Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 13:47

Συνέντευξη SL Theory: Θα ήθελα ο κόσμος που θα πιάσει το “Cipher” στα χέρια του, να γυρίσει στιγμιαία στην εποχή που πιάναμε στα χέρια μας ένα άλμπουμ και το «σπουδάζαμε»

Written by 

Πόσες πραγματικά καλές ενεργές ελληνικές hard rock/prog μπάντες γνωρίζετε; Οι θιασώτες του ύφους σίγουρα έχουν τους SL Theory σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις τους, θέση η οποία αναμένεται να ισχυροποιηθεί με το φρέσκο τους δίσκο, Cipher. Με την ευκαιρία της επερχόμενης ζωντανής παρουσίασης του άλμπουμ στο Fuzz Live Music Club, μιλάμε με τον ιθύνοντα νου του project, Σωτήρη Λαγωνίκα, για το νέο άλμπουμ, τα παλαιότερα και φυσικά για drums.

Καλησπέρα Σωτήρη! Ήδη έχετε βγάλει στην κυκλοφορία το νέο σας άλμπουμ, Cipher, το οποίο θα παρουσιάσετε στο Fuzz Live Music Club στις 28/12. Ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσετε για εκείνο το live και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό;

Καλησπέρα Μιχάλη! Σε ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω στους αναγνώστες του Soundgaze για τους SL Theory.

Έχουμε βάλει σκοπό, η βραδιά της 28ης Δεκεμβρίου στο Fuzz να είναι μια βραδιά που θα θυμούνται για πολύ καιρό όσοι παρεβρεθούν. Η ποιότητα των συναυλιών μας έχει γίνει το trademark της μπάντας άλλωστε. Φροντίζουμε ώστε η ηχητική κάλυψη, τα φώτα και τα βίντεο αλλά πάνω απ’όλα η ίδια η εκτελεστική ικανότητα της μπάντας να είναι σε επίπεδα που σπάνια συναντάς σε Ελληνικές σκηνές, είτε από εγχώριες είτε από ξένες μπάντες. Θέλουμε το καλύτερο για τους φίλους που θα έρθουν στη συναυλία.

Έχουμε συνηθίσει τους drummers να βρίσκονται στα μετόπισθεν χωρίς ιδιαίτερη δημιουργική συμβολή στις μπάντες τους. Προφανώς εσύ κάνεις το ακριβώς αντίθετο.

Ίσως επειδή δεν είμαι πραγματικός drummer! Χαχαχαχα! Μοίρασα τον χρόνο μου σε διάφορα όργανα και δεν κατάφερα να γίνω βιρτουόζος σε κανένα από αυτά. Απλά έχω καταφέρει να παίζω αυτά που θέλω να παίζω και είμαι ΟΚ με αυτό. Όσον αφορά στο δημιουργικό κομμάτι, είναι αυτό που κάνω καλύτερα. Γράφω τραγούδια και αυτό μου φτάνει.

Ποια ανάγκη σε ώθησε να βγεις από το πλαίσιο των συγκροτημάτων και να συστηθείς στο κοινό με ένα εντελώς one-man project όπου παίζεις όλα τα όργανα;

Υπάρχουν κάποιοι ντε φάκτο περιορισμοί όταν είσαι μέλος μιας μπάντας και ο ρυθμός με τον οποίο έγραφα μουσική και το είδος της μουσικής που έγραφα την περίοδο που ήμουν στους What’s The Buzz? ή μετέπειτα στους Double Treat, δεν ήταν εύκολο να απορροφηθεί από τις μπάντες και άρχισε να με πνίγει. Ήταν μονόδρομος να κάνω κάτι μόνος και με βοήθησε πολύ το ότι μπορούσα να ηχογραφήσω τη μουσική μου χωρίς βοήθεια.

Το προηγούμενο άλμπουμ των SL Theory (Progressively Dark (A Concert for Group String Orchestra)) ήταν ένα φιλόδοξο project με πλήρη rock μπάντα και ορχήστρα, που ηχογραφήθηκε & μαγνητοσκοπήθηκε σε μία ζωντανή εμφάνιση στο Passport στον Κεραμεικό. Πόσο δύσκολο (ή εύκολο!) ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή η συναυλία και ό,τι την ακολούθησε;

Ήταν ειλικρινά μια τιτάνια προσπάθεια. Δόξα τω Θεώ που είχα όλα τα καταπληκτικά παιδιά της μπάντας δίπλα και καταφέραμε κάτι τέτοιο. Τώρα, μετά από δυόμιση χρόνια, έχουν σβηστεί από τη μνήμη τα δύσκολα εκείνης της περιπέτειας και έχουν μείνει οι όμορφες αναμνήσεις και η υπερηφάνια κάθε φορά που βλέπω βίντεο από εκείνη τη συναυλία. Ήταν φοβερή εμπειρία και για εμάς πάνω στη σκηνή αλλά περισσότερο για όσους το παρακολούθησαν.

