Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 22:39

Φαντάζεστε τους Metallica χωρίς τον Lars Ulrich;

Written by 

Η ιστορία των δημοφιλέστατων Metallica περιέχει αρκετά δραματικά στιγμιότυπα που, αντί να τους καταβάλλουν, ενίσχυσαν τον μύθο τους: η φυγή του Dave Mustaine από την αρχική μορφή της μπάντας (ακολούθησε ο σχηματισμός των Megadeth ως αντίπαλο δέος των νεαρών τότε thrashers), το ατύχημα με το van τους στην Σουηδία το 1986 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Cliff Burton, η εισαγωγή του James Hetfield σε κλινική αποτοξίνωσης, που επέφερε τεράστια προβλήματα στο συγκρότημα (ιστορία που αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ Some Kind Of Monster). Ανάμεσα στα τραγικά αυτά γεγονότα ελλόχευε η φήμη πως, σε μία περίοδο στο αδιευκρίνιστο παρελθόν, οι Metallica είχαν στα πλάνα τους να απολύσουν τον Lars Ulrich. Ο προβοκάτωρ Dave Mustaine είχε φυτέψει τους πρώτους σπόρους, ανακαλώντας το 2009 μία μαρτυρία του Scott Ian (κιθαρίστα των Anthrax και βασικού υποψηφίου για τον τίτλο του «μαϊντανού του metal», καθώς πραγματικά εμφανίζεται παντού, ιδιαίτερα εκεί που δεν τον σπέρνουν) κλείνοντας με την απίστευτη φράση «Δεν το είπα εγώ. Εκείνος το είπε» για να ολοκληρώσει τη δουλειά του Αρτέμη Μάτσα. Τα πρόσφατα νέα, λοιπόν, θέλουν τον Scott Ian να αναφέρεται στο συγκεκριμένο συμβάν στην αυτοβιογραφία του “I’m The Man: The Story Of That Guy From Anthrax” που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο Ian διηγείται πως όλα αυτά συνέβησαν το 1986, την εποχή που οι Anthrax περιόδευαν στην Ευρώπη μαζί με τους Metallica. Πριν συνεχίσουμε, ας μπούμε λίγο στην ψυχολογία της εποχής. Και οι δύο μπάντες βρίσκονται στην πιο καυτή τους περίοδο παίζοντας το ακμάζον, τότε, είδος του thrash metal, με μέλη που δεν έχουν τριανταρίσει ακόμη και έχουν απεριόριστη όρεξη και δημιουργικό οίστρο. Οι Metallica έχουν μόλις κυκλοφορήσει το τεράστιο Master Of Puppets και, από την άλλη, οι Anthrax ετοιμάζουν το Among The Living, ένα άλμπουμ γεμάτο instant classics που θα τους περάσει στο ανώτερο επίπεδο. Όμως εκείνη την χρονική στιγμή καμμία από αυτές τις μπάντες δεν έχει αναβαθμιστεί σε superstars. Επανερχόμαστε στο παρόν και στον Scott Ian, ο οποίος θυμάται μία συζήτηση που είχε κάνει τότε με τους Cliff Burton και Kirk Hammett των Metallica. Οι δύο μουσικοί του είχαν εκμυστηρευθεί τότε πως, μετά το τέλος της περιοδείας, θα ανακοίνωναν στον Lars Ulrich την απομάκρυνσή του. Ο λόγος, αυτός που φαντάζεστε: δεν μπορούσαν να τον αντέξουν (ως άνθρωπο, όχι ως ντράμερ…). Η αποπομπή του Ulrich θα γινόταν ακόμη και αν οι υπόλοιποι τρεις ήταν αναγκασμένοι να μην ξαναχρησιμοποιήσουν το όνομα Metallica, το οποίο προφανώς θα άνηκε τότε αποκλειστικά σε εκείνον. Τα πλάνα άλλαξαν άρδην όταν σκοτώθηκε ο Burton, διότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν το συγκρότημα έχοντας χάσει δύο βασικά μέλη. Ο Ian πιστεύει πως πιθανώς αυτά να ήταν λόγια του αέρα και, αν όλα έβαιναν καλώς, τελικά να μην έδιωχναν τον Ulrich.

Έστω ότι ο Scott Ian λέει την αλήθεια. Άραγε ποια θα ήταν η εξέλιξη των Metallica χωρίς έναν από τους βασικούς κινητήριους άξονές τους, όχι τόσο ως μουσικός (οι απόψεις εδώ διίστανται, διαλέξτε πλευρά) αλλά ως spokesman και αδιαμφισβήτητος «υπεύθυνος marketing» του brand name Metallica;

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα