Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 16:02

Οι ρυθμικές κιθάρες σιωπούν: R.I.P. Malcolm Young

Written by 

Το Σάββατο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η καθιερωμενη εκπομπή του Soundgaze Radio, έγινε γνωστό πως ο Malcolm Young των AC/DC έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 64 ετών. Ας καταγράψουμε ολίγα βιογραφικά, για ξεκίνημα. Ο Malcolm Young γεννήθηκε στην Σκωτία σε μία περιοχή της Γλασκώβης και ήταν ένας από τα 8 συνολικά αδέρφια της οικογένειας Young. Κατά τη διάρκεια μιας από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες της εποχής το 1963, μετοίκησε μαζί με όλη την οικογένεια στην Αυστραλία. Μαζί με άλλα δύο αδέρφια (τον μεγαλύτερο George και τον βενιαμίν της οικογένειας Angus) έφτιαξαν και γιγάντωσαν τους AC/DC. Ο George Young (ο οποίος έφυγε ένα μήνα πριν) μαζί με τον Harry Vanda ανέλαβαν την παραγωγή, ο Angus την lead κιθάρα και ο Malcolm τη ρυθμική κιθάρα. Ο Malcolm έγραφε μέχρι πριν απο λίγα χρόνια την πλειοψηφία των κομματιών των AC/DC. Διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα μετά την περιοδεία για το Black Ice (κατά τη διάρκεια της οποίας είδαμε τους AC/DC στην Ελλάδα), ενώ το 2014 διαπιστώθηκε πως έπασχε από άνοια, κάτι που τον ανάγκασε να μην συμμετέχει με την κιθάρα του στο Rock Or Bust (αν και έγραψε όλα τα κομμάτια του μαζί με τον Angus) και φυσικά στην περιοδεία που ακολούθησε. Η ανακοίνωση του θανάτου του από τον αδερφό του στη σελίδα των AC/DC είναι λιτή αλλά πολύ συγκινητική και ουσιαστική.

 

Τα βιογραφικά στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε site ανοίξετε αυτές τις ημέρες. Η απώλεια του Malcolm Young δεν μπορεί να αποτιμηθεί με στεγνά λόγια. Το rock’n’roll του χρωστάει πολλά. Όλοι οι μουσικοί που άκουσαν AC/DC και σκέφτηκαν πως κι εκείνοι θέλουν να κάνουν το ίδιο, του χρωστάνε την ίδια τους την καριέρα. Για μας που ακόμη αναγνωρίζουμε το μεγαλείο Αν και τοποθετούνταν πάντα στο περιθώριο της σκηνής, αφήνοντας τους τραγουδιστές και τον Angus στο προσκήνιο, για πολλούς ήταν η πραγματική κεφαλή μίας από τις μεγαλύτερες μπάντες που γνώρισε ο πλανήτης. Ως ο κύριος συνθέτης της, καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο γράφεται και παίζεται το rock’n’roll: απλά, δωρικά και με πάθος. Παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που πέρασαν από τα χέρια του, χάρη στην απίστευτη επιτυχία των AC/DC, εκείνος έπαιζε μέχρι πρόσφατα με μία ταλαιπωρημένη Gretch Jet Firebird του ‘63, την οποία μάλιστα είχε τροποποιήσει, διά της αφαιρετικής μεθόδου, μάλιστα, ώστε να βγάζει τον ιδανικό ήχο (δείτε αναλυτικά σε αυτό το site τι μετατροπές πραγματοποίησε) - πόσο πιο rock’n’roll;; Ο ήχος και η γραφή του θα επηρεάσουν οπωσδήποτε και τις επόμενες γενιές.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα