Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 21:00

Συνέντευξη: Yuri Gagarin

Written by 

Οι Σουηδοί Yuri Gagarin επιβιβάστηκαν στο δικό τους Βοστόκ το 2013, με το ομότιτλο πρώτο τους δίσκο να παίζει δυνατά στα ηχεία της διαστημικής τους κάψουλας. Μπορεί την πρώτη τους διαστημική τροχιά γύρω από τον πλανήτη να την διέκριναν μόνο οι φανατικοί οπαδοί της psychedelic space rock κοινότητας, ωστόσο η δεύτερη απόπειρά τους είχε τα ίδια αποτελέσματα με το Σογιούζ 1. Το "At The Center Of All Infinity" κυριολεκτικά εξερράγη στα μυαλά πολλών ακροατών, με αποτέλεσμα ο πάταγος να στρέψει πολλά ανυποψίαστα κεφάλια προς το μέρος τους. Μιλήσαμε με τον Crille, τον lead κιθαρίστα του σχήματος, για να μας αναλύσει ποιους νόμους της φυσικής κατέρριψαν ώστε να βρεθούν περιπλανώμενοι στο αχανές διάστημα. Την τροχιά τους μπορείτε να συναντήσετε στις 22 Οκτωβρίου στην Ιερά Οδό στα πλαίσια του πρώτου Smoke the Fuzz Fest - Howler edition.

 

Από τον πρώτο κιόλας δίσκο γίνεστε όλο και πιο γνωστοί στην ψυχεδελική ροκ σκηνή. Ο κόσμος σας ακούει αλλά ουσιαστικά δεν ξέρει και πολλά για εσάς. Οπότε μπορείτε ελεύθερα να συστηθείτε!

Είμαστε πέντε τύποι από το Γκέτεμποργκ (Gothenburg), που τους αρέσει η ψυχεδελική ροκ. Αυτό είναι όλο.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Πως και επιλέξατε να δώσετε το όνομά του στη μπάντα σας;

Από την στιγμή που παίζουμε αυτό που ονομάζεται space rock,  σκεφτήκαμε ότι το να δώσουμε στη μπάντα μας το όνομα του πρώτου κοσμοναύτη θα ήταν μια καλή ιδέα. Επίσης το όνομά του ακούγεται και κάπως μυστήριο, οπότε συνέβαλε κι αυτό.

Και τα δύο εξώφυλλα των δίσκων σας έχουν μεγάλες επιρροές από το artwork που χρησιμοποίησε η Σοβιετική Ένωση για το διαστημικό της πρόγραμμα, και γενικά από φουτουριστικά έργα που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή.  Είστε οπαδοί αυτού ή απλά θέλατε να ταιριάζει το artwork με το μουσικό κομμάτι;

Πραγματικά δεν έχω ιδέα τι ενέπνευσε τον τύπο που μας έφτιαξε τα εξώφυλλα, ώστε να φαίνονται τόσο ωραία όσο φαίνονται. Αλλά όντως είμαστε γνώστες της φουτουριστικής Σοβιετικής τέχνης, η οποία είναι πολύ ωραία.

Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από τον τελευταίο σας δίσκο, “At The Center Of All Infinity”. Η ανταπόκριση τόσο από κοινό όσο και από τον κόσμο ήταν εντυπωσιακή. Αυτό το βλέπετε σαν ανταμοιβή για τις προσπάθειές σας ή σαν μια ανακούφιση για την επιτυχία σας;

Νομίζω πως το βλέπουμε σαν ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας. Δεν ήμασταν σίγουροι αν ο δίσκος θα είχε την ίδια θετική ανταπόκριση όσο ο πρώτος.  Αλλά φαίνεται πως άρεσε στον κόσμο, και μάλιστα περισσότερο από τον πρώτο.

Σε τι φάση είστε πριν μπείτε στο στούντιο; Είστε πλήρως προετοιμασμένοι με μια γερή δομή στα κομμάτια σας, ή στο τζαμάρισμα γίνεται όλη η δουλειά;

Κατά το μεγαλύτερο μέρος είμαστε προετοιμασμένοι με έναν κορμό στις συνθέσεις μας. Έτσι ήταν με όλα τα κομμάτια στο νέο μας δίσκο, εκτός από τα μέρη όπου δεν υπάρχουν καθόλου ντραμς. Αυτά ήταν μερικές ιδέες που ηχογραφήσαμε στο στούντιο.

Μιας και αναφερθήκαμε, ποια διαδικασία ακολουθήσατε στη δημιουργία αυτού του δίσκου; Αντιμετωπίσατε ίσως κάποιες δυσκολίες;

Τα τραγούδια που ηχογραφήσαμε είχαν γραφτεί μετά τον πρώτο δίσκο, εκτός από το ομότιτλο κομμάτι που είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια που παίξαμε μαζί. Η περίοδος ηχογράφησης ήταν λίγο δύσκολη, καθώς ηχογραφήσαμε ταυτόχρονα το νέο δίσκο, αλλά και το EΡ "Sea Of Dust".

Προσεγγίσατε με κάποιο διαφορετικό τρόπο την όλη διαδικασία ηχογράφησης σε σχέση με το παρελθόν;

Ήμασταν πιο λεπτολόγοι αυτή την φορά, αφού θέλαμε τα τραγούδια μας να ακούγονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Για αυτό το λόγο τα ηχογραφήσαμε εις διπλούν και επιλέξαμε την καλύτερη ηχογράφηση. Στα περισσότερα μέρη όλα είναι ηχογραφημένα ζωντανά, με όλους μας να παίζουμε μαζί. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που ηχογραφήσαμε τον πρώτο δίσκο.

Συμμετέχει κάποιος από σας σε κάποιο άλλο project αυτή την περίοδο;

Κάποιοι από εμάς ασχολούμαστε με μικρά projects, τα οποία όμως δεν έχουν ούτε συναυλιακή ούτε δισκογραφική παρουσία. Το να κάνεις άλλα πράγματα είναι πάντοτε καλό για τις μουσικές σου ικανότητες. Και με αυτόν τον τρόπο δεν βαριόμαστε στο να παίζουμε τα ίδια και τα ίδια κομμάτια συνέχεια.

Εκτός από την μουσική, τι άλλο δίνει ζωή στον ήχο της μπάντας;

Ωραία ερώτηση! Πάνω κάτω τα πάντα. Μουσική, ταινίες, τέχνη, παιχνίδια και η ζωή γενικά. Αν και γράφω τα περισσότερα από τα βασικά riffs, δεν μπορώ να εστιάσω ακριβώς από που προέρχεται όλη αυτή η έμπνευση.

Όταν δεν ηχογραφείτε, τι είδος μουσικής ακούτε; Στοιχηματίζω ότι ανοίγετε τον ραδιοφωνικό σταθμό του Μπαϊκονούρ.

Χαχα! Ναι ακούω όλη την ώρα. Όχι, από την στιγμή που ξεκινήσαμε την μπάντα εμβαθύνω όλο και περισσότερο στην ψυχεδελική instrumental μουσική. Μπάντες όπως οι Earthless, που παίζουν ένα πιο γήινο ψυχεδελικό ροκ και μπάντες όπως οι Tangerine Dream που είναι σχεδόν 100% ηλεκτρονική.

Έρχεστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το ξέρατε ότι ο χώρος που είχε οριστεί αρχικά να παίξετε ονομάζεται Gagarin;

Ναι το ξέραμε. Ήταν αρκετά αστείο. Ωραίο όνομα για συναυλιακό χώρο.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο live;

Μία δυνατή, heavy και έντονη εκτέλεση των κομματιών. Αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε.

Τα τελευταία λόγια δικά σας!

Είναι τιμή μας που μας επέλεξαν να παίξουμε στο φεστιβάλ. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ωραίες στιγμές στην Ελλάδα. Το line up είναι τρομερό, και συγκεκριμένα αδημονώ να δω ξανά τους Electric Moon και τους Earthless. Ευχαριστώ για την συνέντευξη.

Κείμενο - Συνέντευξη: Νίκος Ζ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα