Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 08:38

Μουσικοί ζητούν το ΟΧΙ των Radiohead απέναντι στο Ισραήλ.

Written by 

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί μουσικοί επικαλούνταν ηθικά κωλύματα, τα οποία τους κρατούν μακριά από τις ζωντανές εμφανίσεις το Ισραήλ, μια χώρα που σύμφωνα με πάρα πολλούς κρατά όμηρο τον κόσμο της Παλαιστίνης σε ένα καθεστώς  apartheid.

Παρ’όλο που δεν πρόκειται για μυστικό, αλλά για μια μάλλον εξώφθαλμη αλήθεια κατά την ταπεινή μας γνώμη (μακριά από εμάς, φυσικά αντισημιτικές υστερίες και τα συναφή, το τονίζουμε γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο), πολλοί είναι οι μουσικοί της Δύσης που περιλαμβάνουν το Ισραήλ ως συναυλιακό προορισμό, μεταξύ των οποίων, πρόσφατα και οι Radiohead. Διευκρινίζουμε ότι δεν υποστηρίζουμε άνευ ετέρου τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ζωντανής εμφάνισης εκεί, αλλά όταν ένα συγκρότημα σαν τους Radiohead στο παρελθόν έχει κάνει ολόκληρη καμπάνια για τους ανθρώπους στο Θιβέτ, καθώς και τις συναυλίες για τα παγκόσμια ημέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το πράγμα αλλάζει. Η ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Από την άλλη μεριά βέβαια, ο καθένας, άρα και οι Radiohead, είναι ελεύθερος να διαμορφώνει την δική του άποψη σχετικά και φυσικά να πράττει αναλόγως.

Η απόφαση πάντως αυτή των Radiohead να εμφανιστούν στο Ισραήλ, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή στα μέλη τους επιστολής, που υπογράφεται από τουλάχιστον 50 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Roger Waters και Thurston Moore, που αποτελούν και τα πιο «βαριά» και επιδραστικά  ονόματα της λίστας.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουλίου και προφανώς αναμένουμε την αντίδραση των Radiohead.

Για να δούμε τι απόφαση θα πάρουν και ποιον θα «μαζέψει» το “Karma Police”


Παναγιώτης Μαλαφής

 

Ο Παναγιώτης Μαλαφής γεννήθηκε στο εξωτικό Μπραχάμι όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα, κυριολεκτικά. Όταν δεν λιώνει σόλες στο γήπεδο του μπάσκετ και δεν παλεύει να βγάλει μια φωτογραφία της προκοπής, ακούει μουσική, βλέπει σειρές και ταινίες. Του αρέσουν οι μεγάλες βόλτες στη πόλη και τα σουβλάκια.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα