Σε λίγες μέρες θα έχουμε την τρίτη επίσκεψη των All Them Witches στην Αθήνα, μιας μπάντας που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό που αναζητά μεστές συνθέσεις μέσα σε ένα πιο ελευθεριακό εύρος επιρροών. Έχοντας ένα εξαιρετικό άλμπουμ, για άλλη μια φορά, στο ενεργητικό τους, δεν θα δυσκολευτούν να κερδίσουν ακόμη περισσότερους νέους φίλους στη νέα αυτή μετάκλησή τους. Ο ντράμερ Robby Staebler επιφορτίστηκε με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και μας ήρθε με πολλές μουσικές προτάσεις.
Γεια σας και καλώς ήρθατε και πάλι στην Ελλάδα! Αυτή θα είναι η 3η φορά ήδη, συχνότητα που είναι ασυνήθιστα μεγάλη για μια μπάντα από τις ΗΠΑ που έρχεται στην Ευρώπη. Ποιες θα λέγατε πως ήταν οι αγαπημένες σας στιγμές από τις δύο προηγούμενες φορές;
Την πρώτη φορά που παίξαμε το venue ήταν sold out με 1200 άτομα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία το να παίζουμε έξω από τη χώρα μας για πρώτη φορά με τέτοια φανταστική ανταπόκριση. Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη θάλασσα και να τρώμε τρελό φαγητό. Το να βλέπουμε τον Παρθενώνα και να αναλογιζόμαστε τη ζωή από εκεί πάνω είναι μια μαγική εμπειρία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν.
Είστε πολύ νέα μπάντα, με μόλις 5 χρόνια ύπαρξης, αλλά φέτος κυκλοφορήσατε ήδη το 4ο άλμπουμ σας - και όλα, πρέπει να πω, με αυξανόμενη ποιότητα. Πόσο συχνά μπαίνετε στη διαδικασία να γράφετε τραγούδια; Υπάρχουν άραγε ιδέες που δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο τους σε κάποιο άλμπουμ;
Υπάρχουν πάντα ιδέες που βρίσκονται σε εξέλιξη και πάντα γράφουμε πράγματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν πηγαίνουν πουθενά. Το 3-5-7 είναι ένα τραγούδι που βρισκόταν σε μια περίεργη φάση για ένα-δύο χρόνια πριν το επανεξετάσουμε και το κάνουμε να λειτουργήσει όπως έπρεπε.
Μπορεί να μην είστε ακόμη το πλέον οικείο όνομα, αλλά σίγουρα απολαμβάνετε ένα ικανό μερίδιο επιτυχίας - κάτι που αποτελεί και έναν από τους λόγους που επισκέπτεστε τη χώρα μας τόσο συχνά. Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό σας γνώρισμα που νιώθετε πως συντονίζεται με τους οπαδούς σας; Και πώς διαχειρίζεστε αυτή την επιτυχία;
Νομίζω ότι ο κόσμος απλά θέλει ενεργητική μουσική που να έχει ειλικρινές feeling πίσω της. Η μουσική μας πλάθεται μέσα από τις ψυχές μας, όχι από έναν συγγραφέα-φάντασμα ή κάποιον που προσπαθεί να γράψει ένα hit. Ο κόσμος μπορεί να δει, να αισθανθεί, και να ακούσει αυτήν την ειλικρίνεια. Η επιτυχία είναι μια αστεία λέξη, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε και να κάνουμε αυτό ως την κύρια ασχολία της ζωής μας, σημαίνει ότι είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό. Είναι συγκινητικό συγχρόνως και ένα καλό μάθημα. Μαθαίνουμε πολλά για τη ζωή, τον εαυτό μας και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι σαν να είμαστε σε ένα διασκεδαστικό σχολείο.
Για το τελευταίο σας άλμπουμ, αυτή τη φορά συνεργάζεστε με έναν “κανονικό” παραγωγό. Τι σας ώθησε να μην εμπιστευτείτε το δικό σας ένστικτο αυτή τη φορά;
Κάνεις μέγα λάθος στην παραδοχή ότι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας (σ.σ. προφανώς παρεξήγησε το ύφος της ερώτησης). Συνεργαστήκαμε με τον Dave Cobb, γιατί είναι ένας μάγος (σ.σ. “a fucking wizard” ήταν η ακριβής έκφραση) και ξέραμε ότι ο δίσκος θα είναι badass ηχητικά. Είναι άψογος στο να συλλαμβάνει ζωντανές στιγμές και αυτό ακριβώς έκανε. Εμείς γράψαμε το άλμπουμ και παίξαμε σε αυτό, όχι ο παραγωγός.
Ο Dave Cobb είναι γνωστός κυρίως για την παραγωγή country δίσκων. Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι έφερε στο δικό σας ήχο;
Μικρόφωνα 20 χιλιάδων δολλαρίων και ανοιχτό μυαλό για να μην παρεμβαίνει στη δημιουργική διαδικασία μας.
Σε παλαιότερες συνεντεύξεις δηλώσατε ότι κατά κύριο λόγο ηχογραφείτε ζωντανά, με κάποιες μικρά αλλά απαραίτητα overdubs, φυσικά, και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ακολουθήσατε τις ίδιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές και για αυτό το άλμπουμ;
Απολύτως.
Ο ήχος σας είναι ένα αποτελεσματικό μείγμα από πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες, όσο μεγάλωνετε, αντικατοπτρίζουν αυτή την πολυσυλλεκτικότητα;
Όλοι μας ακούμε καλλιτέχνες από πολλά διαφορετικά είδη - οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες αυτούς άνηκαν σε κάποιο στυλ συγκεκριμένα. Έχουμε την ευκαιρία σε αυτήν την εποχή της πληροφορίας να υπερφορτωνόμαστε με όση μουσική μπορούμε να αντέξουμε, έτσι είναι φυσικό ότι η μουσική μας εμπεριέχει διαφορετικά στυλ.
Τι θα απαντούσατε, αν κάποιος σας ρωτήσει σε τι ύφος ανήκετε;
Λέω «Δεν ξέρω, φίλε, απλά τσέκαρέ μας αν πραγματικά θέλεις να μάθεις»
Ακούτε μουσική άλλων καλλιτεχνών; Υπάρχουν μπάντες που θα προτείνατε στους οπαδούς σας;
Ναί. Ακούστε Bohren & Der Club of Gore. Ακούστε Good Buddy. Ακούστε Mount Carmel. Ακούστε William Basinski. Ακούστε Kendrick Lamar. Ακούστε Boards Of Canada. Ακούστε JJ Cale.
Ανήκετε άραγε στους λίγους ευτυχισμένους μουσικούς των οποίων η μουσική από μόνη της πληρώνει τους λογαριασμούς τους;
Οι μισοί από εμάς ζούμε σε ένα αμάξι το μεγαλύτερο μέρος του έτους, έτσι οι λογαριασμοί μας είναι αρκετά ελαφρείς.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την, headline ξανά, συναυλία, στην Αθήνα και από τους Έλληνες οπαδούς;
Ας ξεπουλήσουμε τα εισιτήρια! Θα είναι μία συναυλία υψηλής ενέργειας και ηχητικής έντασης. Οι Έλληνες οπαδοί είναι μια ιδιαίτερα ενθουσιώδης ομάδα ανθρώπων που ουρλιάζει και καπνίζει - τους αγαπάμε.
Για το τέλος, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους All Them Witches; Ή τι βλέπετε για το συγκρότημα στο εγγύς μέλλον;
Τη στιγμή που μιλάμε, γράφουμε νέο υλικό και ανυπομονώ να επισκεφθώ τη Νότια Αμερική και την Ασία.
Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που διέθεσες για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας! Θα σας δούμε στην Αθήνα πολύ σύντομα!