Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023 21:00

Steve Vai's Garden: οι συμμετοχές του σε κομμάτια άλλων

Written by 

Οι παροικούντες την κιθαριστική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν από όλες τις πλευρές την πλήρη δισκογραφία του μάγου της κιθάρας Steve Vai. Ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει την κιθάρα να ακούγεται ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτήν, έχει κυκλοφορήσει μόλις 9 πλήρεις προσωπικούς δίσκους στα 35 περίπου χρόνια πορείας και αναρίθμητες λοιπές κυκλοφορίες. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι ήδη από νωρίς ήταν καθολικά αναγνωρισμένος ως μουσική ιδιοφυΐα, για αυτό άλλωστε τον επέλεξε ο Frank Zappa για να πραγματώσει τα διάφορα απίθανα μέρη π.χ. του Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch (τον χαρακτηρισμό “απίθανα” δεν τον προσδίδουμε μόνο εμείς, το λέει ο ίδιος ο Ζάππα στο εσώφυλλο του δίσκου!)

Είναι πολύ εύκολα να εντοπίσει κανείς και να ακούσει τις επίσημες δισκογραφικές δουλειές του Vai. Εκεί που τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αλλά φυσικά όχι ακατόρθωτα, είναι να σταχυολογήσει όλες τις επίσημες συμμετοχές του σε κομμάτια τρίτων - κοινώς featuring Steve Vai. Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς για να παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά ως σημείο εκκίνησης της αναζήτησης σας. Κάποια είναι εντελώς αναμενόμενα, ως συμμετοχές σε άλμπουμ μαζί με άλλους βιρτουόζους, κάποια άλλα δεν τα είχαμε δει να έρχονται. Φυσικά δεν περιλαμβάνουμε σε αυτά τα live album, ούτε τις κυκλοφορίες στις οποίες υπηρέτησε ως "κανονικο" μέλος της εκάστοτε μπάντας.

 

Angelica - Der holle Rache (Queen Of The Night) [Angelica, 1997]

Το απόσπασμα από τον Μαγικό Αυλό του Mozart περνάει μέσα από ένα πιο μοντέρνο κιθαριστικό φίλτρο, σε ένα άλμπουμ που συνδύαζε τα οπερατικά φωνητικά με τον ηλεκτρισμό.

 

Feathers [A Tribute To Jason Becker - Warmth In The Wilderness Vol. 2 (2002)]

 

 

Heresy - London: 1941 [Prufrock, 2016]

Αν και εδώ οι Αμερικάνοι progsters διασκευάζουν το The Love Song of J. Alfred Prufrock του T.S. Elliot, στα bonus του δίσκου ακούμε και την κιθάρα του Vai.

 

Public image ltd - Ease [Album, 1986]

Ναι, μέχρι και εδώ έφτασε η χάρη του Vai! Ήταν η εποχή που ο Lydon μάζεψε όσους session παιχταράδες μπορούσε (έτσι τουλάχιστον τον συμβούλευσε να κάνει ο Bill Laswell).

 

Randy Coven Band - Funk Me Tender [Funk Me Tender, 1986]

Ο βιρτουόζος Coven είχε παίξει σε ένα κομμάτι που περιλήφθηκε τελικά στο Flex-Able Leftovers, οπότε δεν πέρασε πολύς καιρός για να ανταποδώσει ο Vai.

 

Rebecca - Super Girl [Blond Saurus, 1989]

Αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να ρωτήσετε, καλύτερα ας μην…Pop/rock εποχής από την Ιαπωνία.

 

Chick Corea etc. - The Rumble (West Side Story) [The Songs of West Side Story, 1996]

 

Al di Meola - Race With Devil On Turkish highway [The Infinite Desire, 1998]

 

Gregg Bisonette - Common Road [Gregg Bisonette, 1998]

 

John Carpenter - Ghost Poppin' [Ghosts Of Mars OST, 2001]

 

The Yardbirds - Shapes Of Things [Birdland, 2003]

Η επανεμφάνιση των Yardbirds έγινε με έναν εξαιρετικό δίσκο με νέα κομμάτια και επανεκτελέσεις παλαιότερων, όπως αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι.

 

Surinder Sandu - Amirah [Saurang Orchestra, 2003]

 

Motorhead - Terminal Show [Inferno, 2004]

Λίγα λόγια και με νόημα

 

John 5 - Perineum [Songs For Sanity, 205]

 

Devin Townsend Band -Triumph [Synchestra, 2006]

Κάποτε ο Townsend έπαιζε στην μπάντα του Vai, τώρα ο Vai κάνει guest στον τρελο-Devin. Βάζουμε το υλικό από τη συναυλία που έδωσε μέσα στην πανδημία, ένα απίστευτο “so bad it’s good” θέαμα που φυσικά μουσικά δίνει ρέστα.

 

Marty Friedman - Viper [Loudspeaker, 2006]

 

Halo 2 OST - Reclaimer

 

Dream Theater - Repentance [Systematic Chaos, 2007]

 

Mike Stern - Big Neighbourhood [Big Neighbourhood, 2009]

Αυτές τις συνεργασίες μεταξύ βιρτουόζων θα πρέπει να τις περιμένει κανείς…

 

Orianthi - Highly Strung [Believe, 2009]

Φυσικά δεν θα αφήναμε την πατριώτισσά μας απ’ έξω, σε ένα βίντεο κλιπ που έπαιξε ακόμη και στα δικά μας δελτία ειδήσεων…

 

M83 - Go! [Junk, 2016]

 

Todd Rundgren - Eco Warrior Goddess [Space Force, 2022]

 

Polyphia - Ego Death [Remember That You Will Die, 2022]

Η πιο πρόσφατη συνεργασία του Vai με μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνικές νέες μπάντες.

 

Bonus:

Ozzy Osbourne - My Little Man [Ozzmosis, 1995]

Από τα sessions που έκανε μαζί με τον Ozzy, ένα κομμάτι (Dyin' Day) κατέληξε στο Fire Garden (1996) και το άλλο στο Ozzmosis.

Extra special bonus (ξέρετε ότι το θέλατε)

Είμαστε απόλυτα σίγουροι πως, και να μην το αναζητήσατε στη λίστα, κάπως θα σας έλειψε. Ως γνωστόν, ο Vai παίζει στην ηχογράφηση και τα μέρη του Ralph Macchio και, όπως λέει και ο κορυφαίος σχολιαστής του βίντεο: “Steve Vai should get an Oscar for acting like he can't play that part.”


 

O Steve Vai έρχεται ξανά για συναυλία στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια (!), αυτό το Σάββατο 22/4 στο Fuzz Live Music Club. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα