Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 22:32

Live Review: Sleepin Pillow / Fool In The Box @ Kookoo Live Music Bar, 25/3/2016

Written by 

Τέσσερα χρόνια είχαν να κατέβουν στην Αθήνα οι Sleepin Pillow μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και βρέθηκαν στο Ρομάντσο για ένα φοβερό live. Τότε είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα αργήσει τόσο πολύ η επόμενη επίσκεψη τους, όπως και έγινε αφού μόλις τρεις μήνες μετά επέστρεψαν στην πρωτεύουσα, ανήμερα 25ης Μαρτίου, για να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά τη σχέση αγάπης με το αθηναϊκό κοινό.

Τελευταία στιγμή ο χώρος διεξαγωγής άλλαξε και από το πολύ μεγάλο Gagarin η συναυλία μεταφέρθηκε στο πιο μικρό και “cozy” KooKoo. Πρώτη ανέβηκαν στη σκηνή του club οι Αθηναίοι Fool In The Box, οι οποίοι πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους (σύντομα θα διαβάσετε την γνώμη μας για αυτό στη στήλη Local Jams). Μπορεί λοιπόν να κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι το ντεμπούτο τους αλλά μετρούν περίπου μια δεκαετία από το ξεκίνημα τους. Ο ήχος του τρίο κινείται κατά βάση στο χώρο του alternative rock με έντονες αναφορές στο grunge (και γενικότερα στην αμερικάνικη σκηνή της δεκαετίας του ’90) και πολλά prog περάσματα.

Στα 40 περίπου λεπτά που διήρκησε η εμφάνιση τους, οι Fool In The Box ανέβασαν αρκετά την ένταση παίζοντας μια από επιλογή από κομμάτια από το ντεμπούτο τους και το προ διετίας ΕΡ Faces. Από τις συνθέσεις που ακούσαμε θα ξεχωρίζαμε τις εκτελέσεις των Leap of Faith (από το Faces) και Charcoal Laces, The Hook (από το Fool In The Box), ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη δυναμική διασκευή τους στο I Want You (She’s So Heavy) των Beatles, ένα από τα κομψοτεχνήματα που περιλαμβάνονταν στο LP Abbey Road του 1969.

Σε γενικές γραμμές η απόδοση των Fool In The Box ήταν ικανοποιητική, με το γκρουπ να δείχνει πολύ δουλεμένο και εκτελεστικά προσηλωμένο στο ηχογραφημένο υλικό τους, με τον drummer Γιώργο Ράδο να αποτελεί «ογκόλιθο» στα τύμπανα (αν και βρισκόταν στο σκοτάδι στο πίσω μέρος της σκηνής θα μπορούσαμε να πούμε ότι «έλαμψε» με το παίξιμο του). Τέλος, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι οι συνθέσεις τους ακούγονται σαφώς πιο δυνατές και φασαριόζικες σε σχέση με το πώς ακούγονται στο CD, κάτι που συμβαίνει άλλωστε πολύ συχνά σε πολλές μπάντες.

Τον περασμένο Δεκέμβρη οι Sleepin Pillow είχαν δεσμευτεί από μικροφώνου αλλά και κατ’ ιδίαν, μιλώντας μαζί μας στα παρασκήνια, ότι δεν θα αργήσουν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι την επόμενη επίσκεψη τους. Κράτησαν την υπόσχεση τους και με το παραπάνω αφού τρεις μήνες μόνο μεσολάβησαν για την επόμενη εμφάνιση τους.

Και αυτή τη φορά οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν εντυπωσιακά με την μαγική δυάδα Bring The Sun Back και Digital Babylon από το ΕΡ This World Is Over… του 2014 (την πιο πρόσφατη, μέχρι στιγμής, δουλειά τους). Δεν θα μπορούσαν να λείψουν φυσικά και οι άλλες δυο συνθέσεις που συμπληρώνουν το ΕΡ (December και This World Is Over).

Εκτός βέβαια από τα κομμάτια του EP είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές από τις συνθέσεις των θαυμάσιων δυο πρώτων CD του σχήματος (Apples On An Orange Tree, 2008 και Superman’s Blues, 2010). Amplifier In My Heart, Rise, Holy Monster, Superman Blues και το απίθανο Instrument of Time, μερικά μόνο από τα κομμάτια που βρήκαν θέση στο σετ τους (το οποίο με χαρακτηριστική άνεση έφτασε τις δυο ώρες). Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν το μελαγχολικό Pathetic, το Winter Dreams που σπανίως (όπως λένε) παίζουν και το Black Sea, στο οποίο η Ανατολή συναντά τη Δύση και αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το όραμα του γκρουπ για την ανάμειξη των παραδοσιακών χρωμάτων με το μοντέρνο εναλλακτικό ήχο. Η αλήθεια είναι πως πολλοί διψούσαν να ξανακούσουν κάποια από αυτά, φαινόταν άλλωστε στις αντιδράσεις των θεατών.

Εξαρχής ο ήχος ήταν μεστός και δυνατός (όπως έπρεπε δηλαδή), κάτι στο οποίο συνέβαλε το ηχοσύστημα του KooKoo (μοναδικό μειονέκτημα του χώρου η χαμηλή σκηνή του, η οποία προσφέρεται κυρίως για συναυλίες καθήμενων), στο οποίο μάλιστα είχαν παίξει και το 2011. Και είναι τόσο σημαντικό το κομμάτι του ήχου γιατί έχουμε να κάνουμε ένα συγκρότημα με πλούσιες μελωδίες και πολλές ηχητικές λεπτομέρειες (είτε μιλάμε για τα παραδοσιακά όργανα είτε για τα ηλεκτρονικά στοιχεία).

Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει 8 χρόνια από το ντεμπούτο τους, που τόσο μας είχε εντυπωσιάσει τότε, συνεχίζουν να είναι ενδιαφέροντες. Για να μην μακρηγορούμε, οι Sleepin Pillow είναι ένα διαμαντάκι της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής και είναι κρίμα να τους βλέπουμε μια στο τόσο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά όταν, με το καλό, κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ! 

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής (για εκτεταμένο φωτορεπορτάζ πατήστε εδώ)

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα