Print this page
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 15:58

Νεκρός από ανακοπή ο Warrel Dane (Sanctuary, Nevermore)

Written by 

Μέσα σε κλίμα έκπληξης, ο κόσμος του metal θρηνεί από χτες το θάνατο του τραγουδιστή Warrel Dane. Η καρδιά του σταμάτησε να λειτουργεί ενόσω ο Dane βρισκόταν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας για την ηχογράφηση του νέου του, δεύτερου σόλο δίσκου.

Ο Warrel Dane γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Seattle. Διέπρεψε με τους Sanctuary από το 1986 και μετά, κυκλοφορώντας μαζί τους δύο δίσκους ιστορικούς για το αμερικάνικο underground metal (Refuge Denied, Into The Mirror Black) πριν διαλυθούν. Η παρουσία του στους Sanctuary χαρακτηριζόταν από τα έντονα υψίσυχνα φωνητικά του, αλλά και τους αιχμηρούς στίχους του. Στη συνέχεια σχημάτισε τους Nevermore, παίρνοντας μαζί του τον μπασίστα των Sanctuary, Jim Sheppard, αλλά και τον νεοεισελθόντα τότε κιθαρίστα τους, Jeff Loomis. Με τους Nevermore ηχογράφησε 7 εξαιρετικούς δίσκους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ως μνημεία του ήχου οι The Politics Of Ecstasy και Dreaming Neon Black, ενώ πρόλαβε να κυκλοφορήσει και ένα προσωπικό άλμπουμ (Praise To The War Machine, 2008). Εδώ πλέον ο Dane τραγουδούσε με πιο βαθιά και εκφραστική φωνή, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την στιχουργική του δεινότητα. Μετά τη διάλυση και των Nevermore, οι Sanctuary επανασυνδέθηκαν για κάποιες συναυλίες αρχικά, αλλά τελικά βρέθηκαν να συνεχίζουν ως κανονική μπάντα, ηχογραφώντας ακόμη ένα άλμπουμ (The Year The Sun Died).

Ο Warrel Dane ήταν 56 ετών, αρκετά νέος ώστε να παραμείνει δημιουργικός για αρκετά χρόνια ακόμη. Ήταν ένας από τους ικανότερους στιχουργούς του metal και κατείχε μία ιδιαίτερα εκφραστική φωνή, που ένιωθες πως δεν τραγουδούσε κανέναν στίχο αν δεν τον ένιωθε πλήρως στο πετσί του. Αντιμετώπιζε θέματα αλκοολισμού εδώ και πολλά χρόνια και έπασχε από διαβήτη, καταστάσεις που οπωσδήποτε τον επιβάρυναν αρκετά. Βρέθηκε αρκετές φορές στην Ελλάδα για συναυλίες και με τα δύο σχήματα, όντας μια ιδιαίτερα αγαπητή φιγούρα στους Έλληνες φίλους του σκληρού ήχου.

Ο γράφων αποχαιρετά τον αγαπημένο μουσικό με αγάπη και σεβασμό, μετανιωμένος που δεν πήγε να δει τους Sanctuary φέτος το καλοκαίρι στο Gagarin 205, με ένα χαρακτηριστικό δείγμα των ικανοτήτων του από έναν από τους αγαπημένους του δίσκους.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Latest from Μιχάλης Κουρής

Related items