Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 20:19

Live Review: Eyehategod / Gomgoma @ Kyttaro Live Club, 11/6/2015

Written by 

Όταν το 2010 οι Eyehategod διέσχισαν για πρώτη φορά τον Ατλαντικό, πολλοί ήταν αυτοί που αναθάρρησαν, ελπίζοντας να δουν από κοντά τους πρωτεργάτες της NOLA metal scene, που μαζί με μπάντες όπως οι Exhorder και Crowbar, δημιούργησαν το sludge έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα. Η εμφάνισή τους πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο An Club έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όσων βρέθηκαν εκεί, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να περνά από στόμα σε στόμα η ολοκληρωτική ισοπέδωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε εκείνο το βράδυ. Έχοντας λοιπόν ψηλά τον πήχη τον προσδοκιών, προετοιμάστηκα ψυχολογικά για τον επικείμενο όλεθρο.

Οι εκ Χαλκίδας ορμώμενοι Gomgoma κλήθηκαν να ανοίξουν για ακόμη μια φορά ένα live των Eyehategod (ήταν παρόντες στη συναυλία του 2011). Αν και το όνομά τους τριγυρνάει στα πέριξ, τόσο με την δισκογραφική τους παρουσία (μετράνε δύο ep μέσα στο 2015), όσο και με τις ζωντανές τους εμφανίσεις, δεν είχε τύχει να πέσω πάνω τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έτσι λοιπόν το βίαιο και σκοτεινό sludge/crust/death (ναι όλα αυτά μαζί) που πραγματεύονται, κυριολεκτικά έσπειρε τους καρπούς του μίσους ανάμεσά μας, η ψυχωμένη δε ερμηνεία του Μίλτου στα φωνητικά ήταν το highlight της εμφάνισης του συγκροτήματος. Από την πρώτη στιγμή βρίσκοταν ανάμεσα στο κοινό, ενώ συνολικά θύμισε εκπληκτικά τον Colin από τους Amenra, τόσο στον βαθμό σκισίματος των φωνητικών χορδών όσο και της σχεδόν αμήχανης στάσης κατά την διάρκεια των παύσεων. Κι οι υπόλοιποι δεν πήγαν πίσω.

Το δεμένο σύνολο σε κιθάρες και μπάσο κούμπωνε άψογα με το περιπετειώδες drumming, χαρίζοντάς μας ένα αξιοπρεπέστατο 40λεπτο ζέσταμα πριν την έλευση των τιτανοτεράστιων Eyehategod. Για όσους ενδιαφέρονται, επιβάλλεται μια βόλτα από το πρόσφατο “Civilized Punks” (http://gomgoma.bandcamp.com).

Και οι Eyehategod δεν άργησαν να καταλάβουν την σκηνή. Πρώτοι ανεβαίνουν οι Brian Patton και Gary Mader, ενώ ακολουθούν οι Aaron Hill και ο τεράστιος Jimmy Bower, ενώ τελευταίος πήρε τη θέση πίσω από το μικρόφωνο η παλιόγρια Mike Williams. "We're Eyehategod from New Orleans, Louisiana" ψελλίζει κι ο θεός ακουμπά το δάχτυλό του στο κέντρο του Κύτταρου με το “Agitation! Propaganda!” από το πρόσφατο “Eyehategod” (2014). Για τις επόμενες περίπου δύο ώρες κοινό και μπάντα έγιναν πραγματικά ένα μέσα από τα κομμάτια σταθμούς στην μακρόχρονη πορεία τους. Και φυσικά όσο πιο πίσω πηγαίναμε στο χρόνο με κομμάτια όπως “Dixie Whiskey”, “Jack Ass in the Will of God”, τα δύο μέρη από το “Sisterfucker” και από τα πιο πρόσφατα “Bland” και “Shoplift” γινόταν κακός χαμός. Ξύλο (πολύ ξύλο), ατελείωτο moshing, stage divings (κάποια όχι με τόση επιτυχία), και ασταμάτητο ακατέργαστο headbanging. Γενικά το weedback (είναι ο συνδυασμός που φαντάζεσαι) του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από δυνατό, αφού από τις πρώτες στιγμές έκαναν τον Williams και την παρέα του να νοιώσει απίστευτα οικεία, με αποτέλεσμα να λάβουμε κι εμείς με την σειρά μας τον καλύτερο εαυτό της μπάντας!

Ο Bower, που δεν σταμάτησε να ανοίγει το ένα κουτάκι μπύρα μετά το άλλο, είναι ο ορισμός του master of sludgenroll. Δηλαδή αν τον φανταστούμε στους Down να σηκωνόταν από τα drums και να στέκονταν δίπλα από τους Kirk Windstein και Pepper Keenan, το εγκεφαλογράφημα μπορεί να φθάσει σε τελικές τιμές. Από την άλλη μεριά ο Brian Patton έδινε την δική του μάχη με τους δαίμονες που κρύβονται πίσω από κάθε στροφή των κομματιών, ενώ ο Aaron Hill απέδειξε ότι κέρδισε με την αξία του την θέση πίσω από τα drums. Ψυχωμένος όσο δεν πάει, όριζε την αρχή και το τέλος κάθε ψυχιατρικής μας συνεδρίας. Μπροστά του ο Gary Mader ήταν η αιτία που κοινό και Williams χτύπαγαν με μανία τα κεφάλια τους. Τι μπάσο ήταν αυτό; Τέσσερα μέτρα μπασοχορδές πρέπει να μας έγιναν fisting μέσα στη ρινική μας κοιλότητα. Τέλος ο, κατά τα άλλα ασθματικός, Mike Williams τέντωσε και το τελευταίο βρογχιόλιο των πνευμόνων του. Η τρομερή απόδοσή του άνετα σε έκανε να πιστεύεις ότι βρισκόμαστε στην Dopesick εποχή του 1996. Η ικανότητά του να μολύνει την ατμόσφαιρα με αυτή τη δυσοίωνη κραυγή του, μπορεί να κάνει και τον πλέον πιστό να ομολογήσει ότι πράγματι “HATE GOD”.  

Αυτά τα ολίγα από την τεράστια εμφάνιση των γιγαντιαίων Eyehategod, το τέλος της οποίας μας βρήκε σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένους. Δεν μπορώ να φανταστώ πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί το επόμενο πέρασμά τους από την χώρα μας, και με ποια αφορμή (θυμίζω ότι ο ο δίσκος που προηγήθηκε του “Eyehategod” κυκλοφόρησε πριν από 14 χρόνια), ωστόσο όποτε κι αν συμβεί θα βρισκόμαστε εκεί.

Κείμενο: Νίκος Ζ. / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής (περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

 

Eyehategod Setlist Kyttaro, Athens, Greece, Staggering Backward European Tour Summer 2015
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα