Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 16:26

Συνέντευξη Planet of Zeus: To A και το Ω μιας σκηνής είναι πάντα ο κόσμος.

Written by 

Οι Planet of Zeus εδώ και αρκετά χρόνια -πια- δεν είναι απλώς μια από τις καλύτερες heavy rock μπάντες της χώρας αλλά ανήκουν, χωρίς υπερβολή, στις ποιοτικότερες της Ευρώπης. Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το πέμπτο τους άλμπουμ Faith in Physic  (μέσω της ιταλικής Heavy Psych Sounds) και το σχήμα θα βρεθεί ξανά στο δρόμο για να το παρουσιάσει. Ήδη έχει ανακοινωθεί μια μίνι ελληνική τουρ, η οποία θα ολοκληρωθεί πανηγυρικά με μια διπλή εμφάνιση στην Αθήνα και το Fuzz Club (20&21 Δεκεμβρίου), ενώ με το νέο έτος θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή περιοδεία τους μαζί με τους Kvelertak! Με αφορμή λοιπόν τη νέα του δουλειά έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε για πρώτη φορά στις ηλεκτρονικές μας σελίδες το γκρουπ για μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα!

 

Το Faith in Physics είναι η πρώτη σας κυκλοφορία στην ιταλική Heavy Psych Sounds, η οποία παρεμπιπτόντως έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ρόστερ τα τελευταία χρόνια. Πως προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία και πως αποφασίσατε αυτή τη φορά να εμπιστευτείτε μια εταιρία αντί της αυτόνομης έκδοσης του δίσκου;
Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων στείλαμε στοχευμένα σε 4 εταιρείες που θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Το υλικό που στείλαμε ήταν στα επίπεδα της προηχογράφησης. Δεν ήταν τίποτα τελειωμένο πέρα από τις δομές των κομματιών και ιδέες. Μια από αυτές τις εταιρείες ήταν η HPS. Επικοινώνησαν μαζί μας και μας έκαναν πρόταση να συνεργαστούμε. Ένας από τους λόγους που είπαμε ναι είναι πως χωρίς να έχουν έτοιμο προϊόν στα χέρια τους είχαν πίστη για το τελικό αποτέλεσμα και πήραν το ρίσκο να επενδύσουν σε μας.

Διαλέξαμε να συνεργαστούμε ξανά με κάποια εταιρεία γιατί αυτή την φορά θέλαμε να μην ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι της δουλειάς. Να μην χρειάζεται να ασχοληθούμε για κάτι πέρα από τη μουσική.

 

Έχει ενδιαφέρον ο τίτλος του άλμπουμ, σε μια εποχή που η επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση αμφισβητείται με πολλή θέρμη. Υποθέτω πως, σε διαφορετικό κλίμα, δεν θα είχατε έρεισμα να ονομάσετε έτσι το άλμπουμ σας (ή οτιδήποτε άλλο). Πάνω σε ποια βάση στηρίχτηκε τελικά η ονοματοδοσία αυτή;
Ο τίτλος του άλμπουμ έχει να κάνει με την πίστη στον άνθρωπο. Η Φυσική και γενικότερα η επιστήμη είναι ο μοναδικός αντικειμενικός παράγοντας στην καθημερινότητα μας. Δε μπορείς να κρυφτείς πίσω από την επιστήμη όπως μπορείς να κρυφτείς πίσω από την θρησκεία ή την ιδεολογία. Δεν είναι μια αντίθεση ή μια κόντρα προς το θεϊκό ή το πνευματικό. Θα έλεγα περιφραστικά ότι έχει να κάνει περισσότερο με το "πέφτουν οι μάσκες και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία".

 

Καλώς ή κακώς το μουσικό ύφος στο οποίο εντάσσεστε, στιχουργικά καταπιάνεται με μια περιορισμένη θεματολογία, εσείς ωστόσο προσπαθείτε στα κομμάτια σας να την διευρύνετε. Ποια είναι η οπτική σας σε αυτό το ζήτημα;
Είναι απλά ροκ. Μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις και ότι σε απασχολεί. Δεν είναι έγκλημα να θέλεις να περνάς καλά και να γράφεις γι’ αυτό. Απλά εμάς από παλιά μας ενδιέφεραν και άλλα θέματα. Αυτή την περίοδο νιώθαμε πως θέλαμε να γράψουμε για τα πιο σκοτεινά, είτε σε κοινωνικό επίπεδο είτε πιο εσωτερικά.


Έχοντας ταξιδέψει στο πλαίσιο περιοδειών στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, ποιες είναι οι χώρες που έχετε διαπιστώσει να υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το heavy rock;
Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμάνια είναι κλασικές αξίες. Σε εμάς υπάρχει φοβερή ανταπόκριση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα παράξενο αφού είναι θεωρητικά η δυσκολότερη αγορά για τις μπάντες, και στη Γαλλία. Η Γερμανία επίσης έχει κάποιες πόλεις που μας έχουν υποδεχτεί πολύ θερμά.

 

Μιας και σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η τρέχουσα δεκαετία, κάνοντας μια αποτίμηση, ποια θα ξεχωρίζατε ως την πιο κομβική στιγμή για το συγκρότημα τα τελευταία δέκα χρόνια;
Δε μπορώ να διαλέξω μια δυστυχώς. Κάθε επιτυχία της μπάντας είναι ο οδηγός μας για νέους στόχους. Οπότε θα διαλέξω την τελευταία κομβική στιγμή που πιστεύω είχε αντίκτυπο και σε όλη την ανεξάρτητη μουσική σκηνή στην Ελλάδα. Την εμφάνιση μας στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συγκεντρώθηκαν περίπου 8000-9000 κόσμος. Αυτό ήταν μια απόδειξη πως η ροκ και γενικότερα η ανεξάρτητη μουσική έχει σημαντική θέση πλέον.

Με δεδομένο πως ζήσατε ως μπάντα τις εποχές που το heavy rock δεν συγκαταλεγόταν στα αγαπημένα ακούσματα του εγχώριου κοινού, μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση για την μεταστροφή που σημειώθηκε την τρέχουσα δεκαετία και την μεγάλη δημοφιλία που απέκτησε το είδος στη χώρα;
Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω εδώ. Η συγκεκριμένη σκηνή είναι δημοφιλής και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αρκεί να σου πω πως οι μπάντες της πρώτης γραμμής μας συγκαταλέγονται στο billing όλων των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού και πως για πρώτη φορά μετά το ελληνικό black metal έχουμε αναφορά στο ελληνικό heavy rock/stoner. Δεν είναι δηλαδή ότι εδώ το πουλήσαμε καλά και ο κόσμος έφαγε τον παπά. Έπεσε δουλειά και ιδρώτας. Προσήλωση στο στόχο και συνέπεια. Όλα αυτά έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα, κάτι που ευτυχώς αγκαλιάστηκε και από τον κόσμο.  To A και το Ω μιας σκηνής είναι πάντα ο κόσμος. Η δουλειά ξεκίνησε πάντως την προηγούμενη δεκαετία για να μπορούμε τώρα να βλέπουμε αυτή την επιτυχία. Πιστεύω πως ο κόσμος εκτίμησε πως βλέπει μουσικούς που το παλεύουν στ' αλήθεια και προσπαθούν για κάτι καλύτερο αντί να κάθονται και να κλαίγονται που δεν ακούει το demo τους η τάδε εταιρεία. Αυτό συν το ότι στις συναυλίες των συγκροτημάτων της σκηνής με πολύ μικρό εισιτήριο είχες προϊόν εφάμιλλο με αυτό που προσφέραν οι μπάντες εισαγωγής.


Τη δεκαετία των ‘00s υπήρχαν ομαδικές προσπάθειες, όπως για παράδειγμα η Spinalonga. Τώρα όλα τα γκρουπ ψάχνουν το δρόμο τους κατά μόνας μέσω του internet. Η διαδικασία έχει γίνει πιθανώς ευκολότερη, μήπως όμως έχει χαθεί λίγο η έννοια της συντροφικότητας;
Η αλήθεια είναι πως τότε υπήρχε μια ρομαντικότερη προσέγγιση απέναντι στη σκηνή. Θέλαμε να αλλάξουμε το παλιό και να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Έναν υγιή πυρήνα κόσμου που θα αγκάλιαζε τη μουσική και τις μπάντες όχι παροδικά αλλά σε βάθος. Τεράστιο κομμάτι αυτού ήταν οι συλλογές της Spinalonga και τα παιδιά που τρέχαν τότε αξίζουν ένα τεράστιο ευχαριστώ. Κρίμα πραγματικά που τα περισσότερα συγκροτήματα από εκείνη την εποχή δεν παίζουν ακόμα. Ακόμα όμως και οι μουσικοί από αυτές τις μπάντες συνέχισαν οι περισσότεροι σε άλλα σχήματα και προέκυψαν νέες μπάντες. Υπάρχουν και στις μέρες μας ομάδες 3-4 νέων μπαντών που πορεύονται χέρι-χέρι όμως και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Καλώς ή κακώς η κατάσταση στην χώρα μας με τόσο μεγάλο μουσικό κατεστημένο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συλλογικότητα. 

 

Σε λίγες μέρες θα έχουμε κι εμείς την τύχη να δούμε το ντοκιμαντέρ Greek Rock Revolution, του οποίου είστε κι εσείς μέρος. Θα ήταν ωραίο να είχαμε από σας μερικές πληροφορίες και (κλασικά) ευτράπελα σχετικά με τη συμμετοχή σας σε αυτό!
Είσαι άτυχος γιατί πέρα από τη γνωριμία μου με τον σκηνοθέτη και 5-6 κουβέντες που ανταλλάξαμεδεν είχα άλλη επαφή μαζί του. Τα υπόλοιπα παιδιά που έκαναν τη συνέντευξη μαζί του θα μπορούσαν να σου πουν περισσότερα.

 

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε για σας μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης για τις προσωπικές σας πεποιθήσεις – αναφερόμαστε φυσικά στο περιστατικό με το φεστιβάλ στο Novisad, για το οποίο εκφράσατε ξεκάθαρα τη γνώμη σας στα social media. Με αφορμή και μόνο αυτό το περιστατικό, ήθελα τη γνώμη σας κατά πόσο μπροστά, ή πίσω, βλέπετε να έχει προχωρήσει η ελληνική κοινωνία στα θέματα της αποδοχής ή μη φασιστικών/ανελεύθερων νοοτροπιών;
Για το περιστατικό θα ήθελα να πω ότι δεν κάναμε ποτέ ούτε θα κάνουμε μισό βήμα πίσω όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις.  Άλλες φορές εκπλήσσομαι θετικά και άλλες δεν πιστεύω στα αυτιά μου πως υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μπορεί να λένε ή να πιστεύουν τις ακρότητες που διαβάζω. Σε γενικές γραμμές όμως πιστεύω έχουν γίνει βήματα προόδου στον τρόπο σκέψης μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων.

 

Το Δεκέμβριο έχετε προγραμματισμένη μια διπλή εμφάνιση στο Fuzz Club. Τι σχεδιάζετε για αυτές τις δυο συναυλίες, πέραν της παρουσίασης του νέου άλμπουμ; Θα είναι κατά κάποιον τρόπο μια ανακεφαλαίωση της ως τώρα διαδρομή σας;
Σίγουρα θα παίξουμε αρκετό φρέσκο υλικό αλλά θα κάνουμε και ένα μεγάλο πέρασμα από όλους τους δίσκους μας.

Φέτος το καλοκαίρι ήσαστε ιδιαίτερα δραστήριοι συναυλιακά, καθώς εμφανιστήκατε στα περισσότερα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Ολοφάνερα δεν φοβάστε την έκθεση στην σκηνή, δεν φοβάστε όμως μήπως «καείτε»;
Δε νομίζω πως παίξαμε τόσο πολύ αφού πάντα φροντίζουμε να μην το παρακάνουμε με τις συναυλίες. Από την άλλη όσο προσφέρεις ποιοτικά live δεν έχεις να φοβάσαι μήπως σε βαρεθούν. Μια συναυλία δεν είναι βιντεοκασέτα οπότε καμία δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Αν καταφέρεις να περάσεις στον κόσμο πως θα δει ένα τίμιο show τότε θα έρχεται κάθε φορά και θα διασκεδάζει.

 

Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός από εδώ και πέρα για την προώθηση του Faith in Physics;

Έχουμε ήδη ανακοινώσει στις ιντερνετικές μας σελίδες μερικά ελληνικά dates και στη συνέχεια θα πάμε στο εξωτερικό για το ευρωπαϊκό μας tour. Θα ανακοινωθούν αρκετά όμορφα πράγματα που ετοιμάζουμε μέσα στις επόμενες μέρες.

Ευχαριστούμε πολύ!
Να είστε καλά. Εμείς σας ευχαριστούμε.

 

Ερωτήσεις: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος – Μιχάλης Κουρής

 

* Οι Planet of Zeus έχουν ήδη ανακοινώσει τις πρώτες Ελληνικές ημερομηνίες τους για την ζωντανή παρουσίαση του Faith in Physics και είναι οι παρακάτω:

• 30/11 - Ghetto / Πάτρα

Πληροφορίες: http://tiny.cc/qs5xez

• 13/12 - LabArt/ Βόλος

Πληροφορίες: http://tiny.cc/wr5xez

• 14/12 - Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: http://tiny.cc/rq5xez

• 20/12 & 21/12 - Fuzz Live Music Club / Αθήνα

Πληροφορίες: http://tiny.cc/wt5xez

 

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα