Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 12:50

Συνέντευξη: Afformance

Written by 

Οι Afformance αποτελούν μία από τις παλαιότερες μπάντες της Ελλάδας που καταπιάστηκαν ενεργά με το post rock. Κι ας μην θέλουν να το φέρουν ως τίτλο τιμής. Ευτυχώς δεν πέσαμε σε τοίχο (αναπόφευκτο λογοπαίγνιο, ζητώ ταπεινά συγγνώμη) όταν τους ρωτήσαμε σχετικώς. Αυτά και άλλα θα διαβάσετε στην ακόλουθη συνέντευξη με το Αθηναϊκό συγκρότημα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ Through Walls. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε κλίμα αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη των Afformance.

 

Οι κυκλοφορίες σας έγιναν αρκετά τακτικές τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά μεταξύ ολοκληρωμένων άλμπουμ η απόσταση (6 χρόνια) παραμένει μεγάλη. Θεωρείται πως η νέα σας δουλειά αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της μπάντας στα 6 αυτά χρόνια; Όπως πιθανώς καταλάβατε, δίνω πάσα για να φλυαρίσετε όσο θέλετε πάνω στο Through Walls - δικό σας το άλμπουμ, δικά σας και τα λόγια παράλληλα με τα δικά μας που θα δημοσιευτούν παράλληλα.

Το γεγονός οτι πέρασαν αρκετά χρόνια μεταξύ πρώτης και δεύτερης ολοκληρωμένης full length δουλειάς οφείλεται στο ότι περάσαμε από 40 κύματα για να καταλήξουμε να έχουμε σταθερό line up πάλι, να φύγουν από την μέση οι υποχρεώσεις μας στην μαμά πατρίδα και να μπορέσουμε να πιάσουμε έναν ρυθμό σαν μπάντα. Φαντάσου ότι μερικά κομμάτια από το ‘’Through Walls‘’ έχουν γραφτεί σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορια του ‘A Glimpse....’.

Όσον αφορά το ‘’Through Walls’’ τώρα, πιστεύουμε ότι είναι μια δουλειά διαφορετική απο τις άλλες και νιώθουμε οτι υπάρχει μια εξέλιξη τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και παραγωγής, παρόλο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό DIY. Το ενδιαφέρον ήταν ότι το γράψαμε live στο συνολό του και προσθέσαμε μετά αρκετά πράγματα όπως samples, έγχορδα, πιάνο κλπ.

Πάντως νιώθουμε ότι με αυτό τον δίσκο κλείνει και ένα πρώτο κεφάλαιο για τους Affοrmance.

Κύριοι συνθέτες παραμένετε, φαντάζομαι, η αρχική τριάδα (Kontan, CV, Dennis). Aπό πού αντλήσατε έμπνευση αυτή τη φορά για τη μουσική, αλλά κυρίως έχω περιέργεια για τους τίτλους, των κομματιών σας;

Αν και οι Kontan, CV και Dennis, είναι από τα αρχικά μέλη, η σύνθεση των κομματιών γίνεται συλλογικά. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ένα όμορφο ηλιοβασι...σταματάω ακριβώς εδώ. Η εμπνεύση μπορεί να έρθει από το οτιδήποτε, είναι κλισέ αλλά ισχύει. Συνήθως για εμάς, τουλάχιστον σε συνειδητό επίπεδο, είναι κάτι μουσικό ή κάτι που μπορεί να συζητήσουμε και να θέλουμε να το κάνουμε μουσική.

Οι τίτλοι προκύπτουν απο πράγματα που έχουμε διαβάσει ή από κάτι που ακούσαμε και μας φάνηκε ενδιαφέρον ή από συνδυασμό των παραπάνω και inside jokes. Στο “Through Walls” οι τίτλοι είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα ιστοριών που έχουν να κάνουν με όρια και καταστάσεις που είτε ξεπεράστηκαν από τους “πρωταγωνιστές” τους είτε νικήθηκαν από αυτές.

Τα αφηρημένα εξώφυλλα, ταιριαστά με την οργανική φύση της μουσικής σας, είναι μία παράδοση των Afformance που συνεχίζεται και στο Through Walls. Τι σας άγγιξε στο συγκεκριμένο εξώφυλλο ώστε να το επιλέξετε για το άλμπουμ σας;

Το θεωρήσαμε φυσική συνέχεια του προηγούμενου κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα μίνιμαλ και όμορφο σχέδιο, αποτυπωμένο σε καμβά, έργο της Ματίνας Γαλάτη. Στην αναζήτηση εξωφύλλου, απλά όταν το είδαμε μας κέρδισε αμέσως.

 

Στα live σας κατά κανόνα χρησιμοποιείτε video προβολές στο background, είτε πρωτότυπες δημιουργίες είτε έτοιμο υλικό. Οραματίζεστε ή βρίσκετε νόημα σε μια πιθανή οπτικοποίηση κάποιου από τα κομμάτια σας για προωθητικούς σκοπούς, ώστε π.χ. να ανέβει στο youtube και να διαμοιράζεται στα social media;

Είναι στα άμεσα σχέδια μας να κάνουμε ένα βίντεο για κάποιο κομμάτι μας, υπάρχουν κάποιες ιδέες, μένει να βρούμε το ανάλογο budget…Θεωρούμε ότι ένα καλό βίντεο, ειδικά για την μουσική που παίζουμε, είναι πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωνητικά στην πλειονότητα της μουσικής μας, σε έναν ακροατή που δεν έχει συνηθίσει ένα τέτοιο άκουσμα και μπορεί να μην βρει άμεσο σημείο επαφής με το κομμάτι, ένα καλό βίντεο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του. Πέρα από το να κάνουμε ένα βίντεο όμως, μας ενδιαφέρει και το αντίστροφο και ελπίζουμε να το πραγματοποιήσουμε κάποια στιγμή: να κάνουμε μουσική ειδικά για εικόνα.

Σας αρέσει να παίζετε live, αυτό είναι γνωστό και ιδιαίτερα εμφανές επί σκηνής. Τι περιλαμβάνει το συναυλιακό σας πρόγραμμα και τι σχέδια κάνετε, τώρα που ξεκίνησε η νέα σεζόν;

Αρχικά έχουμε την εμφάνιση μας στο Defcon7 Festival που θα γίνει στο ΑΝ Club απο 2-4 Οκτωβρίου. Εμείς εμφανιζόμαστε την Κυριακή, στις 4 του μηνός.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, τίποτα σίγουρο μέχρι στιγμής. Θέλουμε να οργανώσουμε μελλοντικά ένα live για να παίξουμε όλο τον δίσκο, όπου θα έχουμε τους μουσικούς που μας βοήθησαν με τα έγχορδα, μαζί μας στην σκηνή. S&M καταστάσεις. Από Metallica.

Απο κει και πέρα θα δώσουμε βάση στο να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε μια καινούρια δουλειά μέσα στο 2016.

Μία περίοδο, όχι πολύ μακριά από το σήμερα, το post rock στην Ελλάδα διέθετε μία δυνατή σκηνή, όχι μόνο από πλευράς συγκροτημάτων αλλά και οπαδών/ακολούθων. Έχω την εικόνα πως τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί αρκετά το ενδιαφέρον του κόσμου για το ύφος, πάντα όσο αφορά την Ελλάδα και τις νέες μπάντες/οπαδούς που προκύπτουν. Πώς βιώνετε εσείς την συγκεκριμένη εξέλιξη, μιας και λόγω θέσης βρίσκεστε περισσότερο μέσα στους συγκεκριμένους κύκλους;

Ξεκινώντας πρίν από σχεδόν 10 χρόνια το συγκρότημα, οι επιρροές από την τότε “ανερχόμενη” post rock σκηνή, ήταν ελάχιστες. Οι περισσότεροι απο εμάς δεν άκουγαν καν post rock… Απλά, το να φτιάξουμε ορχηστρική μουσική που να συνδυάζει πράγματα που ολοι αγαπάμε ήταν κάτι που μας ενθουσίαζε και μας ενθουσιάζει το ίδιο. Το λέμε αυτό γιατί αυτή είναι η βάση των Afformance και όσο πιστεύουμε οτι έχουμε κάτι να δώσουμε, θα παίζουμε αυτό που μας ευχαριστεί και ας ονομάζεται post rock ή whatever rock εν τοιαύτη περιπτώσει. Η αλήθεια είναι ότι μια μπάντα αν είναι τίμια ως προς αυτό που κάνει και έχει το ανάλογο αποτέλεσμα να παρουσιάσει, εν έτει 2015 οι αυξομειώσεις του κοινού ως προς το είδος και τα trends μπορεί να μην παίζουν και πολύ ρόλο.

Θεωρείστε, και είστε, από τις παλιές καραβάνες του post rock στην Ελλάδα. Νιώθετε να εξαργυρώνετε αυτόν τον “τίτλο” με κάποιο τρόπο στο 2015;

Δεν το σκεφτήκαμε ποτέ έτσι. Θεωρούμε ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμα για να διεκδικήσουμε τον “τίτλο” της παλιάς καραβάνας αλλά από την άλλη, δεν το θέλουμε κιόλας!

 

Στο πρακτικό κομμάτι, κατά πόσο είναι βιώσιμη αυτήν την χρονική περίοδο η συντήρηση μίας μπάντας της δικής σας κλίμακας - με την έννοια της ανεξάρτητης παραγωγής και της DIY διαχείρισης;

Δυστυχώς δεν είναι και πολύ βιώσιμη! Αλλά όσοι έχουν μπάντες, μάλλον θα συμφωνήσουν οτι είναι η στάνταρ διαδικασία που θα περάσεις μέχρι να δεις να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και να δουλεύουν και λίγο από μόνα τους. Θέλει πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα, για να μπορεί ένας καλλιτέχνης να προχωράει και να εξελίσσεται, πόσο μάλλον στην χώρα μας.

-Υποθετική ερώτηση, πρώτη από δύο: Αν θέλατε να παρουσιάσετε τους Afformance σε κάποιον που μένει σε μια σπηλιά την τελευταία δεκαετία με ένα μόνο τραγούδι (δικό σας κατά προτίμηση, αλλά μην αυτοπεριοριστείτε!), ποιο θα ήταν αυτό και με ποια κριτήρια θα το επιλέγατε;

Η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας όταν συνοριοφύλακας, βλέποντας οτι είμαστε σε περιοδεία, μας ρώτησε σε σπαστά αγγλικά τι μουσική παίζουμε. Scorpions?..όχι..Metallica?...όχι?...Pink Floyd?...μμμ, ναι ok!

Από κομμάτι θα προτείνουμε το “Cordyceps” από τον καινούριο δίσκο γιατί συνδυάζει αρκετά από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν τον ήχο μας. Διαφορετικά, κάτι από Dark Side of the Moon (στην σπηλιά μένει τόσα χρόνια, σίγουρα θα έχει μια απώλεια μνήμης).

Και μια στοχευμένη υποθετική ερώτηση για το τέλος αφού σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας: Ποιο 90s χορευτικό τραγούδι θεωρείτε πως θα σας “έπαιρνε” να διασκευάσετε στο ύφος σας;

Θα λέγαμε το Higher State of Consciousness από Josh Wink αλλά μας έχουν προλάβει οι Wedding Singers (ευτυχώς) οπότε είμαστε μεταξύ Let the Beat Control Your Body από 2Unlimited και Das Boot από U96.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα