Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 00:53

Συνέντευξη: Mani Deum

Written by 

Η επικείμενη εμφάνιση των Mani Deum στο An Club θα είναι η τελευταία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Lonely Lou αναγνώρισε το επείγον της κατάστασης και τους απεύθυνε κάποιες ερωτήσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από αυτήν την απόφαση και να επιχειρήσει μία αναδρομή στην ιστορία τους μέσα από τα δικά τους λόγια.

Δέκα "μολυσμένα" χρόνια λοιπόν, πως αισθάνεστε που τα "πατήσατε"; 

Κοιτάζοντας πίσω, είναι πολύ γλυκιά η αίσθηση πως, κόντρα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει μια -στη βάση της ερασιτεχνική- μπάντα, καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι και να κρατάμε τους Mani Deum ζωντανούς και παραγωγικούς για ένα τόσο μεγάλο διάστημα.   
 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το line up της μπάντας έχει περάσει αρκετές αλλαγές. Αυτές, ήταν αποτέλεσμα κάποιας ηχητικής αναζήτησης, ή συνέβησαν για άλλους λόγους; 

Υπάρχουν πάρα πολλές συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να μπορούν να συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι μεταξύ τους, όπως στην περίπτωση ενός μουσικού συγκροτήματος. Έτσι, μιλώντας για τους μουσικούς που πέρασαν κατά καιρούς από την μπάντα, η κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Υπήρξαν περιπτώσεις που προέκυψαν αισθητικές αποκλίσεις μεταξύ μας, άλλες που η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής δεν επέτρεπε την περαιτέρω συνεργασία και άλλες που απλά ψυχρανθήκαμε. Παρ'όλα αυτά, ο κάθε μουσικός που πέρασε από τους Mani Deum άφησε και κάτι στον ήχο και έχει ένα μερίδιο στο σήμερα. Έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μια ξεχωριστή θέση στη μικρή ιστορία της μπάντας.
 

Κοιτάζοντας πίσω, ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία της μπάντας; 

Πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε το πρώτο μας συμβόλαιο με την Dead Scarlett Records το 2009, την πρώτη μας συναυλία σε μεγάλη σκηνή την ίδια χρονιά, στο Absinthe Festival στο Κύτταρο, το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό το 2011, στο Wave Gottik Treffen στη Λειψία, το 2014 που έφερε την απόφαση να δουλεύουμε ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες με πλήρη επίβλεψη των όσων αφορούν την μπάντα. Αναφέροντας όλα αυτά δεν πρέπει να παραλείψουμε όλα τα όμορφα λάιβ όλα αυτά τα χρόνια και τους καλλιτέχνες που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε, είτε ήταν ευρωπαϊκής και παγκόσμιας φήμης, είτε του δικού μας βεληνεκούς.
 

Την Πέμπτη (15/12) θα γιορτάσετε τα γενέθλια σας στο ΑΝ club. Τι θα ακούσουμε εκεί; 

Ουσιαστικά μια μεγάλη, σχεδόν πλήρη, αναδρομή και στις τρεις δισκογραφικές μας δουλειές, η οποία θα περιλαμβάνει και  κομμάτια που δεν παίζουμε ποτέ λάιβ λόγω περιορισμού στην on stage σύνθεσή μας. Μαζί με όλα αυτά θα ακουστεί και καινούριο υλικό, με κυριότερο το νέο μας single “The Light Inside”.
 

Στο live συμμετέχουν και αρκετοί φίλοι σας μουσικοί ως guests. Πείτε μας δυο λόγια για αυτούς. 

Με αφορμή την γιορτή αυτή, θέλαμε να τιμήσουμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, καθώς και άλλους που θα θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε μέχρι σήμερα. Όλοι μας οι καλεσμένοι είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε προσωπική σχέση φιλίας, οπότε το κλίμα θα είναι κάπως οικογενειακό. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο τώρα, η σύμπραξή τους μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε κάποια κομμάτια σε νέες, εμπλουτισμένες εκτελέσεις, κάποια πολύ κοντά στην στουντιακή εκδοχή τους και κάποια άλλα πολύ διαφοροποιημένα.
 

Πάντως, διαβάζοντας το δελτίο τύπου, η είδηση που βγαίνει είναι πως, ίσως και να πρόκειται για το τελευταίο live των Mani Deum, ισχύει κάτι τέτοιο; Θέλετε να μας το εξηγήσετε περισσότερο; 

Προέκυψαν φέτος κάποιες συνθήκες προσωπικής κυρίως φύσης που καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή συναυλιών στην παρούσα φάση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η μπάντα σταματά τη δραστηριότητά της. Αντιθέτως βρισκόμαστε σε μια έντονα δημιουργική κατάσταση με την προετοιμασία του νέου δίσκου. Παρόλο που δεν είναι καλό να προεξοφλείς το μέλλον, στην παρούσα στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται απλώς για μια προσωρινή παύση στις ζωντανές εμφανίσεις.

 

Ο νέος δίσκος που ετοιμάζετε, το “With Teeth in our Hearts”, πότε θα κυκλοφορήσει; 

Αυτή την περίοδο είμαστε στο στάδιο των ηχογραφήσεων. Ευελπιστούμε ότι το άλμπουμ θα είναι έτοιμο προς την Άνοιξη, με πιθανή κυκλοφορία γύρω στο καλοκαίρι, όπως είναι η παράδοση της μπάντας.
 

Αλήθεια, βάση εμπειρίας, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές underground μπάντες σήμερα; 

Πρόκειται για μια αντανάκλαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία σήμερα, όχι μόνο ο πολιτιστικός χώρος. Οι οικονομικές απολαβές από την ημιεπαγγελματική ενασχόληση με την μουσική είναι από μηδαμινές εώς ανύπαρκτες και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο επινόησης εναλλακτικών μεθόδων ώστε να παράγεται υλικό, τόσο στη δισκογραφία όσο και στο συναυλιακό τομέα. Στον τελικό απολογισμό όμως απαιτούνται προσωπικές θυσίες για να μπορεί κάποιος να συντηρεί ένα ανεξάρτητο σχήμα και αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας τεράστιος ανασταλτικός παράγοντας δημιουργίας.
 

Μιας και την αναφέραμε, πως σας φαίνεται η underground φάση τα τελευταία χρόνια; 

Σε αντιδιαστολή των όσων προαναφέραμε, πρέπει να πούμε ότι οι ίδιοι αυτοί παράγοντες που καθιστούν τη δουλειά των συγκροτημάτων δύσκολη, έχουν και μια θετική όψη: Οι νέοι μουσικοί, μέσα από το ότι αναγκάζονται να ασχολούνται προσωπικά με όλα τα στάδια της δημιουργίας και της επικοινωνίας, αποκτούν σταδιακά απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, πράγμα που έχει φέρει μία αξιοπρόσεκτη άνοδο στην ποιότητα παραγωγής των τελευταίων ετών. Μουσικά άλλωστε νομίζουμε ότι η ελληνική underground σκηνή είχε πάντα αξιόλογα προϊόντα. Απλά τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια άνθιση του επιπέδου παρουσίασής τους.
 

Για το τέλος, θα ήθελα να μου πείτε πέντε δίσκους που βοήθησαν στο χτίσιμο του ήχου των Mani Deum.

Θα αδικήσουμε πολλούς αγαπημένους δίσκους αλλά οι παρακάτω έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύφος των Mani Deum

Current 93 – Thunder Perfect Mind

Nick Cave & The Bad Seeds – Henry's Dream

Sixteen Horsepower – Sackloth n' Ashes

Mark Lanegan – Blues Funeral

Morphine – Cure For Pain

 

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία!

 
 
 
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα