Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 21:58

Η Google δεν στηρίζει τους ανεξάρτητους

Written by 

Όσο περνάει ο καιρός, οι κινήσεις της Google μοιάζουν να γίνονται με διάθεση μεγαλομανίας, γιγαντισμού, εγωκεντρισμού και συγκεντρωτισμού, με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, την συσσώρευση όσο δυνατόν περισσότερων δικτυακών και μη υπηρεσιών υπό την σκέπη της, και πιθανότατα την κατάκτηση του κόσμου (για να παίξουμε λίγο με τον παραλληλισμό Google και ... Skynet, που έγινε εντονότερος μετά την εξαγορά της Boston Dynamics, εταιρίας που κατασκευάζει εξελιγμένα ρομπότ για τον αμερικανικό στρατό).

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η συνδρομητική υπηρεσία streaming μουσικής που ετοιμάζει η Google, με προμετωπίδα φυσικά το ιδιόκτητο Youtube, θέλοντας προφανώς να μπει στο παιχνίδι του streaming μαζί με το Spotify, το Prime Music της Amazon και το Beats Music της Apple. Η ιδέα πίσω από την υπηρεσία είναι η διάθεση μουσικής με την μορφή video χωρίς διαφημίσεις στους συνδρομητές, εκμεταλλευόμενη την τεράστια βάση δεδομένων του Youtube. Ως εδώ, όλα καλώς – που λέει ο λόγος – καμωμένα. Όμως, παρότι οι πολυεθνικές – Sony, Warner, Universal – έχουν συμφωνήσει στους όρους της υπηρεσίας για την παροχή των βίντεο, οι ανεξάρτητες δισκογραφικές δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους, θεωρώντας πως οι συγκεκριμένοι όροι δεν τους συμφέρουν, ούτε τους τιμούν. Ως «τιμωρία», η Google έχει αποφασίσει να διαγράψει τα βίντεο των καλλιτεχνών που ανήκουν σε αυτές τις εταιρίες. Έτσι, μία τερατώδης ποσότητα μουσικής, κάποια με εξαιρετικά μεγάλο έρεισμα στο μουσικόφιλο κοινό και τεράστια εμπορική επιτυχία (π.χ. Arctic Monkeys, Adele), αναμένεται σύντομα να μην είναι διαθέσιμη στο κυρίαρχο μέσο θέασης βίντεο στο internet! Η πρόβλεψη των ανεξάρτητων εταιριών (αλλά και του γράφοντα) είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Youtube. Δεν πειράζει, φυσικά, διότι νομοτελειακά θα εμφανιστεί μία νέα πλατφόρμα για να πάρει την θέση του – τρία ζήτω για το internet, λοιπόν!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα