Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 11:56

Αφιέρωμα: The Colorblind James Experience – Memphis paradise

Written by 

Πώς είπα; «όχι όμως ακριβώς σαν του Jimi»; Για να είμαι ειλικρινής, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, μπορεί να μην το πέτυχα και πάρα πολύ.

Τι να πρωτογράψει κανείς για τους The Colorblind James Experience; Α, ναι: Τελικά, ο Chuck Cuminale μετακόμισε στο Memphis. Αλήθεια! Το μόνο κακό είναι ότι μας άφησε νωρίς, τον Ιούλιο του 2001, πριν καν συμπληρώσει πενήντα χρόνια ζωής, προδομένος από την καρδιά του.

Το 1980 σχημάτισε στο Rochester της Νέας Υόρκης από τις στάχτες των Colorblind James & the White Caps τη μπάντα των The Colorblind James Experience, που έγινε πρωτίστως γνωστή με το μυθικό I'm Considering a Move to Memphis. Βέβαια, οι κατσίκες που ακούγονται σε αυτό, ίσως προβληματίσουν κάποιους, αλλά, μην ανησυχείτε. Αυτοί δεν είμαστε εμείς. Είναι εκείνοι που δεν ξέρουν…

Η αρχική σύνθεση της μπάντας αποτελούνταν από τον τραγουδιστή, βιμπραφωνίστα και κιθαρίστα Chuck a.k.a. Colorblind James, τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Phillip Marshall, το μπασίστα Bernie Heveron και τον τράμερ Jim McAvaney. Ακολούθησαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της στο πέρασμα των χρόνων, όπως και κάποιες αλλαγές του τόπου όπου δραστηριοποιούνταν. Το ύφος της ήταν κυριολεκτικά alternative, έχοντας ενσωματώσει country, folk, Tex-Mex, jazz, blues, rockabilly και polka στοιχεία, αλλά τόσο όσο να διανθίσει τις pop και rock «πανηγυριώτικη», σατιρική και κατάμαυρα χιουμοριστική ταυτότητά της. Που ήταν σαφέστατα ποιοτική. Εντάξει, για όσους ξέρουν.

Αν και Αμερικανική, μια τέτοια μπάντα δε θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα από το ραντάρ του John Peel, με το single Dance Critters να φτάνει στο #10 του UK Indie Chart, ενώ τα δύο υπέροχα άλμπουμ Colorblind James Experience και Why Should I Stand Up στα νούμερα 5 και 13 αντίστοιχα. Πολλοί στίχοι τους είναι σουρεαλιστικοί, αφοπλιστικά ανατρεπτικοί και σαρκαστικοί. Για παράδειγμα, ακούμε "The music stopped. And then it started again", "she's a witch! You were going to marry that girl!", "Why'd the Boy Throw the Clock Out the Window?", ιστορίες για φιλενάδες που τις «πάτησαν» νταλίκες, για το πόσο γελοία επιλογή είναι να παραγγείλει κανείς πιροσκί ή να βρίσκεις πλάι σου όχι το φίλο σου τον Bob, αλλά κάποιον άλλον που έχει το ίδιο όνομα.

Το 1990 η μπάντα παράτησε τα ηλεκτρικά όργανα, μετονομάστηκε σε Colorblind James and the Death Valley Boys και έκανε στροφή προς την country blues και τα gospel, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία μόνο στη Βρετανία του ακουστικού Strange Sounds from the Basement, που σήμανε τη λήξη της συνεργασίας με την εκλεκτική Cooking Vinyl Records. Η κυκλοφορία του Solid! Behind the Times στη folk δισκογραφική εταιρεία Red House δεν κέντρισε το ενδιαφέρον οποιαδήποτε Βρετανικής. Η εποχή των ευρωπαϊκών περιοδειών ήταν πλέον οριστικά παρελθόν, ενώ και οι όποιες Αμερικανικές μπορούσαν να γίνουν, εγκαταλείφθηκαν λόγω των συχνών αποχωρήσεων των μελών.

Οι The Colorblind James Experience ήταν μια Αμερικανική μπάντα, που επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρητό για τους προφήτες, δεν αναγνωρίστηκε στον τόπο της. Κι αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο αρνητικό δε μπορεί να είναι. Ακούστε το A Different Bob, το I'm Considering a Move to Memphis ή το First Day of Spring κι ας μην είμαστε στα 80s. Θα καταλάβετε. Κι ύστερα φάτε το τεράστιο t-bone σας υπό τους ήχους του The German Girls, που το νοστιμίζουν αρκετά. Προσέξτε όμως: μην τους πάρετε στην πλάκα. Δεν υπάρχει (μόνο) αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια. Δε θα σας δώσω σκόπιμα κάποια στοιχεία της σοβαρής πλευράς τους, όπως πχ το καταπληκτικό Fledging Circus (ούπς!). Όσοι ενδιαφερθείτε, είναι καλύτερο να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

“Oh come on do something to show me I'm not alone in this place”. Όχι, Chuck Cuminale, δεν ήσουν μόνος σε αυτό το τσίρκο. Μάλιστα, έχω την εντύπωση ότι, τουλάχιστον κάποιες στιγμές, το ήξερες καλά…


Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα