Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 15:56

Συνέντευξη Grandmaster Cockroach: "Είμαστε οπαδοί του σκληρού ήχου με ταυτότητα"

Written by 

Η ποιότητα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής δεν επιδέχεται πλέον αμφισβήτησης. Μέσα σε αυτό το εναλλακτικό του mainstream μουσικό πεδίο με αγγλόφωνο στίχο εντάσσονται και οι θορυβώδεις Grandmaster Cockroach. Σε λίγες μέρες το ντουέτο χρονίζει και το γιορτάζει με ένα πάρτυ στο Underathens της Αβραμιώτου. Ως τότε, διαβάστε τι έχει να μας πει μία νέα μπάντα με όχι τόσο newbie μέλη στη σύνθεσή της.

Γεια σας από το Soundgaze.gr! Η πρώτη ερώτηση όταν συναντά κάποιος το όνομά σας προκύπτει αβίαστα: τι σημαίνει Grandmaster Cockroach και πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα;

Καλησπέρα  Soundgaze.gr!

Καταλήξαμε στο όνομα “Grandmaster Cockroach” έχοντας αφιερώσει πολλές ώρες και συναντήσεις στην αναζήτηση  του, αν και τελικά η απάντηση  ήταν μπροστά  στα μάτια  μας!

Βάζοντας μαζί τα ψευδώνυμα που μας έχουν αποδοθεί από φίλους μας, αμέσως νιώσαμε ότι ήταν η σωστή επιλογή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ένα σύμπαν για τον ήρωα μας όπου εξελίσσεται η μέχρι τώρα  ιστορία του.

Σύμφωνα με τον τίτλο του δίσκου σας, η μουσική σας προορίζεται για ακρόαση από “άθλια ηχεία”, αλλά υποθέτω πως είστε κατά τι πιο απαιτητικοί από τον ήχο σας, όπως ακούγεται άλλωστε. Σε ποιες παραγωγές θέλατε να μοιάσει ο ήχος του δίσκου σας;

Είμαστε οπαδοί του σκληρού ήχου που έχει όμως ταυτότητα. Κοιτάμε πρώτα την ποιότητα  και την πιο πιστή αποτύπωση της μουσικής μας. Μας αρέσει η “βρωμιά” αλλα πάντα  με ευκρίνεια  και με ουσία. Η παραγωγή του δίσκου ταξιδεύει απο track σε track αλλά σε μεγαλο βαθμό βασίστηκε στον alternative rock ηχο των nineties, από grunge μεχρί και new metal.

Τα μουσικά ντουέτα ήταν αρκετά δημοφιλή την περίοδο που μεσουρανούσαν οι White Stripes π.χ. απλώς εσείς χρησιμοποιείτε ως βασικά όργανα τα ντραμς και το μπάσο, αντί της κλασικής και πανταχού παρούσας στο rock κιθάρας. Υπάρχουν σημεία μέσα στο δίσκο που θα μπορούσαν να προέρχονται από κιθάρα, αλλά εσείς χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες του μπάσου για να τις αντικαταστήσετε.

Χαιρόμαστε  που το βλέπετε έτσι!

Αρχικά αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας το μπάσο σαν πολυφωνικό όργανο, όπως μπορεί να γίνει και με την κλασική κιθάρα, έτσι ώστε να υπάρχουν ανεξαρτητες φωνές στο παίξιμο.

Έπειτα σημαντικό ρόλο έχει και η τεχνολογία που έδωσε σάρκα και οστά στον ήχο μας. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό όμως χωρίς τη βοήθεια του μοναδικού Αλέξη Χατζηιωάννου που ήταν παρών και σε ρόλο producer και sound engineer σε όλο τον δίσκο.

 

Ποιο ρόλο παίζει, και ποιον θα θέλατε να παίζει, η μουσική στον βιοπορισμό σας;

Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα μπορούσες να πεις ότι ακριβώς όπως γίνεται με κάθε επιχείρηση, έτσι και εμείς επενδύουμε στο project μας με σκοπό να έχουμε μελλοντικά κάποια αποτελέσματα.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον είναι να είμαστε ικανοί να συντηρήσουμε αυτο το project και να είναι βιώσιμο για εμάς, δηλαδή δινοντάς να μας τη δυνατότητα να ασχοληθούμε χωρίς κάποιο κόστος με αυτό.

 

Διαβάζουμε ότι οι δυο σας συμμετείχατε παλαιότερα σε μία μπάντα ονόματι Junkie Opera Choir. Λίγα πράγματα μπόρεσα να εντοπίσω online από τα ηχογραφήματά σας, όμως το 2007 συμμετείχατε σε μία συναυλία-διαγωνισμό για νέες μπάντες που συνέβη στο Gagarin με πρωτοβουλία του Vinyl Microstore, από την οποία προέκυψε και μια CD-συλλογη. Πατώντας Fast Forward στο 2019, πιστεύετε τέτοιου τύπου διαγωνισμοί - και compilations, κατ’ επέκταση - μπορούν να είναι ακόμη “έγκυροι”;

Φυσικά και είναι έγκυροι. Ήταν μεγάλη μας χαρά μας να συμμετέχουμε σε μια τέτοιου είδους διοργάνωση. Και αν συμμετείχαμε ξανά σήμερα με τις γνώσεις που έχουμε, ίσως θα μπορούσαμε να το έχουμε εκμεταλλευτεί περισσότερο.

Σήμερα αν μας παρουσιαζόταν μία αντίστοιχη ευκαιρία ως Grandmaster Cockroach, θα συμμετείχαμε αν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε προβολή και καινούργιο κόσμο, μόνο όμως αν είχαμε την δυνατότητα να αναδείξουμε την ταυτότητα μας 100%.

 

Χρησιμοποιείτε τον αγγλικό στίχο, ο οποίος παραμένει δημοφιλής στον εγχώριο εναλλακτικό ήχο, αν και τελευταία το ελληνόστιχο τραγούδι κερδίζει έδαφος ακόμη και στο rock. Θα σκεφτόσαστε να γράψετε κι εσείς στα ελληνικά;

Προς στιγμήν όχι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί μελλοντικά. Σε ένα μέρος του “Lucifer blues”, χρησιμοποιήσαμε ελληνικό στίχο γιατί θεωρήσαμε ότι πράγματι έδενε αισθητικά. Επομένως αν προκύψει η ανάγκη θα το ξανακάνουμε, αλλά ο αγγλικος στίχος ειναι το πρώτο που μας έρχεται τόσο ως ήχος όσο και ως μέσο απήχησης.

Ήρθε η ώρα των διασκευών: ποιο συγκρότημα θα θέλατε να διασκευάσει κομμάτι σας και ποιο; Αντίστοιχα, εσείς ποια κομμάτια παίζετε (ή θα θέλατε να παίζετε) που ανήκουν σε άλλους καλλιτέχνες;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση! Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε την μουσική μας από καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές. Φαντάσου δηλαδή ένα κουρτέτο εγχόρδων να διασκευάζει το “Manequin”.

Στα πρωτα μας live θέλαμε πολύ να παίζουμε τραγούδια από αγαπημένες μας μπάντες, κυρίως σαν ένα προσδιορισμό ταυτότητάς μας αλλά και σαν ένα προσωπικό πείραμα. Κάποια από αυτά ήταν το “God bless our dead marines” από A Silver Mt. Zion, το “Prayer to God” από Shellac και το “In my eyes” από Minor Threat.

 

Έχετε κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο σας, κάνετε και κάποιες συναυλίες… Ποιοι είναι οι στόχοι σας, εν τέλει, ως μπάντα;

Έχοντας ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τον δεύτερο μας δίσκο, προγραμματίζουμε την κυκλοφορία του για το τέλος του 2020. Ενώ σταθερός μας στόχος παραμένει η προώθηση της μουσικής στο εξωτερικό πραγματοποιώντας ένα tour, αλλά και ενισχύωντας τη διανομή της μουσικής  μας!

 

Θα θέλαμε κλείνοντας να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας και να μάθουμε τα πιο άμεσα και ανακοινώσιμα (και μη - “όχι” δεν θα πούμε) επόμενα βήματά σας.

Κλείνοντας  έναν  χρόνο συναυλιακής παρουσίας και έχοντας πολύ ωραίες εικόνες και εμπειρίες από όλο αυτό αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε με ένα ξεχωριστό event. Και έτσι το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου διοργανώνουμε ένα ιδιαίτερο party gig στο Underathens όπου θα παίξουμε παλιά και νέα κομμάτια αλλά έχουμε ετοιμάσει και κάποιες νέες, πολύ ενδιαφέρουσες διασκευές. Special guest θα είναι η Σήλια Τσίουφη από Colorgraphs ενώ το party θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του live με ένα dj set από τον Moa Bones!


See you around!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα