Print this page
Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 08:01

Live Review: 10 Code / Solarmonkeys @ six d.o.g.s., 18/3/2016

Written by 

Η παρουσίαση του ντεμπούτου είναι μια σημαντική στιγμή για κάθε μπάντα, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας που συνοδεύεται συνήθως από πολλά όνειρα και στόχους. Τη δική τους σημαντική στιγμή έζησαν οι 10Code στην ζωντανή παρουσίαση της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς τους, που έλαβε χώρα στο 6 DOGS.

Το άνοιγμα της βραδιάς ανατέθηκε στους Solarmonkeys, επιλογή ορθή καθώς η μουσική τους συγγενεύει με αυτή των 10Code, μιας και τα δυο σχήματα είναι εμφανές ότι έχουν γαλουχηθεί με τον ήχο του grunge. Οι Solarmonkeys κυκλοφόρησαν πριν ένα χρόνο το παρθενικό τους άλμπουμ Payblack (μέσω της The Sound of Everything) και με το συγκεκριμένο live ολοκλήρωναν τον κύκλο προώθησης της συγκεκριμένης δουλειάς. Πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινούν μια νέα πορεία που θα οδηγήσει προφανώς στο δεύτερο δίσκο τους.

Επί σκηνής, οι Solarmonkeys απέδειξαν ότι αποτελούν άριστους μαθητές στο κεφάλαιο “grunge” και γενικότερα ότι έχουν μελετήσει πολύ καλά τον αμερικάνικο εναλλακτικό ήχο του ’90. Άλλωστε όσοι έχουν ακούσει το ντεμπούτο τους έχουν διαπιστώσει ότι αναπαράγουν πιστά και επιτυχώς το συγκεκριμένο ύφος. Ως μπάντα εμφανίστηκαν συμπαγείς και καλοδουλεμένοι, ο καθένας άρτιος εκτελεστικά στο όργανο του, μοναχά τον τραγουδιστή τους θα θέλαμε λίγο πιο δραστήριο πάνω στη σκηνή για να συμβαδίζει με την παρουσία του υπόλοιπου γκρουπ αλλά και τη γεμάτη ενέργεια μουσική τους. Όπως προείπαμε το Payblack για τελευταία φορά είχε, όπως μας πληροφόρησαν, την τιμητική του (τα Don’t Bother και Let Them Rest είναι αυτά που θα ξεχωρίζαμε από το set). Παράλληλα παρουσίασαν τη δική τους live άποψη για το “θεμέλιο λίθο” του σκληρού ήχου Helter Skelter των Beatles, για το οποίο μάλιστα δημιούργησαν πρόσφατα ένα video με την studio εκτέλεση του (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το δει εδώ). 

Με τη συγκριμένη εμφάνιση λοιπόν έκλεισε ο κύκλος που ξεκίνησε με την κυκλοφορία  του πρώτου LP τους και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να ακούσουμε το νέο τους υλικό και να παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα τους.

Οι 10Code δραστηριοποιούνται την τελευταία πενταετία, έχοντας στον ενεργητικό τους ένα EP (The Connection EP, 2013) και ένα ολόφρεσκο LP (Swiftlets) για την παρουσίαση του οποίου διοργανώθηκε η συγκεκριμένη βραδιά στο 6 DOGS. Πιθανώς κάποιοι να θυμούνται τους Playground, σχήμα στο οποίο έπαιζαν τα δυο από τα τέσσερα σημερινά μέλη των 10Code (Πέτρος Ποταμιάνος και Απόστολος Μπουλές). Μάλιστα, με το κομμάτι Delmi οι Playground είχαν διακριθεί μέσω του Jumping Fish, χωρίς όμως ανάλογη συνέχεια καθώς το συγκρότημα σταμάτησε την δραστηριότητα του μετά από κάποιο καιρό.

Το alternative rock των 10Code, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πατάει γερά πάνω στη φόρμα του grunge, ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία από μοντέρνους ήχους. Σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονται από γρήγορο ρυθμό, πολλή ενέργεια, καταιγιστικές κιθάρες και παθιασμένα φωνητικά. Από τα κομμάτια που έπαιξαν ζωντανά πιο ενδιαφέροντα μας ακούστηκαν τα Swiftlets, Animal Crisis, Another Way και βεβαίως το Transmitter, το οποίο είχε κυκλοφορήσει ήδη ως digital single. Επίσης μας παρουσίασαν και μια νέα, ακυκλοφόρητη σύνθεση. Παράδοξο το γεγονός σε μια παρουσίαση νέου άλμπουμ, που περιλαμβάνει εξ’ ορισμού ολοκαίνουρια κομμάτια, να υπάρχει και ένα ακόμα πιο καινούριο, ίσως είναι ένα δείγμα του ότι το συγκρότημα δουλεύει ήδη από τώρα το μελλοντικό του υλικό.

Οι 10Code είχαν την τύχη να παίξουν το ντεμπούτο τους μπροστά σε ένα σχεδόν γεμάτο 6 DOGS, με το κοινό να δείχνει ότι γνωρίζει ήδη τη δουλειά της μπάντας και να αντιδρά θετικά στα νέα της τραγούδια. Από την μεριά του, το συγκρότημα έδωσε ό,τι καλύτερο, παρά το αναμενόμενο τρακ που συνοδεύει τέτοιες περιστάσεις, για να ικανοποιήσει τους παρευρισκόμενους και μάλιστα στο τέλος τους έκανε το χατίρι, αφού τους ζητήθηκε επίμονα, να παίξουν ένα κομμάτι ακόμα για encore. 

Όπως διαπιστώσαμε στο συγκεκριμένο live το Swiftlets διαθέτει τα συστατικά για να προσελκύσει την προσοχή του ακροατή, με συνθέσεις που έχουν νεύρο αλλά και όμορφες μελωδίες. Βέβαια, λίγη περισσότερη ποικιλία και διαφοροποίηση στη δομή των κομματιών θα ήταν χωρίς αμφιβολία καλοδεχούμενη. Πέραν αυτών όμως, το γκρουπ έδειξε γενικότερα θετικά δείγματα και δυνατότητες που οφείλει να αξιοποιήσει στο μέλλον.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαλαφής (για εκτεταμένο φωτορεπορτάζ πατήστε εδώ)

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Latest from Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Related items