Print this page
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 13:40

Αφιέρωμα Happening Now Fest: Ένα φεστιβάλ για την εγχώρια σκηνή του σήμερα

Written by 

Είναι κοινή διαπίστωση πως τα περισσότερα εγχώρια (και όχι μόνο) φεστιβάλ βασίζονται, καλώς ή κακώς, σε παλιά ονόματα, αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "βαριά χαρτιά". Τα νεότερα σχήματα περιορίζονται στις χαμηλότερες θέσεις του line up αντιμέτωπίζοντας την κακή συναυλιακή νοοτροπία του εγχώριου κοινού, που προτιμάει να εμφανίζεται αργά και μόνο για να δεί τα μεγάλα ονόματα. Εξαιρέσεις σαφώς υπάρχουν (όπως σε κάθε κανόνα, άλλωστε), ειδικά τα τελευταία χρόνια αρκετά φεστιβάλ (κυρίως σε κλειστούς χώρους) δίνουν βήμα σε φρέσκα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν από πάνω τους ένα όνομα-κράχτη που θα τραβήξει τον κόσμο. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται πλεόν και το ολόφρεσκο Happening Now Fest, το οποίο διοργανώνει η μουσική ιστοσελίδα i-jukebox και η πρώτη του εκδοχή λαμβάνει χώρα αυτή την Παρασκευή (22/2) στο διαχρονικά φιλόξενο υπόγειο των Εξαρχείων. Ο τίτλος του φεστιβάλ είναι ξεκάθαρος για την οπτική του, εδώ θα βρούμε αποκλειστικά νέα και φιλόδοξα εγχώρια γκρουπ, μουσική και μουσικοί του σήμερα. Head On,  Toxic Rabbits, Church of the Sea,  Emi Path και Atomic Love θα εμφανιστούν διαδοχικά στο ιστορικό πάλκο και θα μας δώσουν μια ευκρινή εικόνα για το πως ακούγεται η εγχώρια σκηνή του σήμερα. Τα πέντε αυτά ονόματα αποτελούν μέρος αυτού που "συμβαίνει τώρα" και κουβαλούν μια φρεσκάδα που πάντοτε είναι ευπρόσδεκτη. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε ένα από τα πέντε σχήματα έχει στο ενεργητικό του από μια κυκλοφορία μέχρι καμία, μιας και κάποια από αυτά δουλεύουν τώρα πάνω στο παρθενικό τους πόνημα.  Για τα γνωρίσουμε καλύτερα, τους απευθύναμε δυο κοινές ερωτήσεις, με στόχο μια διαδραστική διαδικασία που θα μας συστήσειπαράλληλα τη δουλειά του καθενός. Το αποτέλεσμα ακολουθεί παρακάτω: 

 

 

Οι ερωτήσεις:

1. Ποιο κομμάτι σας ανυπομονείτε να παίξετε μπροστά στο κοινό του φεστιβάλ και γιατί;

2. Ποια κομμάτια θα διασκευάζατε από τις υπόλοιπες μπάντες του φεστιβάλ και γιατί;

 

Οι απαντήσεις: 

Head On

1. Ανέκαθεν βασιζόμασταν στον αυτοσχεδιασμό. Κάθε κομμάτι, σε κάθε live, έχει κάτι διαφορετικό. Το "Life Seems Johnny Rotten" είναι ένα κομμάτι που μας δίνει παραπάνω ελευθερία απ'ότι τα υπόλοιπα. Άρα είμαστε και εμείς "ανυπόμονοι" για το που θα μας οδηγήσει κάθε φορά.

2. Δυστυχώς οι Head On, και οι διασκευές, δεν είχαν ποτέ καλή σχέση. Αμέτρητες προσπάθειες να "διασκευάσουμε" όντως κομμάτια άλλων, κατέληξαν μισοτελειωμένες. Γράφουμε ωστόσο τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε από τις υπόλοιπες μπάντες.

i) Atomic Love: Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε πολύ υλικό προς ακρόαση από τα παιδιά. Αλλά ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ όλο το session που έδωσαν στο dudu loft, και ιδιαιτέρως το τελευταίο κομμάτι που έπαιξαν εκεί, του οποίου δεν αναφέρεται κάπου ο τίτλος.

ii) Emi Path: Το Circle από το άλμπουμ της The Shadow. Γιατί ανέκαθεν μας άρεσε να βλέπουμε και να ακούμε κύκλους.

iii). Church of the Sea: Χωρίς δεύτερη σκέψη το Sweet Surprise. Λίγα άλμπουμ ξεκινούν έτσι.

iv) Toxic Rabbits: Το Underpass. Γιατί ακούμε αρκετά τους Head On εκεί μέσα.

 

Church of the Sea

1. Λαμβάνοντας υπ’οψιν ότι είναι το 1ο live των Church of the Sea, απλά ανυπομονούμε να ακουστούν οι πρώτες νότες απο εμάς πάνω στην σκηνή.

2. Το Lover’s Marching Song από Atomic Love γιατί χτυπάει τις dreamy χορδές μας και το UBIK από Head On γιατί θα 'χε ενδιαφέρον να το ρίχναμε στις δικιές ‘ταχύτητες’.

 

Emi Path

1. Το Falling που είναι από τον δίσκο The Shadow αλλά λόγω του ότι θα είμαστε τρίο (πιάνο - φωνή, μπάσο, βιόλα), η ενορχήστρωση και η πορεία του κομματιού είναι διαμορφωμένη διαφορετικά. 

2. Από Church of the Sea τo Strange Weather γιατί έχει πολλά στοιχεία που με ενδιαφέρουν ακουστικά και συνθετικά.

 

Toxic Rabbits

1. Ανυπομονούμε να παίξουμε το Underpass διότι εκφράζει  "κάτι" από το σκοτάδι της ψυχής, το οποίο αντιδρά.

2. Θα διασκευάζαμε το Lexicon των Head On διότι είναι κομματάρα και έχει δυνατό στίχο, το Broom of the System διότι επίσης τα σπάει. Γενικά όλοι οι στίχοι τους  έχουν ενδιαφέρον. Η μουσική τους μας αρέσει πολύ γιατί έτσι! Από Emi Path θα διασκευάζαμε το Eons λόγω των πολύ δυνατών στίχων: "Now you became  What you've been told to hate" . Από τους Atomic Love το Silence μας εκφράζει διότι όπως λέει και η Εύα παίζει με την ησυχία και τη φασαρία. Είναι ένα βιωματικό κομμάτι ελκυστικό και με νόημα. Και από τους Church of the Sea, θα διασκευάζαμε το At the Edge of the World διότι ο ήχος του έχει μία ενδιαφέρουσα δύναμη.

 

Atomic Love

1. Ίσως το ''All out'' γιατί είναι η νεότερη προσθήκη στο set και μας ενθουσιάζει περισσότερο!

2. To ''Eons'' από την Emi Path γιατί έχει αυτό το dream pop quality που μας εκφράζει!

 

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Latest from Soundgaze team

Related items