Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 16:46

Δυο εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσική του Jon Lord

Written by 

Ο Jon Lord (1941 – 2012) υπήρξε ένας από τους πιο προικισμένους και καλλιεργημένους μουσικούς του rock και κατάφερε να συνδέσει για πάντα το όνομα του με το όργανο Hammond. Η δισκογραφία του, πέραν των Deep Purple και των άλλων συγκροτημάτων που συμμετείχε, υπήρξε πλούσια και πολυποίκιλη, έχοντας ως βάση κυρίως την κλασική μουσική και λιγότερο τα blues και το rock.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική παρακαταθήκη του Lord μόνο λίγο έχει ακουστεί αλλά και μελετηθεί στη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται να κινείται από μουσικούς με ιδιαίτερο μεράκι. Στο πλαίσιο αυτό η διεθνώς φημισμένη Καμεράτα θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 16 Νοεμβρίου δύο έργα του Jon Lord. Το πρώτο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μυθικό Concerto for Group and Orchestra, το οποίο έγραψε και εκτέλεσε με τους Deep Purple το 1969 (σε μια κίνηση τουλάχιστον πρωτότυπη για οποιοδήποτε ροκ συγκρότημα εκείνης της εποχής). Το συγκεκριμένο έργο η Καμεράτα είχε αποδώσει και τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια μαγική βραδιά! Το δεύτερο έργο που θα ακουστεί είναι το Sarabande του 1976, το οποίο αποτελεί ίσως το γνωστότερο έργο του Lord μετά το Concerto.

Αξίζει να αναφέρουμε την σύνθεση του rock γκρουπ που θα συμπράξει με την Καμεράτα (σε διεύθυνση πάντα του Γιώργου Πέτρου) μιας και αποτελείται από ικανότατους μουσικούς:

Αιμιλιανός Σταματάκης –φωνή

Ειρήνη Κετικίδη –ηλεκτρική κιθάρα

Κώστας Βήχος ηλεκτρικό μπάσο

Γιώργος Πέτρου - hammond organ

Γιάννης Σταυρόπουλος –vτραμς

 

Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς το Δεκέμβριο η Dominus Rock Band (μέχρι πρότινος ονομάζονταν Dominus Orchestra) θα καταπιαστεί με άλλο ένα ηχογράφημα του Jon Lord. Ο λόγος για το Malice in Wonderland (1977), το συνεργατικό άλμπουμ του με τους Ian Paice και Tony Ashton (κάτω από το ευφάνταστο όνομα... Paice Ashton Lord). Ο συγκεκριμένος δίσκος υπήρξε ο μοναδικός που ηχογράφησαν οι τρεις μουσικοί από κοινού και πλέον μόνο φίλοι της ευρύτερης οικογένειας των Purple το μνημονεύουν.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά” (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος) και θα επαναληφθεί στις 16 του ίδιου μήνα. Να σημειώσουμε πως η Dominus Rock Band, της οποίας ιθύνων νους είναι ο Πάνος Πολίτης (όργανο), έχει ερμηνεύσει και στο παρελθόν αποσπάσματα από την εργογραφία του Lord.

Όσοι αγαπάτε τις μουσικές που προέρχονται από το μουσικό δέντρο των Purple ή απλώς είστε λάτρεις της καλής μουσικής, σημειώστε τις παραπάνω ημερομηνίες. Ανάλογες απόπειρες δεν πραγματοποιούνται συχνά στα μέρη μας.

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα