Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 22:00

Συνέντευξη: Ocean Mind

Written by 

Οι Ocean Mind εδώ και αρκετά χρόνια κάνουν αθόρυβα πολύ καλή δουλειά, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο ήχο που ακροβατεί μεταξύ prog και heavy rock. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ με πιο πρόσφατο το διπλό Underwater. Μετά από καιρό επιστρέφουν στις ζωντανές εμφανίσεις, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου θα βρεθούν στη σκηνή του six d.o.g.s.. Με αφορμή το συγκεκριμένο live καθώς και την κυκλοφορία του Underwater είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το συγκρότημα.

- Το Underwater είναι στην ουσία ένα διπλό άλμπουμ, πως προέκυψε αυτό; Είχατε έτοιμο το συγκεκριμένο υλικό από καιρό;

Το Underwater μας πήρε περίπου 1,5 χρόνο για να το ετοιμάσουμε. Oι βασικές ιδέες και αρκετά κομμάτια ήταν σχεδόν έτοιμα και θα μπορούσαμε να βγάλουμε μια κυκλοφορία με λίγα κομμάτια. Αλλά, δουλεύοντας διάφορες καινούργιες ιδέες που προέκυψαν και αλλάζοντας ενορχηστρώσεις, καταλήξαμε να έχουμε στα χεριά μας ηχογραφήσεις διάρκειας περίπου 3 ωρών. Οπότε και με δεδομένο ότι δεν θέλαμε να βάλουμε στην άκρη υλικό, αποφασίσαμε να τα ηχογραφήσουμε σταδιακά όλα με σκοπό να τα κυκλοφορήσουμε. Για τον δίσκο τελικά επιλέξαμε 16 κομμάτια (διπλό cd) τελικά, με το Bowshot και το Chained να ξεπερνούν το καθένα τα 35 λεπτά σε διάρκεια. Η διαδικασία φυσικά της παραγωγής κράτησε πολύ περισσότερο και ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας αυτού.

- Πόσο διαφορετικό θεωρείτε ότι είναι το Underwater σε σχέση με τις δυο πρώτες κυκλοφορίες σας; Η διαδικασία σύνθεσης και ηχογράφησης ήταν διαφορετική;

Είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη των 2 προηγουμένων κυκλοφοριών μας Κρατήσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά μας, δηλαδή την «hard - heavy rock» πλευρά μας και ενσωματώσαμε και άλλες επιρροές μας από prog rock, ψυχεδέλεια, κλασσική μουσική ακόμα και ethnic στοιχεία. Στο Underwater μπορεί κάποιος να ακούσει από ποντιακά και δημοτικά στοιχεία μέχρι kraut rock, heavy metal, 70s rock, blues φιλτραρισμένα με έναν δικό μας τρόπο. Επίσης δουλεύτηκε περισσότερο στο studio, είναι πιο πολύπλοκος δίσκος ηχητικά και συνθετικά καθώς και πιο βαθύς συναισθηματικά σε σχέση με τα 2 προηγούμενα albums εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών κατά τις οποίες δημιουργήθηκε. Διάφορες επίσης τεχνικές δυσκολίες και προσωπικά προβλήματα που μας απασχόλησαν όλο εκείνο το διάστημα, μας έκαναν από την μια να  φτάσουμε στα όρια μας από όλες τις απόψεις όσο και να πιστέψουμε πολύ σε αυτό και να συνεχίσουμε.

- Οι συναυλίες σας είναι, αν δεν κάνω λάθος, σπάνιες. Αυτό είναι απόρροια δικής σας επιλογής, συγκυρίας ή απλώς το μικρό μέγεθος του αθηναϊκού κοινού επιβάλει λίγες εμφανίσεις;

Ένας συνδυασμός των όσων ανέφερες αλλά και λόγω προσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών, που μας απέτρεψαν από το να εμφανιζόμαστε συχνά. Επίσης σαν group προτιμούσαμε πάντα να ασχολούμαστε με την δημιουργία της μουσικής και να μιλάμε όποτε και όταν υπάρχει λόγος, αντίθετα με πολλούς άλλους. Ωστόσο για φέτος έχουμε προγραμματίσει αρκετά και καλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα και σίγουρα θα «αποζημιώσουμε» αυτόν που θα επιλέξει να δει εμάς.

- Ο ήχος σας περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα μουσικά ρεύματα, μεταξύ των οποίων και το progressive rock, να υποθέσουμε ότι γκρουπ, για παράδειγμα, σαν τους Rush ανήκουν στα ακούσματα σας;

Ναι, το progressive rock ήταν πάντα βασικό στοιχείο του ήχου μας, ειδικά στον νέο δίσκο αυτό είναι εμφανέστερο. Oι Rush που αναφέρεις είναι από τις βασικές μας επιρροές πάνω σε αυτόν τον ήχο, όπως και οι ELP, οι Eloy, Pink Floyd, King Crimson, Αtomic Rooster, Porcupine Tree, Genesis, η πρώτη περίοδος των Queen & των Scorpions και βέβαια πιο classic πράγματα όπως Led Zeppelin, Sabbath, Purple, Uriah Heep, UFO, Rainbow, Hendrix, Βeatles. Από νεότερα σχήματα όπως οι Cult, Spiritual Beggars, Queens Of The Stone Age, Wolfmother, Alice In Chains, Tool είναι μέσα στις προτιμήσεις μας σίγουρα.

Και βέβαια κάποια «μη αναμενόμενα» είδη όπως είναι η κλασσική και ορχηστρική μουσική, ethnic πράγματα, rockabilly, 50s-60s, πολλά πράγματα μας έχουν επηρεάσει μουσικά.

- Όταν αποφασίζεται να διασκευάσετε ένα τραγούδι (πχ σαν το The House of The Rising Sun), ποια είναι τα κριτήρια επιλογής και πως προσεγγίζεται το κομμάτι;

Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν σε αυτό βασικά στοιχεία του στυλ μας και βέβαια να μας αρέσει. Να ταιριάζει σίγουρα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες μας σαν μουσικοί, ποτέ δεν θα διασκευάζαμε κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αναπαράγουμε ζωντανά.

Μας αρέσει να διατηρούμε την βασική ιδέα και αν μπορούμε να το διασκευάζουμε, όχι να το επανεκτελούμε. Άλλωστε δεν είμαστε group διασκευών και δεν υπάρχει νόημα στο να προσπαθείς να αναπαράγεις κάτι όπως ο δημιουργός του. Κάθε κομμάτι ηχογραφημένο, καλό ή κακό, είναι μια μοναδική στιγμή στον χρόνο που δεν θα ξαναέρθει ποτέ.

Στην περίπτωση του House of the Rising Sun είχαμε ένα παραδοσιακό κομμάτι που κανείς δεν γνωρίζει πότε πρωτοπαίχτηκε ή ηχογραφήθηκε, οπότε μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία.

- Με δεδομένο ότι η δυνατότητα βιοπορισμού μέσα από ένα συγκρότημα μοιάζει αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα, το να παίζεις μουσική σε μια μπάντα είναι περισσότερο ένας τρόπος εκτόνωσης;

Ναι, είναι ένας τρόπος εκτόνωσης σε πρώτη φάση. Αλλά αν κάποιος έχει αποφασίσει να επενδύει συνεχώς χρονικά, υλικά και συναισθηματικά σε αυτό, θα πρέπει να το δει και σαν μέσο βιοπορισμού. Δεν είναι κακό να πληρώνεται όποιος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε κάτι είτε μέσα από σπουδές, είτε μέσα από προσωπική ενασχόληση. Όταν αποφασίσει κάποιος να δημοσιοποιήσει αυτό που αρχικά αποτελούσε εκτόνωση του, ήδη έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Και αν αμείβεται για αυτό, τότε θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει πως θα το εξελίξει.

Η πραγματικότητα είναι όπως είπες αρκετά δύσκολη, αλλά θα αλλάξει σίγουρα στο μέλλον, γιατί η Ελλάδα αποτελεί απλά ένα κομμάτι του παζλ, και αναπόφευκτα θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

- Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε τις σημαντικότερες στιγμές του σχήματος στη μέχρι σήμερα πορεία (περίπου μιας δεκαετίας), ποιες θα ήταν αυτές;

Μέσα στα σημαντικά γεγονότα, συγκαταλέγονται οι πρώτες πρόβες μας και οι ηχογραφήσεις του 1ου δίσκου μας Alone we walk, together we fly. Επίσης η παραμονή μας στην Αμερική και οι εκεί συνεργασίες μας για τις ηχογραφήσεις του 2 ready 2 live ήταν μεγάλη εμπειρία για όλους. Κάποιες καλές συναυλίες, φιλίες, καλές ή κακές συνεργασίες, μας έδωσαν χαρά, εμπειρίες αλλά και μαθήματα.

- Πέραν των Ocean Mind, ποια είναι η ενασχόληση σας με την μουσική;

Όλοι ασχολούμαστε αποκλειστικά με την μουσική, είτε μέσα από την συμμετοχή μας σε άλλα σχήματα είτε μέσα από διδασκαλία, μουσική παραγωγή και ηχοληψία κλπ.

- Η μπάντα έχει νέα σύνθεση πλέον. Μιλήστε μας για αυτή, ποιους περιλαμβάνει τώρα;

Ένα τελευταίο σημαντικό γεγονός είναι η αλλαγή του line-up μας μετά από 8 χρόνια και η ‘’μετατροπή’’ μας σε κουαρτέτο πια, με την προσχώρηση του William V. Baldo στα drums και του Κώστα Παρισιάδη στο μπάσο. Κατά τα άλλα παραμένουμε τα 2 αρχικά μέλη Zach Dulos (Hammond, φωνή) και Πέτρος Πιερρακέας (κιθάρα).

- Στις 27 Φεβρουαρίου παίζετε στο six d.o.g.s., τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε στο συγκεκριμένο live;

Είναι μια επανεμφάνιση μας ουσιαστικά μετά από πολύ καιρό, και η πρώτη με τη νέα μας σύνθεση. Θα υπάρχουν κομμάτια από τις 3 δουλειές μας με έμφαση στο Underwater που είναι ο νέος δίσκος μας. Θα είναι ωραία εμπειρία για όλους και θα χαρούμε να σας δούμε εκεί.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη Κωνσταντίνε, καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.

Ευχαριστούμε πολύ!

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα