Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 22:00

Live Review: Human Tetris / Daphne And The Fuzz @ Death Disco, 28/1/2017

Written by 

Το προηγούμενο Σάββατο το μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας, ήταν σε ένα ακόμα δίλημμα, με το ντουέτο των KVB να εμφανίζεται την ίδια ώρα με τους Ρώσους Human Tetris, σε άλλη σκηνή της πόλης. Για τους γράφοντες, η επιλογή φάνηκε κάπως πιο εύκολη, καθ’ότι για τους Human Tetris  από το 2013 και μέχρι πριν λίγους μήνες, πιστεύαμε οτι είχαν διαλυθεί. Μέχρι που τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η μπάντα ανακοινωσε την επανένωσή της, την κυκλοφορία ενός νέου μικρού album εν ονόματι River Pt.1 καθώς και μια Ευρωπαϊκή περιοδεία. Έτσι λοιπόν κατηφορήσαμε για άλλο ένα βράδυ στα στενά του Ψυρρή, να τους απολαύσουμε από κοντα.

Συνήθως όταν έχουμε opening act πριν το κύριο event περιμένει κανείς να ακούσει κάτι κοντινό σε αυτό που θα ακουσει στη συνέχεια. Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε τους Daphne and the Fuzz, ένα τελείως ετερόκλητο μουσικό σχήμα που δεν είχε κανένα σημείο επαφής με τους Human Tetris. Αυτό φυσικά δεν τους εμπόδισε να κερδίσουν το χειρόκροτημα του κόσμου τόσο με την σκηνική τους παρουσία όσο και τη μουσική τους αρτιότητα. Είχαμε γράψει για το ντεμπούτο τους όταν είχε κυκλοφορήσει, αλλά ήταν ευκαιρία να παρακολούθησουμε ζωντανά όλα αυτά για τα οποία είχαμε γράψει. Χωρίς να έχει τηρηθεί η σειρά του δίσκου ακούστηκαν σχεδόν όλα τα κομμάτια (Happy I'll shine, My nights, Wisdom, Teeth, Exile, Purple Lightning, Unexistable, Burn down your house, Journey to Mars) καθώς και το κλείσιμο έκπληξη με το You can't always get what you want των Rolling Stones που τέλειωσε με τον κόσμο να καταχειροκροτεί τα μέλη του συγκροτήματος με ειδικότερη έμφαση στην ερμηνεία της Δάφνης  που ήταν εξαιρετική.

Η διαφορετικότητα όμως του ήχου τους από αυτή των headliners της βραδιάς είχε ως αποτέλεσμα μια αμήχανη αποδοχή από το κοινό το οποίο πέρασε περίπου 15΄ ανυπομονησίας μέχρι να στησει τον εξοπλισμό της η τετραμελής παρέα από τη Μόσχα. Χωρίς να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, παρατηρήσαμε ανακατάταξη των μελών της μπάντας με την Tonia Minaeva να παίρνει θέση στα πλήκτρα και τον Ramil Mubinov στη θέση του Sasha Kondyr στα ντραμς. Σταθερός από την ίδρυσή τους, ο Maxim Zaytsev στο μπάσο και λιγότερο σταθερός λόγω αλκοόλ ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Arvid Kriger που για κακή του τύχη έπρεπε παρά την πολύ ανεβασμένη του διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον ήχο.

Το live ξεκίνησε χωρις να λυθουν δυστυχώς τα προβλήματα, κρατώντας σε όλη τη διάρκεια πολύ χαμηλά τα φωνητικά και ακόμα πιο χαμηλά τα πλήκτρα της Tonia, παρ’ότι τραβούσε όλα τα βλεματα. Ο χαρακτηριστικός τους ήχος όμως που αποτελεί μια μίξη shoegaze και post-punk με new-wave πινελιές, ήταν αυτός που έσωσε τη βραδιά. Τόσο μέσα από παλιότερα και αγαπημένα κομμάτια όπως Summer in Crimea, Baltic Sea, Insanity και βέβαια το αγαπημένο σε όλους (χιτάκι) Things I Don't Need όσο και από το νέο δίσκο που ακούσαμε στην ολότητα του (μόνο 6 κομμάτια έχει άλλωστε). Παρ’ότι θέλει κι άλλες ακροάσεις ο νέος δίσκος για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, στην live εκτέλεσή του, και αγκαλιασμένος από τις παλιότερες επιτυχίες, είχει πολύ καλή απήχηση. Ένα σκίτσο μάλιστα, που αποτελεί συνέχεια του εξωφύλλου του River Pt.1 έπαιζε σε animated μορφή στον πλαϊνο τοίχο καθ’όλη τη διάρκεια του live. Ο κάτω χώρος της Death Disco είχε γεμίσει για τα καλά και το κοινό απολάμβανε κάθε στιγμή χορεύοντας και χειροκροτώντας ένθερμα τη μπάντα σε κάθε ευκαιρία.

Με αποκορύφωση το encore για το οποίο μας είχαν κρατήσει την απίστευτη διασκευή που έχουν κάνει στους Eurythmics και το Here Comes The Rain Again, ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά στο σύνολό της με όλους τους παρευρισκόμενους να έχουν σίγουρα διασκεδάσει, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα όποια προβλήματα.

 

Κείμενο / Φωτογραφίες: Shanti Θωμαϊδη / Παναγιώτης Μαλαφής

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα