Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 13:16

Συνέντευξη Sworr: Οι συνθέσεις του 2ου δίσκου έγιναν όλες σε ταράτσες ή σε σπίτια στο βουνό

Written by 

Για τους μουσικούς εντός του ελλαδικού χώρου που αγκαλιάζουν τις εκτός rock νεότερες μουσικές τάσεις θα πρέπει να γραφεί ξεχωριστό άρθρο κάποια στιγμή. Οι Sworr. εκφράζονται με εσωστρεφή αγγλόφωνη ποπ και λίγο πριν τη συναυλία παρουσίασης του 2ου δίσκου τους, Honest, στις 29/4 στο Oddity, αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τις δράσεις τους στον Μιχάλη Κουρή.

- Νέος δίσκος για σας, ο δεύτερος, βρίσκεται πλέον ελεύθερος και εκτεθειμένος προς ακρόαση. Κλασική ερώτηση βέβαια, αλλά πώς νιώθετε τώρα που επισήμως ολοκληρώθηκε - ή άνοιξε - ένας καινούριος κύκλος για τους SWORR.;

Αρχικά τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Υπάρχει χαρά που ολοκληρώθηκε ο δίσκος και καταφέραμε να μοιραστούμε τις εικόνες και τα συναισθήματα μας μέσω της μουσικής μας, αλλά από την άλλη υπάρχει και αυτό το περίεργο συναίσθημα της έκθεσης των σκέψεων σου, το οποίο όμως σε βοηθάει να βρεθείς με περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω που νιώθουν όπως εσύ.

- Πριν μιλήσουμε αναλυτικότερα για το Honest, ας κλείσουμε κι εμείς τον κύκλο του ομώνυμου ντεμπούτου σας. Πώς σας φαίνεται τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, όταν το ακούτε ή όταν το φέρνετε στο μυαλό σας;

Συγκίνηση σίγουρα, αλλά και μια ώθηση να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι και σαν καλλιτέχνες. 

- Πλέον δημιουργείτε κάτω από την σκεπή της United We Fly. Τι διαφορετικό και καίριο θεωρείτε πως έχει φέρει η εταιρεία στην μπάντα;

Την στήριξη, τα μέσα αλλά και την δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

 - Αν και υπάρχει πάντα το, τρόπος του λέγειν, “ελαφρυντικό” της πανδημίας, το δεύτερο άλμπουμ σας έφτασε τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο σας. Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα στις ζωές σας;

Απομόνωση, προβληματισμός αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη να συνεχίσουμε να κάνουμε μουσική. Καταλάβαμε πραγματικά, μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τρόπος έκφρασης για εμάς.
 
 - Ποιες διαφορές μπορείτε να εντοπίσετε στον τρόπο που δουλέψατε στο νέο σας άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές. Η μονή, ίσως, ήταν ότι είχαμε ένα στούντιο της εταιρίας στο οποίο κάναμε εκεί όλες τις τελικές παραγωγές, αν και οι συνθέσεις, όπως συνειδητοποιήσαμε πρόσφατα, έγιναν όλες σε ταράτσες ή σε σπίτια στο βουνό. Μάλλον γιατί ήταν και η μόνη έξοδος στην περίοδο της καραντίνας, όπου μπορούσες να νιώσεις λίγο ελεύθερος.

 - Η μουσική σας έχει ιδιαίτερα σύγχρονα σημεία αναφοράς. Τα δικά σας μουσικά σημεία αναφοράς, είτε διαφαίνονται είτε όχι στον ήχο σας, ποια είναι;

Υπάρχουν πολλά που θα θέλαμε να μοιραστούμε, τα οποία μας έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει κατά καιρούς! Στο διάστημα που ηχογραφούσαμε τον δίσκο βέβαια είχαμε κολλήσει αρκετά με Sad Night Dynamite, Weval, Wesley Joseph, Frank Ocean, Slowthai, Ross From Friends και τον τελευταίο δίσκο του Joji. 

 - Ο πρώτος στίχος του δίσκου λέει “Ι’m trying to find a reason just to get out of bed”. Τον έχετε εντοπίσει αυτόν τον λόγο για τον οποίο σηκώνεστε κάθε μέρα;

Κάθε φορά που νομίζουμε ότι τον έχουμε βρει, κάτι γίνεται και νιώθουμε πάλι λες και είμαστε στο σημείο μηδέν. Οπότε είναι μια συνεχής προσπάθεια με τον εαυτό σου, να βρεις την ισορροπία με τα όσα γίνονται καθημερινά γύρω σου και να αντιμετωπίζεις σιγά-σιγά τους φόβους σου. Η ειλικρίνεια του δεύτερου δίσκου ήταν ένα βήμα και ένας λόγος για εμάς να σηκωθούμε.

 - Ποιο ρόλο έχει η μουσική στη ζωή σας; Βιοπορίζεστε/θα θέλατε να βιοπορίζεστε από αυτήν;

Μέχρι τώρα έχει τον ρόλο της έκφρασης, της ανάγκης για επικοινωνία. Αν καταφέρουμε ποτέ πέρα απ’ το να ζούμε για την μουσική να ζήσουμε από αυτή, αυτό θα είναι πραγματικά το όνειρο!

 - Σας αρέσει να παίζετε ζωντανά; Θα θέλαμε την πιο ιδιαίτερη εμπειρία σας από τις συναυλίες που έχετε δώσει ως τώρα.

Πάντα το συναίσθημα είναι διαφορετικό, το live έχει μια ξεχωριστή ενέργεια και εννοείται το απολαμβάνουμε κάθε φορά μετά το πρώτο track. Σίγουρα, όμως, από τα πιο ιδιαίτερα είναι το πρώτο στο six d.o.g.s στο οποίο πάθαμε το πρώτο σοκ ακούγοντας το κόσμο να τραγουδάει μαζί μας τα κομμάτια μας. Αλλά και το πρώτο live στο Βερολίνο, που πραγματικά μας έδωσε και καταλάβαμε την δύναμη της μουσικής και την σύνδεση που μπορεί να έχεις με ανθρώπους που δεν έχεις δει ποτέ ξανά στην ζωή σου αλλά έχετε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.

 - Για το τέλος, θα ήθελα να μας εξηγήσετε την έννοια του ονόματός σας (και της τελείας που περιέχει), αλλά κυρίως θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη “μασκότ” σας, αυτό το σχήμα που εμφανίζεται σε όλες σας τις κυκλοφορίες!

Το όνομα δεν κρύβει κάτι, ήταν κάτι σαν nickname που χρησιμοποιούμε από παλιά. Το σχήμα είναι πραγματικά όμως ένας τρόπος δικός μας ώστε να δείξουμε την προοπτική και το γενικότερο συναίσθημα πίσω από κάθε album. Αρχικά είναι ένα κομμάτι γυαλί, που στον πρώτο δίσκο ήταν κάτι σαν μάσκα στα πρόσωπα των ανθρώπων, με την αλήθεια να κρύβεται στο 7ο track (People Are Blind) και στον δεύτερο δίσκο ως ένα μέσο για να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να σηκωθείς, όπως είπαμε πριν, ώστε να βγεις από το comfort zone σου.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα