Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 14:01

Record Shuffle #11: Curved Air

Written by 

Η δισκογραφική εταιρεία Esoteric Recordings αυτή τη φορά τιμά τους Curved Air! Η εξαιρετική αυτή για το progressive rock μπάντα από το Λονδίνο δημιούργησε άμεσα αίσθηση λόγω του ατμοσφαιρικού και ταυτόχρονα λυρικού ήχου της, αλλά κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών φωνητικών της Sonja Kristina, την οποία πολλοί είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση πριν την ακούσουν με τους Curved Air, λόγω της συμμετοχής της στο κλασικό για τη δεκαετία του ’60 μιούζικαλ Hair. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: για την καθοριστική για στη διαμόρφωση του τελικού ήχου συμμετοχή του βιολιού, που είχε ήδη αρχίσει να καταξιώνεται στη μουσική συνείδηση των φίλων της rock με τους String Driven Thing, τους The United States of America και τους It’s a Beautiful Day.  

Από τις 26 Ιανουαρίου 2018 η μπάντα έχει την ευκαιρία να ξανασυστηθεί στο κοινό, ενώ οι παλιοί της φίλοι μπορούν να κάνουν μια πολύ ευχάριστη αναδρομή στο παρελθόν με τις remastered και expanded επανακυκλοφορίες των Air Conditioning και Air Cut. Ακούγοντας τους δίσκους αυτούς, με χαρά διαπιστώνει κανείς πόσο αβίαστα προκύπτει η διαχρονικότητα και σημαντικότητά τους, ακόμα και στην εποχή μας, που  οι συνθήκες δεν ευνοούν την αφιέρωση στη μουσική του χρόνου που της αξίζει. Στην εποχή της διαρκούς και εύκολης πληροφόρησης, αλλά και της (συχνά αλόγιστης) βιασύνης, αν κάποιος δίσκος σε κάνει να σταματήσεις αυτό που κάνεις παραλληλα με την ακρόασή του, τότε περνάει χαλαρά το “test of time”. Κι αυτοί οι δύο το καταφέρνουν άνετα.

Air Conditioning (1970)

Το Air Conditioning είναι το ντεμπούτο και, παράλληλα, πιο επιτυχημένο βάσει της θέσης που κατέκτησε στο Βρετανικό κατάλογο επιτυχιών άλμπουμ της θρυλικής μπάντας των Curved Air, που πήρε το όνομά της από τον τίτλο του άλμπουμ A Rainbow in Curved Air του Terry Riley.

Η συγκεκριμένη επανακυκλοφορία συνίσταται σε νέα ψηφιακή επεξεργασία των αυθεντικών master tapes του αλμπουμ, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με έντεκα bonus tracks, ανάμεσα στα οποία συναντάμε τη σπάνια single εκδοχή του It Happened Today και το μη συμπεριλαμβανόμενο στο δίσκο τραγούδι What Happens When You Blow Yourself Up. Και δεν είναι μόνον αυτά. Υπάρχει και ένα ακόμα cd που περιλαμβάνει τρεις ακυκλοφόρητες εκδοχές των Rob One, Thinking on the Floor και It Happened Today, καθώς και έξι session ηχογραφήσεις για το BBC Radio One και την εκπομπή του John Peel που έλαβαν χώρα από το Νοέμβριο του 1970 έως τον Ιανουάριο του 1971. Φυσικά, υπάρχει και συνοδευτικό της κυκλοφορίας βιβλιαράκι, με φωτογραφίες, αποκλειστικές συνεντεύξεις μελών της μπάντας και εκτενές κείμενο του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Malcolm Dome.

Το άλμπουμ αυτό αρχικά κυκλοφόρησε από τη Warner Bros. το Νοέμβριο του 1970, αναδεικνύοντας μια νέα μπάντα με φερέλπιδα μέλη και νεοτεριστικό ήχο, που αναμείγνυε τις κλασικές, ηλεκτρονικές, folk και rock επιρροές των μελών της. Αυτά ήταν η Sonja Kristina, που προαναφέραμε στα φωνητικά, ο σπουδαστής του Royal College of Music και σημαντικός βιολονίστας και Darryl Way, ο συμφοιτητής του κιθαρίστας και πιανίστας Francis Monkman, ο μπασίστας Rob Martin και ο ντράμερ Florian Pilkington-Miksa.

Το Air Conditioning μαζί με το εκπληκτικό Phantasmagoria, που κάθε ευϋπόληπτος rock fan διατηρούσε στη δισκοθήκη του σε πλαστική θήκη για να μη λερωθεί το υπέροχο εξώφυλλό του, κυκλοφόρησε στην καρδιά της χρυσής εποχής της ηλεκτρικής μουσικής. Γι’ αυτό μεταφέρει την αυθεντική τη ατμόσφαιρα και ειδικότερα τον πυρήνα της progressive rock, μέσα από τον ήχο μιας μπαντας που τόλμησε να τη διευρύνει με τις folk καταβολές της και την παιδεία της στην κλασική μουσική, κατ’ αναλογία των Renaissance. Κι όλα αυτά, δημιουργώντας έναν απαιτητικό και εμπλουτισμένο ήχο, ο οποίος παρέμενε κατά βάση μελωδικός. Μέσα από τα τραγούδια του δίσκου βλέπουμε τις απαρχές του ήχου των Curved Air, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις στάχτες των Sisyphus, με πρωτοβουλία των Darryl Way και Francis Monkman. Μόλις η τελική σύνθεση της μπάντας διαμορφώθηκε άρχισαν εκτεταμένες περιοδείες στη Βρετανία και τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, που δεν τους έδωσαν μόνο αυτοπεποίθηση, αλλά τους προετοίμασαν σε μέγιστο βαθμό για την ηχογραφηση του Air Conditioning τον Ιούλιο του 1970 στα στούντιο της εταιρείας Island της Basing Street του Λονδίνου. Η παραγωγή ανατέθηκε στον Mark Edwards (Balloon Busters, The Barrier, John and Anne Ryder), ο οποίος είχε παρακολουθήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις τους, έχοντας διαμορφώσει άποψη για τις κατευθύνσεις που έπρεπε να δώσει. Μετά από περιοδεία στις Η.Π.Α., που ακολούθησε, ήρθε η συμφωνία με τη θρυλική Warner Brothers, κάνοντας τους Curved Air την πρώτη Βρετανική μπάντα που υπέγραψε σε αυτήν και καταδεικνύντας την εμπιστοσύνη των υπευθύνων της εταιρείας στην κυκλοφορία του ντεμπούτου αυτού άλμπουμ. Τελικά, ο δίσκος παραδόθηκε στην κυκλοφορία το Νοέμβριο του 1970, φτάνοντας στην όγδοη θέση του Αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών, με τη μορφή picture disc, που παρέμενε ελκυστική, παρά τα προβλήματα που τότε προκαλούσε η πλαστικοποίηση των εικόνων.  

Η δημοτικότητα του συγκροτήματος έφτασε απότομα στα ύψη, ενώ οι μεγαλύτεροι συναυλιακοί χώροι ήταν πλέον ανοικτοί γι’ αυτό. Τότε, μάλιστα, ήταν που κλείστηκε η περιοδεία με τους Black Sabbath! Εδώ που τα λέμε, η επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη. Με φωνητικά όπως της Sonja, πλαισιωμένα από ταλαντούχους μουσικούς, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να ήταν κατώτερο. Έχοντας δε συνθέσεις όπως τις Vivaldi και Situations, όπου οι επιρροές από την κλασική μουσική ενσωματώνονται στη rock και εξελίσσονται σε αυθεντική ψυχεδέλεια με κύριο εκφραστή το βιολί, αλλά και το ψυχεδελικό hard rock του Stretch, που παρασύρεται από τη φωνή της Kristina είναι σα να ξεκινάς αγώνα ταχύτητας εκατό μέτρων, έχοντας το βατήρα σου ήδη στα τριάντα. Το δε υπέροχο τραγούδι It Happened Today πήρε την τελική του μορφή κατά την ηχογράφηση του δίσκου, με τις βάσεις του να έχουν τεθεί σε προγενέστερο χρόνο.

 

 Air Cut (1973)

Το Air Cut είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ των Curved Air, που ηχογραφήθηκε το 1973 και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει κάποιες αλλαγές τον ήχο της μπάντας, αν και σαφώς δεν έχουν εγκαταλειφθεί εκείνα τα διαμορφωμένα χαρακτηριστικά του που τον έκαναν ιδιαίτερο. Με άλλα λόγια, εδώ θα βρείτε περισσότερο distortion στις κιθάρες, πιο «σκληρά» πλήκτρα και λιγότερη διάθεση για πειραματισμό. Η διαφορά έχει να κάνει με το διακριτό προσανατολισμό του προς αμιγέστερα rock μονοπάτια. Αυτό κυρίως οφείλεται στις αλλαγές τριών μελών, που είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνουν από την αρχική σύνθεση μόνο η Sonja Kristina και ο Mike Wedgwood και να έχουν προστεθεί οι Kirby Gregory (κιθάρα, μπάσο, φωνητικά), Eddie Jobson (πλήκτρα, βιολί, φωνητικά) και Jim Russell (ντραμς, κρουστά).

Μια μερίδα οπαδών του γκρουπ δεν πήρε με καλό μάτι την αποχώρηση του βιολονίστα Darryl Way και του κιμπορντίστα Francis Monkman και ιδίως ότι το σήμα κατατεθέν του ήχου της μπάντας, δηλαδή το βιολί, έμοιαζε πλέον στα χέρια του Jobson ως ένα ακόμα rock μουσικό όργανο. Παρά τις επιφυλάξεις τους όμως, ο νεαρός Eddie Jobson αποδείχτηκε ένας εξαιρετικός μουσικός, συνεισφέροντας τα μέγιστα ιδίως με τα πλήκτρα του, που περιλάμβαναν πιάνο, όργανο και διάφορα synthesizers. Η διαμόρφωση όμως του «νέου» ήχου τους δεν έμελλε να έχει συνέχεια μετά το Air Cut, αφού ο Jobson πήγε στους Roxy Music να αντικαταστήσει τον Brian Eno, ο Wedgwood εντάχθηκε στους παμμέγιστους και πρωτοκορυφαίους (εντάξει, δεύτερους με διαφορά στήθους από τους Camel) Caravan, ενώ ο Kirby Gregory συμπεριλήφθηκε σε μια μπάντα που θα έπαιζε ζωντανά τραγούδια των Fleetwood Mac, με την άδεια του ατζέντη τους, κάτι όμως που δε συνέβη ποτέ λόγω αντίδρασης των μελών του αυθεντικού συγκροτήματος.

Το πολύ όμορφο εισαγωγικό τραγούδι The Purple Speed Queen στέκεται στο πλάι της δημιουργίας των Jefferson Airplane, ενώ στο Elfin Boy γίνονται ευδιάκριτες down tempo οι folk καταβολές τους. Το δεκάλεπτης διάρκειας Metamorphosis και το U.H.F είναι δύο από τις σημαντικότερες συνθέσεις του δίσκου, με αυτούσιο πολυεπίπεδο και επικό progressive, επιβλητικά πλήκτρα και βαρύγδουπο μπάσο. Το τραγούδι με τις πειρσσότερες αναφορές στους προγενέστερους δίσκους είναι το Easy, που έχει συναισθηματικά φορτισμένους στίχους και πλήκτρα αυξομειούμνης εντασης. Τέλος, το βιολί έχει πρωτεύοντα ρόλο στο επίσης δυνατό Armin, που φέρνει στο νου μια ακόμα μεγάλη αγάπη, τους String Driven Thing μέσα από το μνημειώδες The Machine That Cried (κλίνω το γόνυ, που έλεγε κι ο παππούς...), το οποίο είχε κυκλοφορήσει μια χρονιά πριν. 

Αυτό το Air Cut, λοιπόν, επανακυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες re-mastered για πρώτη φορά από τα πρωτότυπα master tapes, αφού οι προγενέστερες ψηφιακές επανεκδόσεις είχαν γίνει από το βινύλιο. Στο ένθετο έντυπό του θα βρείτε το αυθεντικό artwork του δίσκου, φωτογραφίες, αποκλειστικές συνεντεύξεις μελών της μπάντας και κείμενο του Malcolm Dome.


Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα