρόνια δικαίωση και δια της επίσημης αναγνώρισής του από Κύπρο, Αρμενία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, μέρος της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, τη Βουλή της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας και από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Το επίσημο Τουρκικό κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ την γενοκτονία όπως αυτή διατυπώθηκε στο διεθνές δίκαιο το 1948, από τον Πολωνό Ράφαελ Λέμκιν, με σκοπό τη νομική περιγραφή “μαζικών εγκλημάτων από κυρίαρχες εξουσίες, με προσχεδιασμό, οργάνωση και συστημικότητα και με σκοπό τη μεθοδευμένη εξολόθρευση διαφόρων εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών ή άλλων μειονοτήτων”. Αυτό από μόνο του έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου και κοινωνικού προβληματισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Οι Enemy of Reality βρίσκονται αυτή την περίοδο προ των πυλών της τρίτης δισκογραφικής τους κυκλοφορίας, ενώ στα πλαίσια της προώθησης των προηγούμενων δύο albums τους έχουν πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε σημαντικά festivals του εξωτερικού, όπως τα Metal Female Voices Fest (Βέλγιο), Artmania (Ρουμανία), Dames of Darkness (Αγγλία), VOTS Fest (Μάλτα), ενώ έχουν περιοδεύσει σε χώρες της Σκανδιναβίας με τη διάσημη Σουηδική μπάντα Therion.
 
• Το video clip σκηνοθέτησε ο Bob Katsionis και τη διεύθυνση φωτογραφίας έκανε ο Κώστας Παπαπαναγιώτου.

• Πρωταγωνιστούν Μάγδα Λέκκα, Σπύρος Μπιμπίλας, Μικές Γλύκας, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Ρεβέκκα Κοφινά, Δήμητρα Αβραμάκη και Αγάπη Τσίγκου.
• Ποντιακή λύρα έπαιξε ο Δημήτρης Κοσμίδης.
• Τις παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές προσέφερε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος".
• Το φωτογραφικό αρχείο προσέφερε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
• Φωτογράφος: Στέλλα Μουζή
• Την παραγωγή ήχου έκαναν οι Enemy of Reality και ο Άγγελος Βαφειάδης, η ηχογράφηση έγινε από τον Μιχάλη Σκαράκη στο 133 Studio και το mastering από το Νάσο Νομικό στο Vu Productions mastering studio.
• Το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Thoth Graphics.

Ακολουθείστε τους Enemy of Reality:
• Web: http://enemyofreality.com
• FB: https://www.facebook.com/enemyofrealityofficialpage
• IG: https://www.instagram.com/enemyofrealityofficialband

 

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα