Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 11:46

MUSIC SCOUTING: The See No Evils

Written by 
Όσο μεγάλη επιρροή αποτελεί το brit beat για αυτό που επικράτησε να λέμε garage rock, τόσο μικρή είναι η παρουσία των συγκροτημάτων από την Γηραιά Αλβιώνα στον χώρο, συγκριτικά με την συνολική της παρουσία στην σύγχρονη μουσική παραγωγή. Δεν λέμε ότι δεν έχει να επιδείξει σημαντικά ονόματα, όμως σε καμμία περίπτωση η επιρροή τους δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή των Σουηδών ομοτέχνων τους, για να δώσουμε ένα παράδειγμα από την Ευρώπη (για τους Αμερικάνους δεν το συζητάμε καν).
Οι See No Evils προφανώς δεν νοιάζονται για στατιστικές: Με βάση το Leeds, οι Ian Burton (φωνητικά), Paul Jackson (κιθάρα), Owen Findley (μπάσο) και David Pace (ντραμς) έρχονται να μας προσφέρουν πρώτης τάξης garage rock, αθώο, ακατέργαστο, μελωδικό, συναισθηματικά φορτισμένο, ανακατεμένo με jangly pop και δοσμένο με vintage διάθεση. Ο ήχος τους παραπέμπει στους Σκωτσέζους Thanes (υπέροχο γκρουπ, πραγματικά) και στους Allah-Las (για να πούμε κάτι πιο πρόσφατο και προσιτό για τους μη προσβεβλημένους με το μικρόβιο του garage) αλλά, πρωτίστως στα ατελείωτα, παντελώς άγνωστα εφηβικά γκρουπάκια που ξεπετιώντουσαν παντού στις ΗΠΑ μεταξύ 1966 και 1967, ηχογραφούσαν σε πανάγνωστες εταιρείες ακατέργαστα rock’n’roll διαμαντάκια και θα είχαν χαθεί στην λήθη του χρόνου αν, κάμποσα χρόνια αργότερα δεν τα ανακαλύπταμε μέσα από τις δεκάδες συλλογές που συγκέντρωσαν τις ηχογραφήσεις τους (βλ. Pebbles, Nuggets, Βack From The Grave, για να πούμε μερικές μόνο, ο κατάλογος είναι ατελείωτος). Αυτή ακριβώς η είναι η Γη της Επαγγελίας των See No Evils και φροντίζουν να το δείχνουν ξεκάθαρα με τις μέχρι στιγμής ηχογραφήσεις τους, το 7’’ EP We Are Strangers (Φεβρουάριο του 2014, περιέχει τέσσερα κομμάτια) και το 7’’ single Ηanging Around (Δεκέμβριος του 2014 περιέχει δύο κομμάτια). 
 
Προσέξτε ιδιαίτερα το ομότιτλο κομμάτι του EP, που μου θύμισε αρκετά την διάθεση που έβγαζαν οι 5 Canadians στο κλασικό Never Alone, όπως και το title track του single τους, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κομμάτι τους που να υστερεί. Για να το πούμε απλά, έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που θα μπορούσε άνετα να διακριθεί στο χώρο.
Τους See No Evils μπορείτε να ακούσετε εδώ.
 
Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα