Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 13:12

MEMORY LANE: Ben Watt - North Marine Drive (1983)

Written by 

Forcing a smile in that lonely place / And cursing because I left my cigarettes in your case”.

Με το μπάσιμο των 80s ήμασταν ήδη σίγουροι πως η όλη singer-songwriter φάση είχε τελειώσει. Θυμάστε ποια. Εκείνη που έδινε την ίδια, αν όχι περισσότερη, σημασία στους στίχους και τη μουσική. Εκείνη που ήταν «μοναχική», ως κύημα ενός και μόνο δημιουργού και ερμηνευτή. Η μουσική πλέον φαινόταν να είναι αποκλειστικό προνόμιο των μουσικών, αφήνοντας λιγότερο χώρο όχι μόνο στους σκεπτόμενους, αλλά και τους ποιητές. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι δε θα υπήρχαν ποτέ άλλοι Peter Hammill ή Roger Waters.

Πέρασαν τρία χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσει το North Marine Drive, με το οποίο ο Ben Watt συστήθηκε στο ευρύτερο «ανεξάρτητο» κοινό, κατακτώντας την πρωτιά στο UK Indie Chart. Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και δεν τον θεωρώ με τίποτα ισάξιο των δύο παραπάνω, αλλά, από την άλλη, δε μπορώ να μην υποκλιθώ στην υπέροχη και ανάγλυφη της δεκαετίας του ’80 ποίηση των στίχων του. Έστω κι αν αυτή μοιάζει μονόπλευρα ερωτική. Μη γελαστείτε, όμως. Δεν είναι. Έχει ως αφετηρία συναισθήματα που μοιάζουν να είναι ερωτικά, αλλά δεν παύουν να είναι πλασμένα μέσα από πόνο. Κι εδώ δεν υπάρχει κανένα οξύμωρο, αφού, όχι μόνο η κάθε μορφής τέχνη, αλλά και ο,τιδήποτε σημαντικό, είναι αδύνατο να μην έχει βγει μέσα από πόνο. Κι αυτός ο δημιουργικός πόνος, αναγωγικός ή μη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη μιζέρια.

Θα μου πείτε τώρα, γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα, απλά, διότι θέλω να πω κάτι για το κομβικό για τα 80s, κατά τη γνώμη μου, North Marine Drive. Αυτό ήταν το ντεμπούτο μεγάλης διάρκειας του Ben, πριν την εποχή των Everything but the Girl. Οι πιο τυχεροί τον είχαν ήδη γνωρίσει το 1981 μέσα από το θρυλικό επτάιντσο Cant (θυμάμαι ακόμα να χαζεύουμε το λαχανί λιτό εξώφυλλό του και να συζητάμε με το Μάνο τις εντυπωσιακές διαστάσεις του φερώνυμου τραγουδιού, αλλά και των Tower of Silence και Aubade) και το 1982 μέσα από το συγκλονιστικό Summer into Winter EP με τον Robert Wyatt (ναι, ναι, αυτόν, ο οποίος διέγνωσε πολύ νωρίς το ταλέντο του Ben, προσφέροντάς μας τα εξαιρετικά Walter and John, Aquamarine, Slipping Slowly, Another Conversation With Myself και A Girl in Winter).

Στο North Marine Drive συμμετέχει μόνο ο εκπληκτικός σαξοφωνίστας Peter King, ο οποίος εμφανίζεται και στην συνέχεια στους δίσκους των Everything but the Girl. Σε αυτόν οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο jazz προσανατολισμός του δίσκου, που κατά βάση είναι ένα πάντρεμα της indie-pop με τη singer-songwriter folk. Ο συνδετικός κρίκος τυπικά είναι η διασκευή του You're Gonna Make Me Lonesome When You Go του Bob Dylan, αλλά ουσιαστικά όλα τα τραγούδια του δίσκου. Υπάρχει διάχυτη μια μελαγχολική διάθεση, που έρχεται ως απόρροια της διεισδυτικής ματιάς ενός ποιητή, που «βλέπει» πράγματα που είτε οι άλλοι δε μπορούν να δουν, είτε τα θεωρούν ασήμαντα.

Ο δίσκος προορίζεται για ατέρμονες ακροάσεις, χωρίς να χάνει απολύτως τίποτα από τη δύναμή του στο πέρασμα του χρόνου. Κι αν στην αρχή μοιάζει εύκολο να ξεχωρίσεις κάποια τραγούδια, σύντομα βλέπεις πως η τριάδα των αγαπημένων μεταβάλλεται διαρκώς, ενώ μετά από καιρό βάζεις στην ίδια πρώτη θέση ακόμα και όσα είχες αφήσει στο πλάι. Με άλλα λόγια, συνειδητοποιείς για μια ακόμα φορά πως έχεις να κάνεις με έναν πολύ σημαντικό δίσκο.

Αρχικά, αφού περάσει το «ξάφνιασμα» του On Box Hill, παρασύρεσαι στη νωχελική δίνη του Some Things Don't Matter, νιώθοντας να μην έχεις μεγαλώσει και τόσο απότομα στη γυάλα αυτή που νόμισες ότι είναι ο κόσμος. Στο Lucky One αρχίζεις να πιστεύεις ότι αναποδογυρίζει η σκέψη σου, με το Empty Bottles παύεις να περιφρονείς εκείνα που δε βλέπουν οι άλλοι, ενώ με το Waiting Like Mad βλέπεις να χάνεται ακόμα και η ίδια η μοναξιά μέσα σε μια απουσία. Λίγο αργότερα σου αποκαλύπτονται τα Long Time No Sea, North Marine Drive και Thirst For Knowledge, με την ενδοσκόπηση να συνεχίζεται και να σε κυριεύει το υπέροχο συναίσθημα ότι τελικά οι ζωές των ανθρώπων είναι περισσότερο κοντά, απ’ ό,τι είχες φανταστεί.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα