Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 14:45

Συνέντευξη: Instant Boner (Defcon Fest Edition)

Written by 

Με αφορμή την εμφάνιση των Θεσσαλονικιών Instant Boner στο Defcon Fest 8 το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο An Club, συνομιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο (φωνή) ο οποίος λιγομίλητος αλλά ουσιαστικός, μας είπε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για αυτή την ιδιαίτερη ανερχόμενη μπάντα που όπως φαίνεται έχει πολλά ακόμη να δώσει. Έχει σκηνή στη Θεσσαλονίκη; Επηρρεάζει η οικονομική κρίση την προσπάθεια των μπαντών; Ανθίζει όντως η ελληνική σκηνή ή είναι μύθος; Ο Κωνσταντίνος μας δίνει τις καίριες απαντήσεις.

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει δυσανάλογα μικρό export μουσικής σε σχέση με την τόσο υψηλή ποιότητά της; Γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό; Αντιμετωπίζει άλλο επίπεδο δυσκολιών μια μπάντα της Θεσσαλονίκης από μία της Αθήνας λόγου χάριν;

Πιστεύω πως αν κάποιος το θέλει, θα το καταφέρει. Εμπόδια υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και χώρες. Σημασία έχει η θέληση. Αν ψάξουμε να βρούμε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, υπάρχει πάντα αυτό που λένε «Η ευκολία του κέντρου», αλλά δεν θεωρώ πως μια μπάντα που προσπαθεί πολύ δεν θα έχει το προσδωκόμενο αποτέλεσμα, απλά επειδή δεν βρίσκεται σε ένα αστικό κέντρο. Κοινό υπάρχει πάντως εδώ. Ο κόσμος πηγαίνει στα live, αλλά φυσικά όπως καταλαβαίνεις προτιμά να παρακολουθεί μπάντες που έχουν δουλέψει το υλικό τους και την προώθησή τους, που έχουν διαγράψει μια συνεπή και ποιοτική πορεία γενικότερα. Επιμένω πως έχει ξεκάθαρα να κάνει με την προσπάθεια του καλλιτέχνη.

 

Πώς και έχετε εντάξει σαξόφωνο στη μουσική σας; Περίεργη απόφαση για ένα heavy rock σχήμα.

Ο Ορέστης (σαξοφωνίστας) ξεκίνησε σαν guest σε μερικά από τα πρώτα τραγούδια μας. Μετά ακολούθησε μια περίοδος όπου ερχόταν και τζάμαρε μαζί μας στις πρόβες και στα live. Με τον καιρό καταλάβαμε πως ο ήχος του σαξοφώνου και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίον παίζει ο Ορέστης, μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά με τη μουσική μας και το γεγονός πως και ο ίδιος γούσταρε πολύ αυτή τη συνύπαρξη (σπάνιο για έναν σαξοφωνίστα) μας οδήγησε στο να τον καθιερώσουμε. Άσε που μας άνοιξε νέους συνθετικούς ορίζοντες η ένταξή του στο σχήμα.

 

Σας ενδιαφέρει ο hi-end εξοπλισμός; Είναι κάτι που παρατηρούμε όλο και συχνότερα στα heavy rock σχήματα του σήμερα.

Σίγουρα οι κιθαρίστες μας θα είχαν να σου πουν περισσότερα για το θέμα, αλλά γενικά δεν είμαστε εμμονικοί με το θέμα του εξοπλισμού. Περισσότερη βάση δίνουμε στον ηχητικό στόχο και όχι στην ένταση ή τον πλουραλισμό. Αν κάτι πραγματικά μας χρειάζεται, θα το εντάξουμε στον εξοπλισμό μας, αλλά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό τα ακριβά και μεγάλα ή λαμπάτα μηχανήματα.

 

Προτιμάτε τις στουντιακές ηχογραφήσεις ή τις ζωντανές εμφανίσεις σαν μορφή έκφρασης;

Κάθε τι εξυπηρετεί τον δικό του σκοπό. Η τεχνολογία και ο στουντιακός χρόνος σου επιτρέπουν σε μία ηχογράφηση να αναπτύξεις τις ιδέες σου και να τους δώσεις ακριβώς τη μορφή που θες, χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Στο live είναι άλλη η διαδικασία και άλλες οι προκλήσεις. Εκεί φαίνεται και η εικόνα σου, το πως οι άνθρωποι που απαρτίζουν την μπάντα συμπεριφέρονται επί σκηνής, πως επικοινωνούν με το κοινό,  ποιες είναι οι πραγματικές μουσικές αποδόσεις των παικτών... είναι κάτι ζωτικό οι live εμφανίσεις. Μπορεί μία μπάντα που στο studio αποδίδει εξαιτερικά, στο live να μην ακούγεται καθόλου καλά, όπως και το αντίθετο πολλές φορές. Εγώ ας πούμε είχα ακούσει live τους Alien Mustangs, μια φοβερή μπάντα από Θεσσαλονίκη και πραγματικά εντυπωσιάστηκα ενώ δεν είχα νιώσει το ίδιο όταν είχα πρωτοακούσει τις δισκογραφικές τους δουλειές. Μετά ασχολήθηκα περισσότερο με αυτούς, τους έψαξα και αιτία αποτέλεσε η ενέργεια, η παρουσία και η απόδοσή τους αυτή τη βραδιά.

 

Σκηνή υπάρχει στη Θεσσαλονίκη;

Υπάρχει ναι. Υπάρχει όρεξη από πολλά παιδιά που προσπαθούν πολύ για το καλύτερο και νομίζω πως ο ένας τραβάει τον άλλον προς τα εμπρός με τις κινήσεις του. Παραδειγματιζόμαστε ο ένας από τον άλλον στο τι πρέπει να κάνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι κατά κάποιον τρόπο. Υπάρχει και αρκετή αποδοχή από τον κόσμο όταν γίνονται συναυλίες που συμπεριλαμβάνουν μπάντες που -όπως σου είπα και πριν- δουλεύουν σκληρά και βελτιώνονται συνέχεια. Εν τω μεταξύ υπάρχει άνθιση και σε αρκετές σκηνές, οπότε δεν είναι και μονόπλευρο αυτό που συμβαίνει. Υπάρχει garage, ψυχεδελικό ροκ, heavy rock, πολλές διαφορετικές μεταξύ τους και άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές.

 

Συμφωνείτε μεταξύ σας στη μπάντα μουσικά; Είστε μία πολυμελής μπάντα οπότε δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μου έλεγες πως έχετε μια χαώδη πολυγνωμία όταν πρέπει να συνθέσετε κάτι ή να πάρετε μια απόφαση.

Στο κομμάτι της σύνθεσης, συνήθως υπάρχει μια βασική ιδέα για το κάθε κομμάτι, που θα προκύψει τις περισσότερες φορές από τους δύο κιθαρίστες μας. Δουλεύουμε ακολούθως όλοι πάνω στην ιδέα μέχρι να τελειοποιηθεί και όλο αυτό συμβαίνει μέσα σε ιδιαίτερη αρμονία και με την ομόφωνη αποδοχή της διαδικασίας από το σύνολο. Τριβές φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν μεταξύ μας, αλλά και ποια φυσιολογική σχέση δεν έχει τριβές; Το περίεργο θα ήταν να μην υπάρχουν.

 

Βρίσκω ετερόκλητες επιρροές στον ήχο σας. Ποιες είναι οι επιρροές σας και πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;

Όταν κάποιος με ρωτάει τι παίζουμε προβληματίζομαι πλέον, πραγματικά. Η αλήθεια είναι πως στο μυαλό μας πάντα είχαμε και έχουμε να παίξουμε heavy rock, υπάρχουν όμως στιγμές που προκύπτουν blues ή funk ιδέες στο studio και το γουστάρουμε τόσο πολύ αυτό που δεν μπορούμε να μην τις συμπεριλάβουμε. Μας αρέσουν τα χαμηλά κουρδίσματα, τα doom ηχοχρώματα αλλά το τι θα βγει σαν τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με τις επιρροές όλων μας. Εγώ προσωπικά ακούω πολλά σχήματα από τα 70’s και συνήθως αυτή είναι η επιρροή που φέρνω στον ήχο μας.

 

Πώς επηρρεάζει η οικονομική κρίση τη μουσική και όλη την προσπάθεια ανερχόμενων μπαντών κλπ;

Σίγουρα δεν νομίζω πως –όπως μερικοί λένε- η κρίση και οι δυσκολίες που προκύπτουν από αυτήν αποτελούν κίνητρο για να προσπαθήσεις περισσότερο. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακόμη αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Γνώμη μου είναι πως οι οικονομικές δυσκολίες σε περιορίζουν. Αν ήταν καλύτερα τα πράγματα οικονομικά θα είχαμε σίγουρα πολύ καλύτερο εξοπλισμό και πολλές δυνατότητες σε πολλά άλλα επίπεδα. Το θετικό της κρίσης είναι πως μας φέρνει πιο κοντά, δημιουργείται μια αλληλεγγύη που δένει περισσότερο τις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Πως αντιλαμβάνεσαι την άνθιση της ελληνικής σκηνής και που εντοπίζεις τους λόγους για αυτό;

Δες πόσα festivals γίνονται εδώ πλέον και τι έκτασης. Το ότι ήρθε το Desertfest στην Ελλάδα σημαίνει πολλά κατά τη γνώμη μου. Επίσης ξεκίνησε το Smoke the Fuzz Festival, το Defcon συνεχίζει σταθερά και πολλές άλλες προσπάθειες προκύπτουν με τον καιρό. Δες τι έγινε και στο Los Almiros Festival, πόσος κόσμος μαζεύτηκε! Το κοινό έχει αυξηθεί πολύ και αυτός είναι ο λόγος που συμβαίνει όλο αυτό. Πριν από 4-5 χρόνια πηγαίναμε σε live underground σχημάτων στη Θεσσαλονίκη και είχε 40-50 άτομα. Πλέον υπάρχουν μπάντες που μαζεύουν κόσμο ικανό να γεμίσει το Principal Club Theater. Ο κόσμος ήρθε πιο κοντά όπως σου είπα και προηγουμένως και έπαιξε και η καλή μουσική τον ρόλο της σε αυτό. Η μουσική ενώνει τον κόσμο, είναι επικοινωνία, είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις όμορφες καταστάσεις. Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα το αναγνώριζε αυτό. Ήταν θέμα χρόνου.

 

Οι όμορφες καταστάσεις που δημιουργεί η μουσική είναι λοιπόν το κίνητρο και ο σκοπός σε αυτό που κάνετε;

Νομίζω το κίνητρο ήταν και είναι το μεράκι να κάνουμε κάτι σε μουσικό επίπεδο. Όταν ξεκινήσαμε σκεφτόμασταν το πρώτο live και γενικά κάθε φορά φροντίζουμε να βλέπουμε το επόμενο βήμα που έρχεται.  Αν θα έλεγες πως έχουμε έναν στόχο, είναι αυτή η προσπάθεια να μπορέσει μια μέρα να αυτοσυντηρηθεί έτσι ώστε να συνεχίσει.

 

Τι θα παρουσιάσετε στο Defcon Fest; Κάποιο καινούριο υλικό ίσως;

Όχι, θα παρουσιάσουμε το πρώτο μας EP για τώρα. Δεν σου κρύβω ωστόσο πως είναι μεγάλη η χαρά μας που θα έρθουμε για δεύτερη φορά στην Αθήνα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!

 

Θα έχουμε κυκλοφορία ενός full album σύντομα ωστόσο;

Ήδη έχει αρχίσει και δουλεύεται υλικό για μία πλήρη κυκλοφορία. Θα είναι το πιο σοβαρό μέχρι στιγμής βήμα μας και δουλεύουμε πολύ σκληρά ώστε να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται για αυτό. Είναι καλό το ότι ξεκινήσαμε με μια πιο μικρή κυκλοφορία όπως το ντεμπούτο EP μας, γιατί αυτό μας έδωσε μια εμπειρία και κάποια μαθήματα που θα μας βοηθήσουν στο να κάνουμε πολλά πράγματα πιο σωστά στην πλήρη κυκλοφορία μας.

 

Τι να περιμένει λοιπόν κάποιος από ένα live Instant Boner;

Εμάς! Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

 

Το κλείσιμο δικό σου.

Θέλουμε πολύ να ευχαριστήσουμε όσους μας έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής και εξακολουθούν να μας στηρίζουν. Χωρίς αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό που κάνουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών.

 

ΚείμενοΔημήτρης Κότσης / Φωτογραφίες: Λάμπρος Φλιούκας

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα