Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 21:00

Συνέντευξη Sevengill: "Παλαιότερα ως τετράδα εξερευνούσαμε πιο vocal-driven συνθέσεις, τώρα ως τρίο τα φωνητικά είναι λίγα και διάσπαρτα"

Written by 

Η πανδημία έστειλε σε υποχρεωτικές διακοπές όλες πρακτικά τις μουσικές διαδικασίες, και ιδιαίτερα ό,τι αφορούσε τις συναυλίες. Με την επανεκκίνηση της ζωής μας και τη συμβίωσή μας με τον ιό, όλα σχεδόν τα συγκροτήματα ξεχύθηκαν στις ζωντανές σκηνές, το καθένα με το ρυθμό του. Οι Sevengill έκαναν κι εκείνοι πρόσφατα το ίδιο με μία συναυλία στο Underathens και την Τετάρτη 19/10 θα βρεθούν στο Fuzz Club ως ένα από τα support των Cult Of Luna. Με αυτήν την αφορμή, βρήκαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε μέσω των ερωτήσεων του Μιχάλη Κουρή.

Ομολογώ προσωπικά πως το όνομά σας με τράβηξε στη μουσική σας. Πώς προέκυψε το όνομά σας και ποια η σχέση σας με τους Giant Squid που έχουν ομώνυμο τραγούδι (σ.σ. με συγκλονιστική συμμετοχή Anneke van Gierbergen στα φωνητικά);

Αναζητούσαμε ένα όνομα που να εκφράζει τα δύο βασικά συστατικά της μουσικής μας: γαλήνη ακολουθούμενη από περιστασιακές συναισθηματικές εκρήξεις. Στραφήκαμε από την αρχή στο ζωικό βασίλειο και όταν έπειτα από brainstorming έπεσε το όνομα Sevengill στο τραπέζι, σαφώς επηρεασμένο από το ομώνυμο τραγούδι των Giant Squid, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Οι Giant Squid είναι από τις αγαπημένες μας μπάντες και αποτέλεσαν επιρροή σε διάφορα στάδιά μας ως μπάντα.

Το ΕΡ σας (Atem, 2019) ακούγεται ως παιδί των '90s-'00s. Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες επιρροές σας;
Βασικές επιρροές θα βάζαμε πιο post-metal συγκροτήματα, όπως ISIS, Amenra, Cult of Luna, καθώς και πιο progressive/experimental όπως οι Giant Squid. Το Atem ωστόσο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που αγκαλιάζει και κλείνει για εμάς ένα κεφάλαιο πολλών χρόνων δημιουργίας, όπου το progressive στοιχείο υπερισχύει του post.

Τρία χρόνια μετά και με το πλεονέκτημα της χρονικής απόστασης, πώς σας φαίνεται το Atem;

Το Atem έχει για εμάς μεγάλη συναισθηματική αξία. Όπως είπαμε, κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο της μπάντας, κάτι που δεν είναι άμεσα εμφανές. Η μπάντα έχει περάσει από διάφορα στάδια, τόσο στην μουσική της όσο και στη σύστασή της. Παλαιότερα ήμασταν τετράδα και εξερευνούσαμε πιο vocal-driven συνθέσεις. Στην πορεία αυτό άλλαξε, καταλήξαμε τρίο, με τα φωνητικά να είναι λίγα και διάσπαρτα. Αποφασίσαμε στο Atem να συμπεριλάβουμε πιο παλιές μας συνθέσεις, ώστε να μην χαθεί το μουσικό ταξίδι της μπάντας στο χρόνο. Το Atem είναι αυτό που μας έβαλε επίσημα στον πιο επαγγελματικό μουσικό χώρο και αυτό δεν το ξεχνάμε καθώς το αφήνουμε πίσω μας και επικεντρωνόμαστε σε καινούργιες δημιουργίες.

Φαίνεται πως δεν αφήνετε στην τύχη τα οπτικά ερεθίσματα της μουσικής σας - αναφέρομαι στα εξώφυλλα του ΕΡ και του single Scarecrow όπως υπάρχουν στο bandcamp. Τι είχατε στο νου σας κάθε φορά για τα εξώφυλλα αυτά;

Έχουμε καταρχάς την τιμή να σχεδιάζει για εμάς η φίλη μας Ιωάννα Γλυκού, η οποία πέρα από τα δύο αυτά εξώφυλλα έχει σχεδιάσει το λόγκο μας και τον μεγαλύτερο όγκο του γραφιστικού μας υλικού. Στις δύο αυτές περιπτώσεις θέλαμε να είναι στο επίκεντρο ο άνθρωπος και τα δεσμά που του επιβάλλονται από την κοινωνία, την οικογένεια, αλλά πολλές φορές και από τον ίδιο του τον εαυτό και την καθημερινότητά του.

Δύο χρόνια πριν, αναφέρατε στη σελίδα σας στο facebook για μια συνεργασία, η οποια πιθανότατα δεν έχει βγει ακόμη στην επιφάνεια. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σχετικά προς το παρόν;

Η συνεργασία αυτή πρόκειται για το Εgo Mas. Είναι μια μουσικοχορευτική συνεργασία. Το concept είναι μια σύγχρονη χορογραφία της Βίβιαν Τριανταφυλλοπούλου και της ομάδας χορού της στο Λονδίνο για μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή μιας τριμερούς σύνθεσης μας (που θα αποτελέσει και το επόμενο άλμπουμ μας). Τον Μάιο του 2020 ήταν προγραμματισμένη η πρώτη παρουσίαση στο Λονδίνο με την μπάντα να παίζει live τη μουσική στο background, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο χορευτικό κομμάτι.  Δυστυχώς ο covid μας χάλασε τα σχέδια και τελικά το project παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2022, χωρίς ωστόσο live μουσική. Αισιοδοξούμε από άνοιξη να το παρουσιάσουμε σε περισσότερα venues. Περισσότερες πληροφορίες για το Ego Mas μπορεί να βρει κανείς στο https://viviantr.com/choreography/ego-mas/.

Πώς ήταν για εσάς η σκληρή περίοδος του covid;

Ο covid έπεσε σε καλή περίοδο για την μπάντα. Είχαμε ετοιμάσει το Ego Mas project όπως αναφέραμε, είχαμε ήδη αλλάξει τη σύνθεση της μπάντας σε τρίο και ανυπομονούσαμε να δοκιμάσουμε την καινούργια δυναμική σε επερχόμενες live εμφανίσεις. Όλα αυτά μας έφεραν μια απογοήτευση, δεν το κρύβουμε. Παρ' όλα αυτά εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο αυτό για να εξερευνήσουμε τον επαγγελματικό χώρο παραγωγής άλμπουμ, ώστε να καταφέρουμε να εκδώσουμε το πρώτο μας.

Έχετε σχέδια για νέο δίσκο ή για κάποια άλλη ενέργεια που να αφορά το συγκρότημα; 

Θα κυκλοφορήσουμε άμεσα το πρώτο μας album και έχουμε ήδη στα σκαριά το υλικό του επόμενου δίσκου, οπότε ναι, συνθετικά έχουμε αρκετά πράγματα. Με την κυκλοφορία του νέου δίσκου ωστόσο θα επικεντρωθούμε σε live εμφανίσεις. Είναι κάτι που μας έλειψε πάρα πολύ και αυτό που μας κρατάει ζωντανούς σαν μπάντα.

Μετά από τις καραντίνες δίνετε αυτήν την περίοδο τις πρώτες σας συναυλίες. Από τη μικρή σκηνή του Underathens στην σαφώς μεγαλύτερη του Fuzz Club, πώς περιμένετε την αντίθεση; Και φυσικά πώς νιώθετε για το πακέτο στο οποίο συμμετέχετε (Cult Of Luna, Calyces);

Το Underathens ήταν το πρώτο μας live μετά την πανδημία. Επομένως ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο τη δυναμική μας ως τρίο μπάντα, να παρουσιάσουμε νέο υλικό και να περάσουμε καλά κυρίως με κόσμο γνωστό και φίλους. Άλλωστε η μικρή σκηνή του Underathens σε συνδυασμό με το ότι ήταν το πρώτο μας live έπειτα από πολύ καιρό δεν άφηνε περισσότερα περιθώρια.

Στο Fuzz Club η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την μουσική μας σε περισσότερο κόσμο που ακούει και ταυτίζεται μάλιστα με αυτό το είδος μουσικής. Το γεγονός ότι παίζουμε μαζί με Cult of Luna και Calyces είναι για εμάς μια εμπειρία ανεξάρτητη από το μέγεθος της σκηνής του Fuzz Club. Αν έπρεπε να διαλέξουμε μια λέξη για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε, θα ήταν δέος.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα