Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 05:16

Lower Cut – Off My Head (Puzzlemusik, 2014)

Written by 

Όλα τα ντεμπούτα κρύβουν μια μαγεία, η οποία συνδέεται με την περιέργεια της γνωριμίας με κάτι άγνωστο, με κάτι απρόβλεπτο. Τη δική του δόση μαγείας κουβαλάει και το ντεμπούτο των Lower Cut.Tο πιο ιντριγκαδόρικο στοιχείο στην περίπτωση τους είναι το γεγονός ότι η μουσική τους, κατά βάση, είναι pop (με τη λογική της εκτεταμένης χρήσης μελωδιών). Η δική τους pop όμως είναι πλημμυρισμένη από δυνατές κιθάρες που παραπέμπουν στο post punk και το shoegaze. Ειδικά το shoegaze μοιάζει να είναι παντού παρόν στο Off My Head, άλλωστε όπως παραδέχτηκαν στη συνέντευξη τους στο Soundgaze παραμένουν ακόμα μεγάλοι fans του είδους. Και μιας και μιλάμε για το shoegaze στο οποίο τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά είναι πάντα καλοδεχούμενα, στους Lower Cut τα προσφέρει γενναιόδωρα η Ειρήνη Αργύρη, οι άψογες ερμηνείες της οποίας αποτελούν ένα από τα δυνατότερα ατού του δίσκου.

Το (Some Random Summer) Rain το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πρώτο single για να συστήσει το άλμπουμ αποτελεί ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της δουλειάς τους: μελωδικό ξεκίνημα, κιθαριστικό ξέσπασμα στη μέση, κολλητικό ρεφρέν και όμορφα φωνητικά. Στο Child of Mars το νευρώδες post punk μπάσο και οι δυναμικές κιθάρες ταιριάζουν με τις μελωδίες των πλήκτρων.  Το Dreamwalkers, το οποίο υπήρχε σε διαφορετικές εκδοχές στα δυο πρώτα EP τους, είναι το πιο δυνατό κομμάτι του άλμπουμ και πιθανότατα η καλύτερη σύνθεση τους. Από την άλλη το ρυθμικό Goldfish αποτελεί την πιο ραδιοφωνική στιγμή τους.  Στο μεγάλης διάρκειας (ξεπερνά τα 7 λεπτά) Silent Film τα ηλεκτρονικά της αρχής μπερδεύονται με τις ηλεκτρικές κιθάρες και η σταδιακή εξέλιξη του κορυφώνεται με ένα εντυπωσιακό κιθαριστικό φινάλε. Στο Trickery συναντάμε κάποια ψήγματα trip hop, (η φωνή της Beth Gibbons δεν ξεπερνιέται εύκολα), ενώ το Absence, το οποίο σύμφωνα με το δελτίο τύπου είναι εμπνευσμένο από την ταινία Memento του Christopher Nolan, αποτελεί το μελαγχολικό κλείσιμο του Off My Head.

Οι Lower Cut μετο ντεμπούτο τους ολοκληρώνουν ό,τι είχαν ξεκινήσει με τα δυο πρώτα τους EP (Lower Cut του 2010 και 3.3 του 2011), ουσιαστικά πρόκειται για τη διαμόρφωση του δικού τους ηχητικού στίγματος. Οι συνθέσεις φανερώνουν ότι είναι αποτέλεσμα πολλής δουλείας και δεν ολοκληρώθηκαν εν μια νυκτί. Είναι στην πραγματικότητα το απόσταγμα χρόνιας προσπάθειας και περικλείει τις ιδέες που καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά, το υλικό του Off My Head θα μπορούσε να περιγραφεί με μία φράση ως pop «με την καλή έννοια…».


7/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα