Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 05:20

Συνέντευξη: Lower Cut

Written by 

Οι Lower Cut ξεκίνησαν την διαδρομή τους πριν περίπου μια πενταετία και μόλις κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους Off My Head (δείτε την κριτική μας εδώ). Με αυτή την αφορμή αλλά και ενόψει της επερχόμενης εμφάνισης τους στο Death Disco στη 6 Δεκέμβρη (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου) μίλησαν στο Soundgaze για το «λυτρωτικό» αίσθημα της κυκλοφορίας του πρώτου δίσκου, την αγάπη τους για το shoegaze, τους δίσκους που τους καθόρισαν αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

- Μόλις κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σας Off My Head, μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία της σύνθεσης και της ηχογράφησης του καθώς και για τα πρώτα συναισθήματα από την κυκλοφορία του.

Ο δίσκος αυτός θα λέγαμε ότι είναι αποτέλεσμα δυναμικών διαδικασιών. Η σύνθεση των κομματιών έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου την ώρα της πρόβας, και οι τελικές πινελιές έμπαιναν περισσότερο ως ιδέες που προέκυπταν μέσα από ιδιότυπα brainstorming παρά από καθαρή «μελέτη» πάνω στα μουσικά όργανα. Η ηχογράφηση του  έγινε στο Artracks Studios, με το οποίο είχαμε συνεργαστεί και για την δημιουργία των προηγούμενων 2 ΕΡs μας. Με την βασική διαφορά βέβαια, ότι πλέον ο Αλέξης Μπόλπασης εκτός από το engineering και την μίξη, ανέλαβε και την παραγωγή του δίσκου. Όλοι μαζί λοιπόν, μαζευτήκαμε ένα βράδυ και αποφασίσαμε ότι θα φτιάξουμε το Off my Head. Τις λεπτομέρειες δεν τις συζητήσαμε πολύ, γιατί μετά από μεγάλο διάστημα γνωριμίας, πλέον ξέραμε όλοι τι θέλαμε ακριβώς να κάνουμε. Μετά από αυτό, απλά κλειστήκαμε στο στούντιο και βγήκαμε κάποιους μήνες μετά, με τον δίσκο μας έτοιμο για κοπή. Τα συναισθήματα με το που κυκλοφόρησε ήταν θα λέγαμε λυτρωτικά. Τόσα χρόνια προσπάθειας σαν μπάντα, και τόση δουλειά πάνω σε αυτό το υλικό, επιτέλους αποτυπώθηκαν σε κάτι απτό.

- Στην Ελλάδα ο όρος pop έχει – κακώς – συνδεθεί με το ευτελές. Λειτουργεί αυτό το γεγονός αρνητικά για ένα συγκρότημα όπως το δικό σας που παίζει κατά βάση pop μουσική;

Είναι λίγο ιδιαίτερα τα πράγματα, και έχουν να κάνουν με την γενικότερη αντίληψη περί μουσικής. Για κάποιον οι Muse ας πούμε είναι βαρύ ροκ, για κάποιον άλλο είναι ποπ. Αυτό που κάνει μια μουσική ευτελή, είναι κυρίως η αισθητική της. Σε όλες τις χώρες υπάρχει η ευτελής και η «καλή» ποπ μουσική. Φανταζόμαστε -και ελπίζουμε-  λοιπόν ότι εάν κάποιος μας ακούσει, μπορεί να καταλάβει σε ποια κατηγορία θέλουμε να ανήκουμε.

- Στη μουσική σας διακρίνουμε έντονα στοιχεία shoegaze, πως προέκυψε αυτό; Υπήρξατε fans της περίφημης σκηνής του shoegaze των 90s;

Δεν χρειάζεται ο παρελθοντικός χρόνος, ακόμα είμαστε fans! Αν και η μουσική μας δεν χαρακτηρίζεται αμιγώς ως shoegaze αλλά περισσότερο ως φέρουσα ψήγματα του τελευταίου (κυρίως λόγω της κιθάρας και της φωνής), είμαστε όλοι πολύ επηρεασμένοι από αυτήν την σκηνή. 

- Σκεφτήκατε ποτέ να χρησιμοποιήσετε ελληνικό στίχο στα τραγούδια σας ή η αγγλική γλώσσα ήταν εξαρχής μονόδρομος;

Η αγγλική γλώσσα προέκυψε, δεν ήταν επιλογή. Απλά ξεκινήσαμε να γράφουμε αγγλικά, κυρίως λόγω επιρροών μας έβγαιναν περισσότερο φυσικά, και συνεχίσαμε έτσι. Δεν θεωρούμε πάντως ότι οποιαδήποτε γλώσσα σε οποιοδήποτε είδος είναι μονόδρομος.

- Στα κομμάτια σας συνδυάζονται οι pop μελωδίες με τις δυναμικές κιθάρες, ήταν οι ίδιες οι συνθέσεις που το επέβαλαν ή ήταν δική σας επιλογή;

Στους Lower Cut υπάρχει ένας συγκερασμός μουσικών στυλ. Θα λέγαμε ότι αυτό καθόρισε τις συνθέσεις σε μεγάλο βαθμό. Προσπαθήσαμε δηλαδή να μην καλουπώσουμε τα παιξίματα μας κάτω από ένα συγκεκριμένο δόγμα, αλλά να δούμε που μπορεί να μας πάνε αυτές οι διαφορετικές κατευθύνσεις. Σαφώς βέβαια υπήρχαν συνθέσεις που θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να πάνε προς ένα συγκεκριμένο στυλ για να αναδείξουν την δύναμη τους, αλλά αυτός δεν ήταν ο κανόνας.

 

-Με ποια σχήματα, εγχώρια ή διεθνή, αισθάνεστε κοντά ως προς τον ήχο και την αισθητική;

Θεωρούμε ότι έχουμε πολλά κοινά στον ήχο με τα Ξύλινα Σπαθιά, ειδικά στους τελευταίους δίσκους τους. Από ξένα σχήματα τώρα, θα έλεγα ότι πλησιάζουμε την αισθητική των Killers, των Archive, και των Horrors.

- Είναι πιο εύκολο πλέον ή πιο δύσκολο για ένα νέο συγκρότημα να κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ;

Θα λέγαμε ότι πλέον είναι πιο εύκολο. Υπάρχει το ιντερνέτ, όπου η πληροφορία μεταδίδεται άμεσα, υπάρχουν πάρα πολλά στούντιο για να προβάρεις και να ηχογραφήσεις και ακόμα και οι τιμές των μουσικών οργάνων δεν είναι αυτές που ήταν κάποτε. Παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη ζωντανή κοινότητα μουσικών, που βοηθάει και στηρίζει αυτόν που θα μπει μέσα στον χώρο.

- Η ελληνική εναλλακτική σκηνή μοιάζει να ανθίζει παρά την οικονομική κρίση, που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

Όπου υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν επιρροές και εναύσματα για δημιουργία. Σαν κοινωνία δοκιμαζόμαστε συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει κόσμος που θέλει να πει πράγματα μέσω της μουσικής του.

- Αν σας ζητούσαμε να ονομάσετε μερικούς δίσκους που ήταν καταλυτικοί για τη διαμόρφωση του ήχου των Lower Cut, ποίοι θα ήταν αυτοί;

Joy Division – Unknown Pleasures // Ride – Nowhere // My Bloody Valentine – Loveless // The Killers – Hot fuss // the Horrors – Primary Colours // Blur – 13 // Slowdive – Souvlaki // Sigur Ros  - ( )

- Τι περιλαμβάνουν τα άμεσα σχεδία σας; Τι εμπεριέχει η διαδικασία προώθησης του άλμπουμ;

Θα παίξουμε live στις 6 Δεκέμβρη στο Death Disco. Εκεί θα προωθήσουμε το άλμπουμ, αλλά θα δώσουμε στον κόσμο μας και μια γεύση του τι ετοιμάζουμε για το μέλλον. Ακολούθως θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε την άνοιξη, για ακόμα περισσότερα lives!

Ευχαριστούμε πολύ!

Εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία, και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.


Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα