Print this page
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 21:00

Συνέντευξη Mammock: Αν θέλεις να κινηθεί η μουσική σου και να την ακούσει ο κόσμος, πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερη διαδικτυακά

Written by 

Ο κόσμος προχωρά χωρίς να μας ρωτά, έλεγε ένα παλιό πλέον τραγούδι. Από την μέρα που έγινε αυτή η συνέντευξη, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι του χρόνου, οι ζωές μας έχουν μεταβληθεί σημαντικά και τα περιεχόμενά της μπορεί να είναι κάπως ανεπίκαιρα. Όμως αξίζει να γνωρίσετε μία από τις καλύτερες φρέσκιες μπάντες που βρίσκονται ανάμεσά μας αυτήν την στιγμή. Ο Μιχάλης Κουρής παραθέτει τα ερωτήματα, οι Mammock συστήνονται και αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. 

Γεια σας παιδιά! Μιας και η πρώτη σας δουλειά βρίσκεται πλέον διαθέσιμη προς ακρόαση, θα θέλαμε να μας κάνετε τις πρώτες συστάσεις: ποιοί είστε, πότε ξεκινήσατε και, κυρίως, γιατί!

Γειά χαρά κι ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Είμαστε οι Mammock, ένα ροκ συγκρότημα από την Αθήνα. Το γκρουπ μας δημιουργήθηκε τους πρώτους μήνες του 2018 και δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στα τέλη του ίδιου έτους. Πολλοί από μας είτε είχαμε παίξει μεταξύ μας σε διάφορα σχήματα (κι ακόμα παίζουμε) είτε είμαστε φίλοι, οπότε σχηματίστηκε η ομάδα μας. Το κίνητρο μας ήταν να παίξουμε το ροκ που αγαπήσαμε μεγαλώνοντας, όπως το αντιλαμβανόμαστε ως σύνολο. 

Το όνομά της μπάντας, Mammock, τι σχέση έχει με τη μουσική σας και εσάς προσωπικά;

Mammock σημαίνει θραύσμα ή ρεταλι. Όπως είχε πει κάποιος από μας, η μπάντα δημιουργήθηκε με σκοπό να παίξει κάποιο ροκ όντας παραπετάματα του είδους κι όχι ογκόλιθοι του. Έτσι μας βγήκε κάπως περίεργο… 

Για να παίξουμε λίγο με τον τίτλο του δίσκου σας, τι σας “τρώει” εσάς, τι σας ενοχλεί ως άτομα;

Υπάρχουν πολλά πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις γύρω μας που μας ενοχλούν, όπως και όλους άλλωστε. Αρκεί να βγεις μια βόλτα και να κοιτάξεις καλά γύρω σου, από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις δηλαδή. Και μόνο να βρεις το δρόμο σου σε αυτή τη ζωή που όλοι τρώγονται με τους άλλους και με τους εαυτούς τους, ε δε μπορείς να πεις, είναι μια φαγούρα από μόνο του.

 

Το ανθρωπόμορφο κατασκεύασμα του εξωφύλλου σας έχει ενδιαφέρον και αντηχεί οπτικά τη μουσική σας, σε συνδυασμό με τα επιλεγμένα χρώματα. Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε περί τίνος πρόκειται;

Το εξώφυλλο είναι του φίλου μας Περσέα Ρίζου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό και ολοκληρωμένο δημιουργό. Όταν του ζητήσαμε κάτι για να ντύσει το δίσκο, από μόνος του μας παρουσίασε το συγκεκριμένο. Όντως αντανακλά στο απόλυτο τη μουσική μας. Δε συζητήσαμε για τη μορφή που απεικονίζει, αφού σίγουρα ο καθένας βλέπει κάτι διαφορετικό σε αυτό. Το μόνο που ξέραμε όταν το είδαμε είναι πως ταίριαξε αμέσως με όσα βρίσκονταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.

Έχετε μια αρκετά έντονη συνοικιακή παρουσία τον τελευταίο χρόνο, με συναυλίες όχι μόνο εντός Αθηνών. Ποια ήταν η εντονότερη εμπειρία από δική σας συναυλία ως τώρα;

Όλες οι συναυλίες που έχουμε δώσει ως τώρα ήταν μια έντονη εμπειρία, σίγουρα μας αρέσουν ιδιαίτερα αυτές που εμπλεκόμαστε πιο ενεργά στο στήσιμο τους και γίνονται παρέα με φίλους. Από κει και πέρα η πρώτη είχε ίσως μια πιο έντονη αίσθηση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις όταν βγαίνεις να παρουσιάσεις το υλικό που δουλεύεις για πολύ καιρό στο προβάδικο. 

Ασχολείστε γενικώς με τη μουσική και ως δημιουργοί/εκτελεστές, ως ακροατές και συναυλιόφιλοι. Ποιες τάσεις ξεχωρίζετε από τη σύγχρονη μουσική παραγωγή;

Όσον αφορά τις στουντιακές παραγωγές μας αρέσουν αυτές που προσεγγίζουν και σέβονται τον ήχο της μπάντας, και δεν τον θυσιάζουν για χάρη ενός καθαρού ηχητικά αποτελέσματος ή στοχεύοντας σε κάτι πιο γκράντε απλά για λόγους ηχητικού εντυπωσιασμού. Τουλάχιστον όταν έχουμε στο μυαλό μας μπάντες που σκοπό έχουν να αποδομήσουν τη ροκ φόρμα και να πάνε ένα βήμα παρακάτω. 

Τώρα γενικότερα για την μουσική παραγωγή, σίγουρα η ηλεκτρονική μουσική έχει να δώσει πάρα πολλά σε ένα ψηφιακό κόσμο, αλλά το ενδιαφέρον θα είναι στα υβρίδια με τον αναλογικό ήχο και την οργανοπαιξία που εμπεριέχει την ανθρώπινη έκφραση.

Πώς βλέπετε το επίπεδο της ελληνικής σκηνής σήμερα; Και πώς βιώνετε εσείς αυτό που λέμε “σκηνή”;

Ο όρος "σκηνή" είναι λίγο ταλαιπωρημένος. Πιο πολύ αντανακλά στο πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό. Στα ενδότερα, υπάρχουν άτομα, συλλογικότητες και εν τέλει παρέες που έχουν αξίες, διάθεση αλλά και γνώση για να κάνουν πολλά όμορφα και σημαντικά πράγματα, που εν τέλει έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση πολύ πιο αισιόδοξη για το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μουσική. Όταν θα πηγαίνουμε σε ένα πανκ ή σε ένα jazz live και δε θα είμαστε οι ίδιοι μεταξύ μας αλλά θα γνωρίζουμε ελάχιστους, θα σημαίνει πως ο κόσμος ως ακροατές θα έχει δει κάτι καλό σε αυτό και θα το έχει αγκαλιάσει. Κάτι σαν αυτό που γίνεται με το hip hop αυτό τον καιρό. 

 

Πριν από κάποια χρόνια ακουγόταν η άποψη πως η ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή θα ανθίσει λόγω της κατάστασης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Συμμερίζεστε αυτή την γνώμη;

Η ανεξάρτητη παραγωγή άνθιζε ανέκαθεν στη χώρα. Υπάρχουν δίσκοι και συγκροτήματα διαμάντια από το παρελθόν που πολλοί ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει και σιγά σιγά έρχονται στο φως. Αυτό που άλλαξε λόγω της κατάστασης είναι ο τρόπος που οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την ανεξάρτητη προσπάθεια. Πολύ πιο φιλικά, με σεβασμό αλλά ταυτόχρονα και με απαιτήσεις. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την περασμένη δεκαετία, η κατανόηση πως κανείς δε θα μας χαρίσει βοήθεια αν εμείς πρώτα δε φροντίσουμε τον εαυτό μας. 

Το άλμπουμ σας είναι διαθέσιμο προς δωρεάν (ή καλύτερα, name-your-price) download από σας, ενώ βρίσκεται ήδη προς ακρόαση σε διάφορους λογαριασμούς του Youtube. Ποια είναι η γνώμη σας για την ελεύθερη διακίνηση/διάθεση της μουσικής;

Σίγουρα η τόση μουσική, σε ποσότητα και σε διάθεση, στενεύει τα περιθώρια της έντονης βιωματικής εμπειρίας μέσω πολλαπλών ακροάσεων. Με λίγα λόγια, με τόση μουσική τι να πρωτακούσεις... Βεβαίως, πιστεύουμε πως, αν θέλεις να κινηθεί η μουσική σου και να την ακούσει ο κόσμος, πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερη διαδικτυακά, έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα. Από εκεί και πέρα για να κρατηθεί το ενδιαφέρον του εκάστοτε ανθρώπου πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει και ένα έντονο συναυλιακό βίωμα, που θα κρατήσει τον άλλο. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο από συναυλιακά χιλιόμετρα της μπάντας, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Κλείνοντας, μοιραστείτε μαζί μας κάποιες πληροφορίες και σκέψεις σας για το επόμενό σας live (σ.σ. η συνέντευξη έγινε προ Covid-19...).

Το επόμενό μας live θα είναι την Κυριακή 23 Φλεβάρη στο Bad Tooth, παρέα με τους φίλους μας Tenants που έχουν επίσης κυκλοφορήσει πολύ δυνατό δίσκο ψηφιακά. Από κει και πέρα, εμείς θα έχουμε μαζί μας το “Itch” σε φυσική μορφή για πρώτη φορά και θα τον παρουσιάσουμε ζωντανά ολόκληρο μαζί με νέο υλικό. Ελπίζουμε όποιος έρθει να περάσει όμορφα και να βρει κάτι να του αρεσει. Ευχαριστούμε και πάλι! 

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Latest from Μιχάλης Κουρής

Related items