Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 17:33

Night Knight – God Is A Motherfucker (Inner Ear, 2016)

Written by 

Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος είναι γνωστός ως drummer των Planet of Zeus καθώς και άλλων σχημάτων (Wedding Singers, Modrec, Fingers Crossed, μεταξύ άλλων) παλιότερα. Μέσα στο 2014 αποφάσισε να αφήσει, προς στιγμήν, στην άκρη τα drum sticks και να πιάσει την κιθάρα (ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ομότεχνων του που έχουν τολμήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν) με σκοπό να συνθέσει τα δικά του τραγούδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το προσωπικό project Night Knight το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε full μπάντα, η σύνθεση της οποίας περιλαμβάνει τον Στέλιο Πρόβη (Planet of Zeus, επίσης) στο μπάσο, τον Μηνά Λιάκο (Fingers Crossed) στην κιθάρα, τον Μανόλη Γιαννίκιο (Whereswilder) στα τύμπανα και φυσικά τον Γιαννακόπουλο, ο οποίος εκτός από χρέη κιθαρίστα ανέλαβε και τα φωνητικά.

Οι Night Knight περιγράφουν στα social media τη μουσικής τους ως classic rock – soft rock (όχι, δεν χρειάζεται να τρομάζετε!). Ο χαρακτηρισμός είναι όντως εύστοχος καθώς οι επιρροές από το rock του παρελθόντος είναι φανερές, ωστόσο είναι επεξεργασμένες μέσα από μια indie οπτική. Στην ουσία μιλάμε για ένα alt rock δίσκο που δεν διστάζει να φλερτάρει με ακούσματα του παρελθόντος.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του «παιχνιδιού» με το κλασικό ροκ είναι το εναρκτήριο Born Again (καμία σχέση με Black Sabbath) και το ομώνυμο God Is A Motherfucker. Από εκεί και πέρα βέβαια η βασική επιρροή στην πλειοψηφία των συνθέσεων μοιάζει να είναι ένα σύγχρονο συγκρότημα, οι Black Keys (οι οποίοι, επίσης, έχουν βασίσει τη μουσική τους σε ήχους από το παρελθόν). Κομμάτια σαν τα Turned Back Blues, Between My Legs και Hang Me Out to Dry μοιάζουν κοντά στην blues αισθητική του αμερικάνικου συγκροτήματος. Σε άλλες συνθέσεις το ύφος διαφέρει, για παράδειγμα στο Turn Back Time η μπλουζίστικη εισαγωγή οδηγεί σε ένα μια a la Radiohead συνέχεια, ενώ τα μελωδικά Us, Set It On Fire και Crystal Rivers κινούνται στη λογική της indie τραγουδοποιίας. Η πιο ξεχωριστή στιγμή του άλμπουμ (κατά την γνώμη του γράφοντα, τουλάχιστον) βρίσκεται προς το τέλος: Ο λόγος για το θαυμάσιο Nadia, το οποίο αποκαλύπτει τις συνθετικές δυνατότητες του Γιαννακόπουλου.

Το God Is A Motherfucker είναι μια δουλειά που δεν κρύβει κάποιο άγχος για πρωτοτυπία και πειραματισμό, και εδώ ακριβώς έγκειται η επιτυχία του, καθώς οι συνθέσεις μοιάζουν να έχουν προκύψει αβίαστα, μέσα από ένα παιχνίδι ρετρό ήχων και νέων ιδεών. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα του άλμπουμ, βρίσκεται στο ότι ο Γιαννακόπουλος δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο, αφού θα μπορούσε να κάνει ένα δίσκο κοντά στο ύφος των Planet of Zeus εξασφαλίζοντας με κάθε βεβαιότητα την επιτυχία μεταξύ των πολυάριθμων fans τους. Όσοι όμως βάλουν να ακούσουν το God Is A Motherfucker περιμένοντας να ξεχειλίσουν δυνατές heavy rock κιθάρες από τα ηχεία τους το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουν κάνει λάθος πρόβλεψη. Η επιθυμία του ήταν να φτιάξει κάτι που θα φέρει την δική του σφραγίδα και δεν θα ζητάει να πάρει λίγη από τη λάμψη του βασικού του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση το ίδιο το υλικό τον δικαιώνει και η αρχική ιδέα του για τη δημιουργία κάτι δικού του, πιο προσωπικού, επιτυγχάνεται. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια του σχήματος.   

 

7/10


Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα