Δυο νέα ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Lower Cut, ένα καλό και ένα άσχημο… Το καλό αφορά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο Ocean (διαθέσιμο ψηφιακά από σήμερα 27/9). Το άσχημο έχει να κάνει με τον τερματισμό της δραστηριότητας του γκρουπ καθώς η νέα του δουλειά σηματοδοτεί το τέλος της πορείας του. Το σχήμα εξηγεί τα «πως» και τα «γιατί» στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Soundgaze και τον Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο.
- Το νέο σας άλμπουμ είναι πλέον έτοιμο να κυκλοφορήσει. Πως κύλησε για τη μπάντα το διάστημα ανάμεσα στην κυκλοφορία του ντεμπούτου σας Off My Head (2014) και του τωρινού Ocean; Το εκμεταλλευτήκατε όπως επιθυμούσατε;
Θα λέγαμε ναι και όχι. Η κυκλοφορία του Off my Head, έγινε ακριβώς όπως τη θέλαμε. Είχαμε μια δυνατή ομάδα πίσω μας (Puzzlemusik), είχαμε μερικά πολύ ωραία live στα πόδια μας και τον δίσκο συνόδευσε ένα υπέροχο βίντεο για το “(Some random summer) Rain” από τον Κων/νο Νησίδη. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε αλλά δεν ευνόησαν οι συγκυρίες ήταν να παίξουμε περισσότερο εκτός Αθήνας και ίσως και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα στο διάστημα που μεσολάβησε ηχογραφούσαμε φυσικά το Ocean, που είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην προσέγγιση μας σχεδόν ριζικά.
- Ποιοι είναι οι λόγοι που αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το δίσκο μόνο ψηφιακά;
Καθώς η μπάντα από δω και πέρα δεν είναι πλέον ενεργή, η προώθηση του φυσικού προϊόντος (CD ή βινύλιο) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Εφόσον λοιπόν πλέον οι ψηφιακές πλατφόρμες δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει να αποκτήσει ή να κάνει stream τη μουσική μας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του ήχου, η απόφαση ήταν μονόδρομος.
- Σε κομμάτια σαν τα Distraction και Ocean διακρίνουμε μια σαφώς πιο κιθαριστική προσέγγιση. Αυτό προέκυψε στις πρόβες ή ήταν κάτι που έτσι κι αλλιώς θέλατε να δοκιμάσετε;
Και όμως τα πλήκτρα είναι πολύ περισσότερα από πριν! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ήχοι που επιλέξαμε σε όλα τα όργανα είναι σαφώς πιο οξείς, πράγμα που έγινε ζητούμενο στην πορεία των προβών μετά την κυκλοφορία του 1ου δίσκου. Θεωρήσαμε πως είχε έρθει η ώρα να γίνουμε πιο επιθετικοί και άμεσοι στον ήχο μας.
- Με το Ocean ουσιαστικά κλείνει το κεφάλαιο Lower Cut. Ποιες είναι οι 3-4 στιγμές από την πορεία του συγκροτήματος που θα θέλατε να κρατήσετε στη μνήμη σας για πάντα;
Δεν γίνεται να αποτιμήσεις όλο αυτό το πράγμα σε λίγες στιγμές. Σίγουρα έντονα είναι τα συναισθήματα των 2 τελευταίων μας live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί με τους Mani Deum και τους Jane Doe. Επίσης αυτό που θα κρατήσουμε πάντα μέσα μας είναι οι μέρες (και νύχτες) στο στούντιο παρέα με τον παραγωγό και φίλο μας (Αλεξ Μπόλπασης) καθώς και η πολύ ωραία σχέση που είχαμε με όλες τις μπάντες με τις οποίες είχαμε συμπράξει κατά καιρούς.
- Τελικά ποια είναι η μεγαλύτερη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν τα συγκροτήματα; Για παράδειγμα το οικονομικό, η διαδικασία συντονισμού μεταξύ των ατόμων, οι ξεχωριστές υποχρεώσεις ή και το μικρό μέγεθος της εγχώριας σκηνής ακόμα;
Όταν ξεκινάει ένα συγκρότημα, οφείλει να κάνει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το που θέλει να φτάσει. Τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει :) . Εφόσον το αποφασίσουν αυτό τα μέλη του, μετά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θυσίες για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Υπάρχουν παραδείγματα συγκροτημάτων που παρά το μικρό μέγεθος της σκηνής ή την οικονομική δυσχέρεια –πράγματα δεδομένα- τα πηγαίνουν μια χαρά, εντός και εκτός χώρας. Το ζήτημα είναι τι διατίθεσαι να θυσιάσεις για αυτά που ζητάς να λάβεις.
- Ως μουσικοί ο καθένας σας ξεχωριστά υποθέτουμε ότι θα συνεχίσετε την ενασχόληση σας, άλλωστε κάποιοι από εσάς παίζετε ήδη και σε άλλα σχήματα, έτσι δεν είναι;
Είμαστε και ήμασταν σχεδόν όλοι ενεργοί και σε άλλα σχήματα είτε τμηματικά είτε συνολικά στην διάρκεια ζωής των Lower Cut. Το να ασχολείσαι με τη μουσική, το να συνθέτεις και να καταθέτεις τα πεπραγμένα σου, είναι κάτι το οποίο δεν σε αφήνει να το παρατήσεις έτσι απλά.
- Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την προώθηση της κυκλοφορίας του δίσκου στο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν συναυλίες στο πρόγραμμα;
Δυστυχώς όχι. Η προώθηση θα γίνει από την Puzzlemusik αλλά και μέσω της δικτυακής παρουσίας της μπάντας η οποία δεν θα πάψει να είναι ενεργή, αλλά σχέδια για live δεν υπάρχουν.
- Αφού σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μας διαθέσατε, να ρωτήσω για το τέλος πώς θα θέλατε να θυμούνται τους Lower Cut όσοι τους έζησαν μουσικά τη στιγμή που συνέβαιναν και όσοι τους ανακαλύψουν αργότερα;
Καταρχάς θα μας επιτρέψετε να σας ευχαριστήσουμε, καθώς το Soundgaze μας στήριξε πολύ και με συνέπεια από την κυκλοφορία του “Off my Head” και έπειτα. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό για εμάς. Τώρα όσον αφορά στην ερώτηση σας, δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος για να θυμάσαι μια μπάντα, εμάς μας αρκεί τα τραγούδια που γράψαμε και τα τραγούδια που κυκλοφορούν από σήμερα και έπειτα, να δώσουν σε κάποιους ανθρώπους έστω και ένα ψήγμα από τα συναισθήματα που έδωσαν σε εμάς την ώρα που τα δημιουργούσαμε.
Καλή συνέχεια και συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, είστε απαραίτητοι.