Πλέον ο δίσκος σας κυκλοφορεί από μία ραγδαία αναπτυσσόμενη μάλιστα εταιρία (Rock Of Angels Records) σε αντίθεση με τις προηγούμενες αυτοχρηματοδοτούμενες δουλειές σου. Πώς αποφάσισες να παραδώσεις τα ηνία της κυκλοφορίας και της προώθησης σε άλλους;

Η κυκλοφορία και ειδικά η προώθηση ενός άλμπουμ, ειδικά αν θέλεις να γίνει σωστά, είναι full time job. Δυστυχώς με τις υποχρεώσεις που παλεύουμε όλοι κάθε μέρα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να γίνουν όλα αυτά όπως πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να τα αφήνεις αυτά στα χέρια σοβαρών επαγγελματιών και να ασχολείσαι μόνο με τη μουσική σου.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα ήθελες να προσέξουμε περισσότερο στο Cipher - όχι τόσο ως selling points, αλλά ως σημεία που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τον ακροατή;

Θα ήθελα ο κόσμος που θα πιάσει το “Cipher” στα χέρια του, να γυρίσει στιγμιαία στην εποχή που πιάναμε στα χέρια μας ένα άλμπουμ και το «σπουδάζαμε». Παρατηρούσαμε τις απίστευτες λεπτομέρειες, στο artwork, στη μουσική, στους στίχους. Να προσέξουν τα συναισθήματα που περιγράφουν οι στίχοι και να παρατηρήσουν πως αποδίδονται αυτά με τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την εκτέλεση. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για κάθε μπάντα. Αν η μπάντα καταφέρει να αποδώσει ένα συναίσθημα σωστά, αυτό γίνεται φάρμακο για τον ακροατή κάθε φορά που θα βιώσει ο ίδιος στη ζωή του το ίδιο συναίσθημα.

Όταν γράφεις μουσική, επιθυμείς να αρέσει περισσότερο σε σένα με το οποίο κόστος στην αποδοχή από το κοινό ή απευθύνεσαι περισσότερο στο κοινό της μουσικής σου;

Δεν με ενδιαφέρει καν το αν θα αρέσει σε μένα. Δεν υπάρχει «απώτερος σκοπός» όταν γράφω μουσική. Όπως κάθεται κάποιος και γράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για αυτά αυτά που πέρασε μέσα στην ημέρα, έτσι κι εγώ τα αποτυπώνω με μουσική. Τώρα, αν τύχει και αρέσουν αυτά που γράφω και στο κοινό, πάει να πει ότι χτύπησα κάποιο «νεύρο». Εμένα μου αρέσουν μόνο όταν έχω εκφράσει αυτό που νοιώθω με ακρίβεια.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου drum setup, για να κάνουμε και λίγο drumming κουβεντα; Και ποιο setup αλλού ντράμερ έχεις ζηλέψει;

Κατά κανόνα μου αρέσει να παίζω με Ludwig Classic Maple τύμπανα, Ludwig Black Beauty ή Noble & Cooley snare και Zildjian K-Custom πιατίνια, δοκιμάζοντας βέβαια κατά καιρούς διάφορα σετ που μπορεί να με τραβήξουν. Το setup μου είναι 22X18” bass drum, 12X10” / 14X12” / 16X14” toms και 16X16” / 18X16” floor toms.

Δεν έχω ζηλέψει κανένα setup. Είναι κάτι εντελώς προσωπικό για κάθε drummer.
Το setup πάντως που θεωρώ πως ζηλεύω είναι το setup του Ringo Starr. Με τα απολύτως απαραίτητα έπαιξε τα καλύτερα πράγματα που γράφτηκαν ποτέ από μπάντα!

Ως πολυοργανίστας, ποιο όργανο θεωρείς πως σε φέρνει πιο κοντά στον εαυτό σου, αν εξαιρέσουμε ίσως τα drums που φαίνεται να τα προτιμάς συναυλιακά;

Το μπάσο. Με διαφορά!

Σε λίγες μέρες κλείνει η ημερολογιακή χρόνια. Τι θα έχεις να θυμάσαι περισσότερο από αυτήν και τι θα επιθυμούσες να απωθήσεις εντελώς από την μνήμη σου;

Το 2019 ήταν μια χρονιά με πολλή και σκληρή δουλειά. Θα έχω πάντα να θυμάμαι τους καρπούς της, ένας από τους οποίους είναι και το “Cipher”. Και τις λίγες στιγμές που κατάφερα να χαλαρώσω και να νοιώσω ευτυχία με την οικογένειά μου και με αγαπημένους μου φίλους. Θα ήθελα επίσης να σβήσω εντελώς από τη μνήμη μου όση ασχήμια και βία κατάφερε να μου πασάρει ύπουλα η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιοι είναι αυτήν την στιγμή οι προσωπικοί σου στόχοι ως μουσικός και τι όνειρα έχεις για τους SL Theory;

Εύχομαι οι άνθρωποι να αρχίσουν να κλέβουν περισσότερο χρόνο από τον κόσμο της ωμής πραγματικότητας για να τον ξοδέψουν στον κόσμο της μαγείας που προσφέρει η μουσική. Οι SL Theory θα συνεχίσουν να δημιουργούν προοδευτικά και ανεπιτήδευτα με την ελπίδα το μήνυμά μας να φτάσει μακρυά μέσα από τη μουσική!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα