Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 10:30

Bob Dylan: Nobel, νέο δίσκος και guilty pleasure

Written by 

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας στον Bob Dylan που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, θετικά και αρνητικά. To Soundgaze είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της απονομής με το σκεπτικό ότι οι στίχοι του Dylan ήταν η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς.

Το Δεκέμβριο, ωστόσο, ο καλλιτέχνης δεν μετέβη στην τελετή απονομής και η διατήρηση της εκκρεμότητας έκανε πολλούς να υποψιάζονται ότι σνομπάρει τα βραβεία Νόμπελ. Όμως τελικά η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Sara Danius δήλωσε πως ο Dylan επικοινώνησε μαζί τους, θα επισκεφτεί τη Στοκχόλμη αυτό το Σαββατοκύριακο και θα λάβει το βραβείο σε μια μικρή τελετή χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Βεβαίως, για να λάβει το χρηματικό έπαθλο των 725.000 δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο (ο βασικός λόγος που ο Dylan τελικά αποδέχθηκε τη βράβευση σύμφωνα με τις κακές γλώσσες) θα πρέπει να παρουσιάσει την καθιερωμένη διάλεξη. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να το πράξει, χάνει τα χρήματα. Οι φιλομαθείς και περίεργοι (αυτά τα δύο πάνε πακέτο), πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαλέξεων Nobel μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παράλληλα, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε ο Bob Dylan μίλησε για όλους τους καλλιτέχνες που όπως φαίνεται αρέσκεται να ακούει ή που έχει ξεχωρίσει ότι του αρέσουν συγκεκριμένοι δίσκοι  που έχουν κυκλοφορήσει.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι του άρεσε το  ‘Apres’ του Iggy Pop, η τραγουδίστρια  Valerie June καθώς και η Imelda May. Στη συνέχεια δήλωσε ότι του άρεσε ο δίσκος που κάναν οι Willie Nelson. Norah Jones και Wynton Marsalis προς τιμή του Ray Charles. H λίστα δεν συνεχίζει πολύ αφού έκλεισε τον τελευταίο δίσκο της Amy Winehouse και του Ουαλούς Stereophonics στους οποίους έδειξε να έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Σίγουρα δεν το λες μικρό πράγμα να βρίσκει ενδιαφέρουσσα την μουσική σου ο Bob Dylan,  αν και θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν το έλεγε τουλάχιστον 40 (τουλάχιστον) χρόνια πριν.

Όπως και να έχει όλα αυτά τα υπέροχα νέα ήρθαν στη δημοσιότητα στα πλαίσια της προώθησης του 38ου δίσκου του που φέρει τον τίτλο Triplicate”. Σίγουρα αν το σχόλιο ερχόταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο αλλά όταν πέφτει τόσο κοντά στη κυκλοφορία του νέου δίσκου των Stereophonics (διαδόχου του Keep the Village Alive του 2015) τότε είναι σίγουρα μια σημαντική ώθηση στη προβολή της μπάντας, που μετά από χρόνια έχει καταξιωθεί και παίρνει μέρος στα μεγαλύτερα φεστιβάλ δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Για τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες αλλά υπάρχει πιθανότητα να ακούσουμε τα πρώτα δείγματα μουσικής πριν την καλοκαιρινή περιοδεία τους.   

Γιώργος Χριστόπουλος - Παναγιώτης Μαλαφής

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα