Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 21:00

Αφιέρωμα: Μισός αιώνας ατσάλι και σίδερο (Μέρος Γ', 2002-2018)

Written by 

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ!

Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ!

2002

Μέσα στη χρονιά οι Iron Maiden συνεχίζουν το μακρύ διάλειμμά τους από τις ζωντανές εμφανίσεις, όμως παίζουν στο Brixton Academy και μάλιστα τρις για τον παλιόφιλό τους, Clive Burr, στο φεστιβάλ που οργανώνεται για την οικονομική στήριξή του, αφού είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στο μεταξύ έχουν ήδη κυκλοφορήσει το live album Rock In Rio από την εμφάνισή τους στο ομώνυμο φεστιβάλ την προηγούμενη χρονιά, ενώ το box set Eddie’s Archives με αρχειακό ακουστικό υλικό από τα πρώτα τους χρόνια γίνεται σχεδόν άμεσα collector’s item και επανακυκλοφορεί. Για τους Judas Priest η χρονιά ήταν φαινομενικά ήσυχη αλλά, όπως φάνηκε από την επόμενη, γίνονταν σημαντικές ζυμώσεις στις τάξεις τους.

2003

Χαράς ευαγγέλια για την μεταλλική κοινότητα: ο Rob Halford επανέρχεται στους Judas Priest! Όλοι περιμένουν με αγωνία το επόμενο άλμπουμ τους, καθώς και φυσικά την αναπόφευκτη περιοδεία… Ο Ripper Owens δεν χάνει καιρό και προσλαμβάνεται στις τάξεις των Iced Earth, από τους οποίους είχε αποχωρήσει ο Matt Barlow. Στο μεταξύ οι Priest κυκλοφορούν το box set Metalogy, όπου αποτυπώνεται η μουσική ιστορία της μπάντας σε 4 CD και 1 DVD, και το Live In London σε CD και DVD, κυκλοφορία που δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα αλλά, όσο νά’ναι, είναι άλλη μία live κυκλοφορία των Priest. Και για τους Iron Maiden είναι χρονιά περιοδείας, όπου μάλιστα παίζουν ένα ως τότε ακυκλοφόρητο κομμάτι (Wildest Dreams) ως προπομπό του επερχόμενου δίσκου. Το Dance Of Death κυκλοφορεί μέσα στη χρονιά και αποτελεί μία ακόμη εξαιρετική δουλειά μετά την επανασύνδεσή τους με τα παλιά μέλη. Ο δίσκος έχει τρία τουλάχιστον αξιομνημόνευτα σημεία αναφοράς: περιέχει την πρώτη πλήρως ακουστική μπαλάντα τους (Journeyman), περιλαμβάνει για πρώτη φορά σε μεγάλο δίσκο συνθετική συνεισφορά του Nicko McBrain (New Frontier) και, βέβαια, έχει την “τιμή” να “κοσμείται” από εκείνο το επιεικώς άθλιο εξώφυλλο που θα ήθελαν να ξεχάσουν όλοι οι συμβαλλόμενοι διά παντός - ακόμη και ο δημιουργός του, o κατά τα άλλα εκπληκτικός Dave Patchett, ο οποίος αποποιήθηκε κάθε συμμετοχή του σε αυτό!

 

2004

Οι Judas Priest μαζί με τον Rob Halford πλέον, περιοδεύουν στην Ευρώπη, περνώντας μάλιστα και από το Rockwave Festival μέσα σε γενικότερη αλλοφροσύνη από τους Έλληνες οπαδούς. Ως καλεσμένοι του Ozzy στο Ozzfest εκείνης της χρονιάς βρίσκονται στη δικαιωματική θέση του co-headliner και αποσπούν αποθεωτικά σχόλια. Οι Iron Maiden ανασκάπτουν τα κιτάπια του Steve Harris και κυκλοφορούν το DVD The History Of Iron Maiden Part 1: The Early Days με απίστευτο αρχειακό υλικό, απαραίτητο για κάθε fan της μπάντας.

2005

Το σημαντικό γεγονός της χρονιάς είναι φυσικά το πρώτο άλμπουμ των Judas Priest με τραγουδιστή τον Rob Halford εδώ και 15 χρόνια! Το Angel Of Retribution εκπλήσσει θετικά τους οπαδούς, καθώς βρίσκει την μπάντα ορεξάτη και σε μεγάλη συνθετική φόρμα να επιστρέφει στον ήχο του Painkiller με νύξεις στο απώτερο παρελθόν. Εννοείται πως μιλάμε για τον καλύτερο δίσκο που παρουσίασαν οι Priest τα τελευταία πολλά χρόνια, με κομματάρες όπως Angel, Worth Fighting For και Hellrider να ξεχωρίζουν και να δίνουν παράταση ζωής στην μπάντα. Οι Iron Maiden βγαίνουν σε περιοδεία με setlist αποτελούμενο αποκλειστικά από κομμάτια των τεσσάρων πρώτων δίσκων, οπότε αν δεν ήσαστε εκεί, καταλαβαίνετε τι συνέβη στη συναυλία τους στη Μαλακάσα εκείνο το καλοκαίρι όταν επισκέφθηκαν και τη χώρα μας… O Bruce Dickinson παίρνει λίγο χρόνο για να ετοιμάσει και να κυκλοφορήσει το Tyranny Of Souls, το ως τώρα τελευταίο προσωπικό του άλμπουμ, με μερικά διαμαντάκια όπως την μπαλάντα Navigate The Seas Of The Sun.

 

2006

Για τους Iron Maiden η χρονιά μπαίνει δυναμικά, με δουλειά στο στούντιο για το επόμενο άλμπουμ τους. Στα τέλη Αυγούστου κυκλοφορεί το A Matter Of Life And Death, με πρώτο single το δαιδαλώδες The Reincarnation Of Benjamin Breeg. Η προστιθέμενη αξία που έχουν αποκτήσει οι Iron Maiden κατά την πάροδο των ετών φέρνει το νέο άλμπουμ τους για πρώτη φορά στην δεκάδα του Αμερικανικού Billboard (δυσκολο να το πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ πριν…). Το σερί των καλών δίσκων συνεχίζεται, οπότε αποδίδεται κάποιου είδους δικαιοσύνη για τα τόσα χρόνια παγκόσμιας κυριαρχίας της μπάντας (αν και φυσικά ελάχιστους ενδιαφέρουν αυτά). Στο στρατόπεδο των Judas Priest επικρατεί δημιουργικός οίστρος, καθώς έχουν ήδη έτοιμο ένα διπλό νέο άλμπουμ, το οποίο θα κυκλοφορούσε μέσα στη χρονιά αλλά τελικά μετατέθηκε για την επόμενη.

2007

Η περιοδεία για το A Matter Of life And Death περνάει από την Αθήνα και το Κλειστό του Ελληνικού, όπου φυσικά γίνεται το σώσε κι ας παίζουν σχεδόν ολόκληρο το νέο άλμπουμ (άποψη: οι σωστοί φανς αυτά θέλουμε, εφόσον ξέρουμε πως δύσκολα θα ξανακούσουμε νεότερα κομμάτια σε επόμενες συναυλίες…). Εμφανίζονται επίσης για 4η και ομοίως θριμαβευτική φορά στο φεστιβάλ του Donington, το οποίο πλέον καλείται Download. Επανακυκλοφορεί το Live After Death επισήμως (και επιτέλους) σε DVD, ενώ ανακοινώνεται πως την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσει περιοδεία αντίστοιχη με αυτήν του 2005, αλλά βασισμένη αυτή τη φορά στην πορεία τους στα ‘80s. Το νέο άλμπουμ των Judas Priest, από την άλλη, δε λέει να κυκλοφορήσει ακόμη, καθώς για ακόμη μία χρονιά παίρνει παράταση η αγωνία των φίλων τους.

2008

Το μάλλον υπερβολικά φιλόδοξο Nostradamus δεν έγινε αποδεκτό από τους φίλους των Judas Priest, όντας πράγματι το πιο ιδιαίτερο και διαφορετικό άλμπουμ τους ως τότε, αφού περιελάμβανε διάφορα συμφωνικά χορωδιακά μέρη που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο στο παρελθόν. Η μεγάλη διάρκεια του δίσκου απλώθηκε σε 2 CD και δεν βοήθησε την κατάσταση. Η μπάντα πάντως πίστευε πολύ στο άλμπουμ και μάλιστα ήθελε να το αποδώσει ζωντανά στην ολότητά του με στοιχεία πρόζας, όπως του άρμοζε δηλαδή, αλλά η χλιαρή υποδοχή του δίσκου δεν τους άφησε ελπίδες να προχωρήσουν το εγχείρημα. Τον Ιούλιο εμφανίζονται στο Rockwave Festival. Οι Iron Maiden εκκινούν την Somewhere Back In Time Tour, στην οποία παίζουν κατά βάση κομμάτια από τα Powerslave, Somewhere In Time και Seventh Son… οπότε καταλαβαίνετε πως μιλάμε για εκπληκτικό σετλίστ. Σίγουρα μάλιστα κάποιοι θα βρεθήκατε και στο Terra Vibe Park στις 2 Αυγούστου εκείνου του έτους, όπου στο Rime Of The Ancient Mariner βιώσαμε μία από τις σπουδαιότερες συναυλιακές στιγμές σε ανοιχτή συναυλία στη χώρα μας… Σε αυτήν την περιοδεία εγκαινιάστηκε και το Ed Force One, το Boeing 757 (πλέον το πιο άνετο Boeing 747-400) που ναυλώνουν οι Maiden έκτοτε για να τους μεταφέρει στις περιοδείες τους.

 

2009

Η περιοδεία για το Nostradamus συνεχίζεται ανά τον κόσμο και μετά το τέλος της λαμβάνει διάφορες παραλλαγές - είτε ως Priest Feast μαζί με Megadeth και Testament, είτε ως περιοδεία για τα 30χρονα του British Steel, όπου το άλμπουμ αποδίδεται ολόκληρο. Κυκλοφορούν άλλο ένα live CD με τίτλο A Touch Of Evil: Live με ηχογραφήσεις από τις περιοδείες του 2005 και του 2008. Ώς συνήθως, βρείτε τα κοινά σημεία με τις προηγούμενες live κυκλοφορίες τους και κερδίστε… Περίπου live κυκλοφορούν και οι Iron Maiden, καθώς το Flight 666 καλύπτει το κενό μεταξύ συναυλίας και ντοκιμαντέρ και προβλήθηκε στους κινηματογράφους πριν το CD/DVD/BluRay. Στο DVD θα δείτε, μεταξύ πολλών άλλων, τον πολυτάλαντο Bruce Dickinson να πιλοτάρει το Ed Force One...

2010

Έρχεται η ώρα για νέο άλμπουμ μετά από 3 χρόνια για τους Iron Maiden, αλλά αυτή τη φορά το The Final Frontier δεν αγγίζει τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων άλμπουμ (προσωπικά το βρίσκω χρυσή μετριότητα και δύσκολα ακούω οποιοδήποτε κομμάτι του). Σε αντίθεση με τους προηγούμενους δίσκους, λείπουν τα μεγαλεπήβολα έπη, όμως τελικά αυτό αποτέλεσε και το μειονέκτημα του άλμπουμ, καθώς τα πιο άμεσα rock κομμάτια δεν τους “έκατσαν” τόσο καλά. Η εμπορική επιτυχία, βέβαια, θεωρείται δεδομένη έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια για οτιδήποτε βγάζουν οι Maiden. Κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση αποκλειστικά για την Ελλάδα και διατίθεται ακόμη και στα περίπτερα… Φυσικά δεν λείπει η καθιερωμένη επετειακή κυκλοφορία, αυτή τη φορά με τη μορφή συλλογής: το From Fear To Eternity καλύπτει σε 2 CD τα ως τότε τελευταία 8 άλμπουμ της μπάντας και φυσικά κρίνεται μη απαραίτητο για αυτούς που τα έχουν όλα (αν και, ειδικά αυτοί, θα το έπαιρναν έτσι κι αλλιώς).


2011

Οι κλυδωνισμοί στο στρατόπεδο των Priest φέρνουν την αποχώρηση του K.K. Downing και το σπάσιμο του εμβληματικότερου ίσως κιθαριστικού διδύμου στο metal. Ο αντικαταστάτης του δεν άργησε να βρεθεί: ο νέος Ritchie Faulkner, γεννηθείς το 1980 παρακαλώ, έφερε έναν ανανεωτικό αέρα στην μπάντα και έγινε αποδεκτός από την πλειοψηφία των οπαδών των Priest ως άξιος, αλλά ποτέ ισοδύναμος, συνεχιστής του Downing. Λεπτομέρεια-συνδετικός κρίκος: ο Faulkner ήταν ο βασικός κιθαρίστας της μπάντας της Lauren Harris, κόρης του Steve Harris... H συναυλία, πάντως, των Priest στην Πλατεία Νερού εκείνη τη χρονιά (με support τους Whitesnake και τους Opeth) θα θεωρηθεί η καλύτερή τους επί ελληνικού εδάφους. Οι φήμες ότι το επόμενο άλμπουμ τους θα είναι και το τελευταίο τους διαλύονται οριστικά. Εκείνη τη χρονιά βρέθηκαν και στη Θεσσαλονίκη για πρώτη (και ως τώρα τελευταία) φορά με το ίδιο πακέτο “ξένων” ονομάτων. Όσο αφορά τους Iron Maiden, συνεχίζουν την περιοδεία τους για το Final Frontier περνώντας μάλιστα και από το Terravibe Park στο πλαίσιο του Sonisphere Festival, με το πιο ακριβό εισιτήριο που είχαν ποτέ. Αυτή θα ήταν και η τελευταία φορά που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα, μέχρι την φετινή.

2012

Οι Iron Maiden ξεκινούν την Maiden England World Tour, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια συνεχίζοντας το αγαπημένο μοτίβο “μία περιοδεία για τον δίσκο - μία περιοδεία επετειακή/best of”. Στο μεταξύ έχουν ήδη κυκλοφορήσει το live DVD En Vivo, με υλικό από τις συναυλίες τους στη Χιλή κατά την περιοδεία του The Final Frontier και πλούσιο backstage υλικό. Αν μη τι άλλο, μπορεί ο καθείς να διαφωνεί πως οι Iron Maiden “στίβουν” τους οπαδούς τους με live, συλλογές και ένα κάρο “αγορές”, αλλά τουλάχιστον ό,τι βγαίνει προς τα έξω έχει ένα μεράκι και μία πληρότητα που φανερώνει σεβασμό στον οπαδό-αγοραστή-πελάτη. Μέσα στη χρονιά έχουμε και την πρώτη σόλο κυκλοφορία του Steve Harris (!) με τίτλο British Lion, το οποίο καλύτερα να μην σχολιάσουμε.... Οι Judas Priest, από την άλλη, συνεχίζουν την Epitaph Tour, ψήνοντας ακόμη περισσότερο το νεούδι Faulkner στην ουσία της μπάντας, και επανακυκλοφορούν το Screaming For Vengeance για τα 30 χρόνια του μαζί με ένα πολύτιμο live DVD με εμφανίσεις εποχής.

2013

Τώρα αν σας πούμε ότι το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς είναι η πρεμιέρα της μπύρας Trooper, σε συνταγή Bruce Dickinson, θα μας πιστέψετε; Φυσικά και όχι, αλλά δείτε πώς έχουν τα πράγματα… Επανακυκλοφορεί το βίντεο Maiden England, πλέον ως Maiden England ‘88 και φυσικά σε DVD, ενώ συνεχίζεται η ομώνυμη περιοδεία τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι Judas Priest διά στόματος Rob Halford ανακοινώνουν πως, όχι μόνο δεν διαλύονται μετά από την περιοδεία, αλλά πως έχουν ήδη έτοιμο τον επόμενό τους δίσκο.

2014

Οι Judas Priest κυκλοφορούν το άλμπουμ Redeemer Of Souls, το οποίο έχει μάλλον χλιαρή υποδοχή αφού δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο, όμως θεωρείται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μετά το εκτός γενικότερου κλίματος Nostradamus. Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε στη δεκάδα του Billboard, όντας ο πρώτος δίσκος των Priest που το πετυχαίνει (το διανοήστε;;). Κλασικά ακολουθεί περιοδεία για το δίσκο, η οποία θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο. Στο μεταξύ το Defenders Of The Faith κλείνει τα 30χρονά του κι αυτό και επανακυκλοφορεί με πλούσιο bonus live υλικό. Τα νέα, πάλι, για τους Iron Maiden δεν είναι ιδιαίτερα δυναμικά. Μερικές μόνο ημερομηνίες περιοδείας (20 συνολικά) μέσα στη χρονιά δεν συνιστούν μία πολύ ενεργητική περίοδο για την μπάντα. Τα νέα αφορούν περισσότερο τον Bruce Dickinson και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ως πιλότου και επίδοξου ιδιοκτήτη αεροπορικής εταιρίας!

 

2015

Δισκάρα εν όψει για τους Iron Maiden, οι οποίοι ανακάμπτουν μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας του Dickinson (ένας επικίνδυνος αλλά ευτυχώς ιάσιμος όγκος στη γλώσσα) και κυκλοφορούν το εξαιρετικό Book Of Souls, το πρώτο τους διπλό άλμπουμ. Τα πολλά καλά κομμάτια κορυφώνονται στο επικό Empire Of The Clouds, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ, αλλά και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία τους. Οι Judas Priest περνούν από την Ελλάδα και το Rockwave Festival στο πλαίσιο της περιοδείας για το Redeemer Of Souls, μία ημέρα, αν θυμάστε, πριν από το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα...

 

2016

Λίγα πράγματα και καλά για φέτος και για τους δύο ήρωές μας. Δεν λείπει ούτε φέτος η ανάλογη περιοδεία για το πρόσφατο άλμπουμ των Iron Maiden, στην οποία περιοδεία ξεπερνιούνται οι οποίοι φόβοι πως η φωνητική απόδοση του Bruce Dickinson θα επηρεαζόταν αρνητικά από την περσινή περιπέτεια. Μάλιστα συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Στο μεταξύ, στα σκαριά βρίσκεται ο επόμενος δίσκος των Judas Priest, όπως μαρτυρά το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στα social media, ενώ κυκλοφορεί το live CD Battle Cry, που αποτυπώνει την εμφάνισή τους στο Wacken Open Air της προηγούμενης χρονιάς.

2017

Σε αυτό το επίπεδο δημοτικότητας, είναι εμφανές ότι οποιαδήποτε δισκογραφική κίνηση όχι μόνο συμβάλλει στην διαιώνιση της εκάστοτε εποχής, αλλά και προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους (καμία υπερβολή). Σε αυτό το πλαίσιο, κυκλοφορεί το The Book Of Souls: Live Chapter σε CD, που αποτυπώνει ηχητικά την αντίστοιχη περιοδεία των Iron Maiden. Παραδόξως, η οπτικοποιημένη μορφή του live δεν κυκλοφορεί σε φυσική μορφή, αλλά υπάρχει ελεύθερη για θέαση στο Youtube. Για να πρωτοτυπήσουν όμως και λίγο, κυκλοφορούν και ένα mobile game με τίτλο Legacy Of The Beast, πάνω στο οποίο θα “πατήσει” η μεγάλη τους περιοδεία την επόμενη χρονιά με το ίδιο όνομα, στο πλαίσιο της οποίας περνούν και από τη χώρα μας με πάνω από 30 χιλιάδες εισιτήρια ήδη προπωλημένα. O Dickinson, στο μεταξύ, κυκλοφορεί την πολύ ενδαφέρουσα αυτοβιογραφία του What Does This Button Do, η οποία βέβαια - να τα λέμε αυτά - αποφεύγει τις πολύ γαργαλιστικές λεπτομέρειες της σχέσης του με τον Harris στα χρόνια της διχόνοιας.

Από τους Judas Priest ουδέν σημαντικό νεότερο υπάρχει, εκτός από την χορταστική επανακυκλοφορία του Turbo με αφορμή τα 30 χρόνια του… και εκτός από την επανασυνεργασία τους με τον Tom Allom μετά από σχεδόν 30 χρόνια για τον επερχόμενο δίσκο τους. Ο Allom θα συνεργαστεί στην παραγωγή με τον Andy Sneap, κιθαρίστα των Βρετανών Sabbat και γνωστό παραγωγό στο metal μετερίζι εδώ και πολλά χρόνια.

 

2018

Ο νέος δίσκος των Judas Priest λέγεται Firepower και συγκλονίζει τους φανς του γκρουπ. Ο συνδυασμός του Painkiller με την κλασική περίοδο της μπάντας θυμίζει τη λογική του Angel Of Retribution και πετυχαίνει διάνα, αφού και συνθετικά περιέχει πολλά κομμάτια που θα στεκονταν σε οποιονδήποτε κλασικό δίσκο τους. Η κυκλοφορία του δίσκου αμαυρώνεται από την ανακοίνωση λίγες μέρες πριν του Glenn Tipton ότι δεν θα ξαναπεριοδεύσει εξαιτίας της νόσου του Parkinson. Οι φήμες πως δεν έχει παίξει ούτε νότα στο δίσκο οργιάζουν και καταρρίπτονται. Πάντως επιβεβαιώνεται πως θα συμμετέχει σε κάποιες ημερομηνίες της περιοδείας, όπως και γίνεται στην πράξη. Ως αντικαταστάτης του, προτιμάται ο Andy Sneap, ο οποίος όπως προείπαμε κατέχει το αντικείμενο. Οι Iron Maiden ξεκινούν την περιοδεία Legacy Of The Beast με θριαμβευτικά ως τώρα αποτελέσματα, μεγαλειώδη σκηνικά και ένα πλούσιο stage show. 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα