Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 18:17

Συνέντευξη We.Own.The.Sky: Το αποτέλεσμα βγήκε πηγαία από τη δυναμική της μπάντας και φτιάξαμε μουσική που ειλικρινά μας αρέσει να ακούμε ως ακροατές.

Written by 

Το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ των We.Own.The.Sky με τίτλο Home έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και το γκρουπ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ζωντανή παρουσίαση του στο Gagarin (στις 12/12 με support τους φρέσκους Outercamp), στο μεγαλύτερο headline live του στην μέχρι τώρα διαδρομή του. Το Soundgaze απευθύνθηκε στη μπάντα η οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία ηχογράφησης του νέου δίσκου, για το φιλόδοξο εγχείρημα του Gagarin, το καινούριο line up και φυσικά για την πιθανότητα επανακυκλοφορίας του περίφημου πρώτου EP. Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση:

 

Μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια μεταξύ της κυκλοφορίας του Earths Collide και του Home. Πόσο διαφορετική ήταν η διαδικασία της σύνθεσης και ηχογράφησης του πρώτου από το δεύτερο και τι επιδιώκατε εσείς να διαφοροποιήσετε στο νέο άλμπουμ σε σχέση με το ντεμπούτο σας;

Η βασική διαφορά στη συνθετική διαδικασία του “Home” είναι ότι όλα τα κομμάτια γράφτηκαν “μαζεμένα”, εν αντιθέσει με το “Earths Collide”, όπου κάποιες συνθέσεις προϋπήρχαν ακόμα και του EP μας. Δεδομένου ότι ξεκινήσαμε τα writing sessions με κατά τα 3/5 καινούργιο line-up, ειλικρινά δεν ξέραμε τί να περιμένουμε, όμως πολύ γρήγορα βρήκαμε το flow μας. Βασικός μας στόχος ήταν να αποστασιοποιηθούμε σε ένα βαθμό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες και να κάνουμε το νέο υλικό να ακούγεται φρέσκο, με την προσθήκη καινούργιων στοιχείων αλλά και ενορχηστρωτικών διαφοροποιήσεων. Κατά βάση όμως το αποτέλεσμα βγήκε πηγαία από τη δυναμική της μπάντας και φτιάξαμε μουσική που ειλικρινά μας αρέσει να ακούμε ως ακροατές.

 

Τι εκφράζει για εσάς η έννοια Home; Πώς την εκλαμβάνετε;

Το album, παρότι κατά βάση instrumental, έχει έναν κεντρικό νοηματικό άξονα, που αναδεικνύεται τόσο από τους τίτλους, όσο και από την ίδια τη μουσική. “Home” είναι εν ολίγοις τα σημεία αναφοράς που έχει κάποιος στη ζωή του, οι σταθερές που αναπτύσσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον καταιγιστικό ρυθμό της καθημερινότητας. Θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην ιδέα του “σπιτιού”, ως ασφαλές καταφύγιο, ως διέξοδο από κάθετί δυσάρεστο. Συν τοις άλλοις κι εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι επιτέλους βρήκαμε μουσικά το καταφύγιό μας ο ένας στον άλλο, η μπάντα είναι πιο δεμένη από ποτέ, οπότε θεωρήσαμε τον τίτλο απόλυτα ταιριαστό.

 

Η χρήση φωνητικών αποτελεί ένα από τα σταθερά θέματα συζήτησης για κάθε για κάθε post rock/ instrumental γκρουπ. Εσείς πως επιλέξατε να τα εντάξετε στη μουσική σας σε αυτή την κυκλοφορία;

Τα φωνητικά ξεκίνησαν σαν μία ιδέα για το τελείωμα του “Youth”, όπου νιώθαμε ότι η χορωδία θα προσέδιδε τα μέγιστα στην αίσθηση του “επικού” φινάλε, που είχαμε κατά νου. Κατά τη σύνθεση του “Akai Ito”, συνειδητοποιήσαμε ότι το concept που κρύβεται πίσω από το κομμάτι είναι πολύ δυνατό για να εκφραστεί μόνο με μουσική, οπότε αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να γράψουμε στίχους. Ήταν ένα ρίσκο το οποίο φοβόμασταν, αλλά όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού, μας βγήκε σε καλό.

 

Αν και δεν έχετε στίχους ως αυθεντική post μπάντα, σίγουρα λέτε πολλά με τους τίτλους που δίνετε στα κομμάτια σας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε επιγραμματικά για κάθε έναν από αυτούς που υπάρχουν στο Home;

Όπως προανέφερα, οι τίτλοι σχετίζονται με τη γενικότερη θεματική του album. Προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε το vibe του κάθε κομματιού ξεχωριστά και να εναρμονίσουμε αυτό που αισθανόμασταν παίζοντας και ακούγοντάς το με το όλο concept. Για να αναφερθώ σε μερικούς από αυτούς, το “Youth” είναι μια ωδή στα όνειρα που κάνουμε ως παιδιά και στην ξεγνοιασιά αυτής της ηλικίας, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την πεζή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής, το “Of New Beginnings” αποτελεί μια ευθεία αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και στην ανάγκη μας για επανεκκίνηση, για διαρκή προσπάθεια, ενώ το “Ikigai” μιλάει για το νόημα της ίδιας της ζωής, το νόημα του να υπάρχεις. Ειδική μνεία θα έκανα στο “Akai Ito”, που ενέπνευσε εν πολλοίς και τον γενικότερο τίτλο του album. Το κομμάτι πραγματεύεται τον ασιατικό μύθο της κόκκινης κλωστής, που ενώνει άρρηκτα δύο ανθρώπους, με τέτοιον τρόπο ώστε όσο και να καμφθεί, όσο και να τεντωθεί, δεν γίνεται να σπάσει. Είναι μια εικόνα που προσωπικά μου δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και θεωρώ ότι περνάει ένα πολύ δυνατό μήνυμα ζωής και αγάπης.

 

Υπάρχουν αρκετοί που αναζητούν το πρώτο σας EP, υπάρχει περίπτωση να επανακυκλοφορήσει μελλοντικά; 

Τελευταία έχει πέσει συχνά στο τραπέζι η επανακυκλοφορία του “The Glass/Nails EP”, μιας και είχε τυπωθεί μόλις σε 200 CD-R κόπιες, οι οποίες έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Θέλουμε πολύ να το κυκλοφορήσουμε, ειδικά σε βινύλιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει στο μέλλον. Λίγη υπομονή!

 

Παρατηρούμε πως είστε ιδιαίτερα δυναμικοί στα social media. Πώς βλέπετε τη δυναμική τους ως μέσο (αυτό)προώθησης της μουσικής;

Τα social media είναι ένα αναγκαίο κακό της σύγχρονης μουσικής (και όχι μόνο) πραγματικότητας. Έχουμε επιλέξει να τα ασπαστούμε, μιας και είναι ο βασικότερος τρόπος να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας και να έρθουμε σε επαφή με το κοινό μας ανά τον κόσμο. Δυστυχώς ή ευτυχώς μια μπάντα είναι εκτός των άλλων και ένα brand name, που υπόκειται στους όρους της διαφήμισης, άρα αν θέλεις να έχεις μια ελπίδα να ακουστείς από περισσότερα αυτιά, πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να παρουσιάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το “προϊόν” που προσφέρεις και για ποιο λόγο αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο σε εσένα, όταν υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά και ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσετε το μεγαλύτερο headline live σας στο Gagarin για την παρουσίαση του Home. Τι προετοιμάζετε για αυτή την περίσταση και ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι αγωνίες για εκείνη τη βραδιά; 

Είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι για την επερχόμενη συναυλία, τόσο για το ότι επιτέλους θα παρουσιάσουμε ζωντανά το καινούργιο υλικό, όσο και για το ότι θα γίνει σε έναν ιστορικό χώρο όπως το Gagarin, που για πολλούς από εμάς ήταν όνειρο από πιτσιρικάδες. Κάνουμε εντατικές πρόβες από την Άνοιξη, χτίζοντας παρέα με τον ηχολήπτη μας Άλεξ Κετετζιάν όλο το setup του live, ενώ παράλληλα θα έχουμε ένα εντυπωσιακό light show. Είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα εγχείρημά μας και ως εκ τούτου έχουμε αγωνία για το αν θα λειτουργήσουν όλα ρολόι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι μια εκρηκτική βραδιά. Για αυτό και έχουμε φροντίσει, πέρα από το “Home”, να καλύψουμε και την υπόλοιπη δισκογραφία μας, σε ένα χορταστικό setlist, που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια που είστε ενεργοί έχετε εμφανιστεί ως support σε αρκετά δυνατά ονόματα από το εξωτερικό. Ποιο από αυτά τα live θυμάστε πιο έντονα;

Την πρωτιά στα αγαπημένα μας support lives κερδίζει σχετικά εύκολα η εμφάνισή μας με τους Αμερικάνους Caspian, πίσω στο 2014. Μιλώντας και προσωπικά, που είναι η αγαπημένη μου μπάντα, το να μοιραστώ τη σκηνή μαζί τους ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το γεγονός δε ότι τους συνοδεύσαμε με κρουστά στο τελείωμα του set τους, απλά απογείωσε τη βραδιά. Επίσης αξιομνημόνευτη ήταν και η τελευταία εμφάνιση των Maybeshewill, όπου παίξαμε σε ένα κατάμεστο Fuzz Club και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαγική, σχεδόν σαν δικό μας live.

 

Ποια θα ήταν για εσάς η ιδανική μπάντα να παίξει μαζί σας ως support και, αντίστροφα, σε ποια θα θέλατε να κάνετε εσείς το support;

Όλες οι μπάντες που έχουν παίξει κατά καιρούς μαζί μας ως support, είχαν επιλεγεί γιατί τις γουστάραμε πολύ ως ακροατές, όπως και οι νεοσύστατοι Outercamp, που θα μας συνοδεύσουν την ερχόμενη Πέμπτη και πραγματικά σκοτώνουν. Αντίστροφα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να παίξουμε support σε μια μπάντα που θαυμάζουμε μουσικά, είτε εγχώρια είτε από το εξωτερικό!

 

Αφού σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας, θα θέλαμε να μάθουμε τα επόμενα ανακοινώσιμα σχέδιά σας μετά τη συναυλία στο Gagarin.

Εμείς ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη και το ενδιαφέρον. Τα επόμενά μας σχέδια περιλαμβάνουν εμφανίσεις για την προώθηση του “Home” σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, ενώ ετοιμάζουμε και κάτι πολύ ξεχωριστό για την επέτειο των 10 χρόνων μας, που συμπληρώνονται την ερχόμενη χρονιά.

 

Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής / Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα