Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 22:00

Live Review: Monster Magnet / Solarmonkeys / Half Gramme Of Soma @ Gazi Music Hall, Αθήνα, 30/1/15

Written by 

Η Ελλάδα αγαπάει τους Monster Magnet: διπλές συναυλίες στο παρελθόν σε Ρόδον (2004) και Gagarin (2008), αθρόα προσέλευση κοινού, δυναμική live ατμόσφαιρα. Ο Dave Wyndorf και οι συν αυτώ ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία για το 2015 από την Αθήνα και, μετά από μία πλήρως ευπρόσδεκτη αλλαγή χώρου (το Περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δεν εξέπεμπε εμπιστοσύνη, τουλάχιστον στο ηχητικό κομμάτι), περίμεναν στο Gazi Music Hall τους φίλους τους για ένα έντονο rock n roll πάρτι. Θα δούμε παρακάτω, βέβαια, αν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Από τα support, οι Half Gramme Of Soma θεωρητικά ταίριαζαν περισσότερο στην πιο αργή και σκληρή όψη των headliners. Απέδωσαν σαν μία αξιοπρεπώς δεμένη heavy/stoner/doom μπάντα αλλά δεν βοηθήθηκαν καθόλου από τον ήχο εκείνη την στιγμή. Ειδικά η φωνή του τραγουδιστή ακουγόταν μετά βίας στο μεγαλύτερο μέρος του live, κρυμμένη κάτω από τον όγκο των κιθάρων – αφήστε που οι φωτογράφοι τον είχαν πάρει στο κατόπι αφού δεν σταματούσε δευτερόλεπτο να περπατάει από την μία άκρη της στην άλλη!

Οι Solarmonkeys, από την άλλη, επέδειξαν ένα πιο συνεπές 90s πρόσωπο (και διαυγέστερο ήχο) αλλά ελάχιστα συγγενικό με το πνεύμα των Magnet. Οι Alice In Chains, οι Soundgarden και κάπως λιγότερο οι Tool θα αισθάνονταν αρκετά υπερήφανοι για τη σοδειά που θερίζεται το 2015 στην Ελλάδα. Ίσως βέβαια φαντάζονταν πως οι επίγονοί τους θα επεδείκνυαν περισσότερη προσωπικότητα, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει ό,τι και να έλεγαν: το 45λεπτο νοσταλγικό flashback σε έναν ήχο που παραπέμπει σε μία εξαιρετική rock εποχή για την δημοφιλή μουσική ήταν αρκετό για να κρατήσει αυτιά και μάτια πάνω στην σκηνή.

Κανείς δεν επιθυμεί το ψέμα: από την εποχή – 1999! - που οι Monster Magnet πρόλαβαν να κατεδαφίσουν το στάδιο της Ριζούπολης πριν ανέβουν στην σκηνή του οι Metallica, έχουν περάσει 16 χρόνια – τώρα μπορείς να αισθανθείς γέρος κι εσύ, σημερινέ τριαντάρη και βάλε. Σε τόσα χρόνια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι το δικό σου, αλλά και στου Wyndorf και των Monster Magnet. Ο rock n roll τρόπος ζωής κόστισε στον Wyndorf μία περιπέτεια που ίσως του κόστιζε τη ζωή, τα κιλά που πρόσθεσε διατηρούνται ανέπαφα στο σώμα του εδώ και χρόνια, η μπάντα του άλλαξε όλα τα μέλη και δεν είναι πια η ίδια πανίσχυρη δύναμη που κάποτε είχε προοπτικές να κατακτήσει τον κόσμο. Όμως έστω κι έτσι παραμένουν μία δεμένη μπάντα – ενδεικτικά, μπασίστας και ντράμερ παίζουν μαζί εδώ και χρόνια και στους Atomic Bitchwax. Σίγουρα δεν πρόκειται για την καλύτερη συναυλία που έχουν δώσει οι Monster Magnet στα μέρη μας. Για την ακρίβεια πρόκειται για την λιγότερο καλή – προσοχή στην επιλογή της λέξης – αλλά αυτό μάλλον υποκειμενικό θα το έλεγε κανείς. Ας περιοριστώ αν γράψω πως την Παρασκευή παρακολουθήσαμε την πιο διαφορετική εν Αθήναις συναυλία τους, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της άφησαν να φανούν περισσότερο οι ψυχεδελικοί χυμοί που εξ αρχής αποτελούσαν συστατικά της συνταγής τους, αλλά για μία σύντομη περίοδο (όχι τυχαία την πιο εμπορική τους) τους είχαν τοποθετημένους σε ρόλο μυρωδικών.

Βέβαια μία ικανή πλειοψηφία περίμενε, δικαίως, άσβεστο rocknroll και μερικώς το έλαβε στην αρχή και το τέλος του σετ. Όντως οι εκτελέσεις των Tractor και Space Lord, όπου μάλιστα το κοινό συμμετείχε τα δέοντα (όπως όφειλε, δικαιούτο και δικαιολογείτο να κάνει και σε άλλα κομμάτια, να συμπληρώσω) ήταν βουτηγμένες μέσα στην r’n’r ουσία που αποθέωσε η παρέα που πλαισίωνε τον Wyndorf την εποχή της παντοδυναμίας τους. Το υπόλοιπο live έπλεε μέσα σε άλλου τύπου ουσίες - μα δεν τα έχει κόψει αυτά ο Dave; Η επιλογή των «γνωστών» κομματιών στο ξεκίνημα πρέπει να είχε γίνει μέσα σε παραισθησιογόνα: The Right Stuff, Dopes To Infinity, Look To Your Orb For The Warning, Twin Earth, όλα σε εξαιρετικές εκτελέσεις, για να ακολουθήσουν ατμοσφαιρικές στιγμές (με τον τρόπο των Monster Magnet, βεβαίως) από το πιο πρόσφατο άλμπουμ (Last Patrol). Η κατάληψη του μισού σετ από την πιο φρέσκια σοδειά τραγουδιών δεν μάγεψε ακριβώς το κοινό (δικαιολογημένα, θα έλεγε κανείς, καθώς και καινούρια είναι και όχι ιδιαίτερης ποιότητος), αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ενέργεια που άφηνε πάνω στην σκηνή το κουιντέτο. Οι αντιδράσεις του κόσμου σε αυτά που συνέβαιναν μάλλον χλιαρές θα τις έλεγε κάποιος τρίτος παρατηρητής – διότι ένας φαν ως και ανεπίτρεπτες θα τις χαρακτήριζε, τουλάχιστον για το εμβόλιμο Spine Of God που εντάχθηκε ομαλότατα στο κλίμα αλλά το κοινό δεν το έπιασε ποτέ, διότι αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς του τα έφερε η ζωή. Αλλά και οι πυρήνες πώρωσης που εμφανίζονταν σε διάσπαρτα σημεία ήταν μάλλον μακριά ο ένας από τον άλλον για να συμπαρασύρουν και το υπόλοιπο κοινό – είπαμε, με εξαίρεση το Space Lord – ένδειξη πως ο χώρος σε συνδυασμό με την (αρκετά καλή, αλλά μάλλον απλωμένη) προσέλευση δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην δημιουργία του απαραίτητου ζεστού κλίματος.

Η συναυλία έκλεισε με πανηγυρικό rock n roll τρόπο, με τους Monster Magnet να αλωνίζουν την σκηνή και να ταλαιπωρούν τα όργανά τους μέχρι θραύσεως, όπως κάθε σωστή και ειλικρινής μπάντα που θέλει να καλείται rock n roll, έστω με την ευρεία έννοια, και δεν παίζει μόνο για την πλήρωση του τραπεζικού της λογαριασμού. Ήταν το διαπιστευτήριο πως το κοινό θα πρέπει να διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς αυτούς. Από κει και ύστερα, και εκείνο θα πρέπει να περιμένει το «διαφορετικό» και να μην ζητάει πάντοτε τα σίγουρης επιτυχίας best-of setlist για να περάσει καλά με μία αγαπημένη μπάντα (η μομφή κατευθύνεται εν μέρει και προς τον γράφοντα, ο οποίος πριν την συναυλία είχε δηλώσει σε φιλικό κύκλο πως θα ήταν «τερατώδης ξενέρα και ψιλοφάουλ» να παίξουν το νέο τους άλμπουμ…)

 

Κείμενο / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα