Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 21:00

Συνέντευξη: Toundra

Written by 

Θα έλεγε κανείς ότι οι Toundra είναι μια από τις ανερχόμενες μπάντες στην post rock/metal σκηνή, αν δεν είχαν κυκλοφορήσει ήδη τέσσερις δίσκους. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του “III”, ενώ όταν είδε το φως της δημοσιότητα το σαγηνευτικό “IV” πολλοί απλά επιβεβαιωθήκαμε για τις μεγάλες προσδοκίες που τρέφαμε για το συγκρότημα. Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους στο Fuzz στις 27 Απριλίου, επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα του σχήματος Esteban Girón, ώστε να μας παρουσιάσει την πορεία του συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια που είναι ενεργό.

 

Από το πρώτο κιόλας άλμπουμ γίνεστε όλο και πιο γνωστοί στη post rock σκηνή. Ο κόσμος που ακούει την μουσική σας ίσως να ξέρει λίγα πράγματα για εσάς. Ορίστε η αφορμή για να μάθουν περισσότερα.

Γεια σας, πρώτα απ’ όλα ευχαριστούμε για αυτή την συνέντευξη. Είμαστε οι Toundra, μια post rock hardcore metal ή οτιδήποτε άλλο, μπάντα. Είμαστε από την Μαδρίτη και παίζουμε μαζί εδώ και δέκα χρόνια. Έχουμε ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους και πρόσφατα κυκλοφορήσαμε τον πρώτο δίσκο του side project μας, Exquirla. Επίσης είμαστε μέρος των δισκογραφικών οικογενειών, Century Media Records και Holy Cuervo.

Έχουν περάσει κιόλας δύο χρόνια από την κυκλοφορία του μαγευτικού “IV”. Μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας για αυτό τον δίσκο.

Ακόμα πιστεύω πως είναι ο καλύτερος δίσκος μας μέχρι αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι τα τραγούδια είναι καλύτερα και ο ήχος πιο οργανικός. Είναι ο δίσκος που θέλαμε να γράψουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Αισθάνεστε ότι το “IV” αποτέλεσε το σημείο καμπής για την καριέρα σας; Αποτέλεσε αυτός ο δίσκος εφαλτήριο για να συστηθείτε σε ένα ευρύτερο κοινό;

Όταν τελειώσαμε την περιοδεία για το “III”, βρεθήκαμε σε ένα σημείο ώστε να πάρουμε αποφάσεις. Συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε την ευκαιρία να περιοδεύουμε περισσότερο, να κυκλοφορούμε τους δίσκους μας παγκοσμίως έτσι ώστε να κάνουμε αυτό το project  μεγαλύτερο και να περνάμε ακόμα καλύτερα. Έτσι αποφασίσαμε να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στο συγκρότημα. Χάριν στο management μας και της δισκογραφικής μας βλέπουμε τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται.

Ποια ήταν η διαδικασία δημιουργίας του “IV”; Αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων;

Λατρεύω να γράφω μουσική αλλά σιχαίνομαι να ηχογραφώ. Όταν ηχογραφώ περισσότερους δίσκους με το ίδιο project νιώθω περισσότερη πίεση και πραγματικά υποφέρω να το κάνω. Το μισώ. Τώρα ξεκινήσαμε να γράφουμε το επόμενο δίσκο και πραγματικά αισθάνομαι άσχημα.

Από τον πρώτο δίσκο έως τώρα ακούμε τα ίδια θεμελιώδη στοιχεία του ήχου σας. Σαφώς υπήρξε αρκετή πρόοδος, αλλά φαίνεται πως τα θεμέλια μπήκαν από την αρχή. Πόσο εύκολο ήταν για σας να ορίσετε τον δικό σας ήχο;

Ψάχνουμε τον ήχο μας συνεχώς, όπως κάθε καλλιτέχνης φαντάζομαι.

Στους τελευταίους δύο δίσκους αρχίσατε να χρησιμοποιείτε έγχορδα στα τραγούδια σας, μετατρέποντας τον ήχο σας από πιο βαρύ σε πιο progressive. Αυτό αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη της μουσικής σας ή το κάνατε σκόπιμα, έτσι ώστε να είστε περισσότερο progressive και λιγότερο «επιθετικοί»;

Λοιπόν, μας αρέσει να εξερευνούμε νέα πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να επαναλαμβάνουμε τους ίδιους ήχους, την ίδια δομή και τα ίδια περίπου τραγούδια. Ακόμα έχουμε λίγη από την punk ψυχή από τότε που ξεκινήσαμε, αλλά ακούμε νέα μουσική και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διαφορετικά πράγματα.

Πολλές instrumental μπάντες, όπως οι Long Distance Calling ή οι Monkey3, εγκατέλειψαν το είδος προσθέτοντας φωνητικά στη μουσική τους. Πέρασε από το μυαλό σας να προσθέσετε φωνητικά στη μουσική σας;

Οι Toundra είναι ένα instrumental συγκρότημα και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος. Από την άλλη μεριά, έχουμε τους Exquirla, το side project μας όπου ακούμε την φωνή του Niño de Elche, ενός τραγουδιστή φλαμένκο. Έχουμε ηχογραφήσει μια διασκευή σε τραγούδι των Mars Volta, για ένα ισπανικό περιοδικό, μαζί με την Maika Makovski, μια εξαιρετικά Ισπανίδα τραγουδίστρια. Αλλά όπως είπα οι Toundra είναι ένα instrumental μουσικό project. Ωστόσο θέλαμε να κάνουμε έναν δίσκο με τον Niño de Elche, από τότε που τον γνωρίσαμε, οπότε σχηματίσαμε αυτό το side project ώστε να φτιάξουμε αυτό τον δίσκο.

Πέρα από τους Toundra και τους Exquirla, παίζετε σε άλλες μπάντες;

Ο David παίζει στους El Paramo και Adrift, κι εγώ παίζω σε μια tribute μπάντα στον Neil Young.

Η Ισπανία είναι μια χώρα που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την ροκ σκηνή της. Υπάρχουν κάποιες άλλες μπάντες που μας συστήνεις να ακούσουμε;

Τους Guerrera, Bala, Triángulo de Amor Bizarro και τους Paco de Lucía.

Ωραία, τι να περιμένουμε από εσάς στην επερχόμενη εμφάνισή σας στην Αθήνα;

Θετική ενέργεια, ένταση και παθιασμένους ανθρώπους να παίζουν μουσική και να προσπαθούν να είναι χαρούμενοι.

Ευχαριστώ!

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα