Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 11:48

Οι «μουσικές» αντιδράσεις στους βομβαρδισμούς της λωρίδας της Γάζας

Written by 

Όσο αναζητώ να γράψω για μία είδηση που θα αναδομήσει τον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, συνειδητοποιώ πως βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού. Μοιραία, η κινητικότητα των μουσικών σε δημιουργικό επίπεδο είναι περιορισμένη και κατά κύριο λόγο αφορά συναυλίες και φεστιβάλ. Όμως, η σκληρή διεθνής επικαιρότητα αποδεικνύεται σημαντικότερη από την μουσική και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους καλλιτέχνες που διαθέτουν ένα βαθμό ευαισθησίας απέναντι στις διάφορες πολιτικές ανορθογραφίες.

Ο εκ νέου βομβαρδισμός της λωρίδας της Γάζας από τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού καταλαμβάνει, χωρίς αμφισβήτηση, την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία των ημερών. Όσο αφορά τους μουσικούς, ο Neil Young ακύρωσε την επικείμενη συναυλία του στις 17 Ιουλίου, η οποία θα ήταν η πρώτη του μετά το 1990. Όμως, ο λόγος της ακύρωσης δεν ήταν μια υποτιθέμενη άρνηση του Young να περιοδεύσει εκεί εξαιτίας των γεγονότων, αλλά, σύμφωνα με αναφορές, οφείλεται στις αστυνομικές αρχές του Ισραήλ και αφορούσε την ασφάλεια των παριστάμενων εν μέσω των βομβαρδισμών. Θα πρέπει φυσικά να γνωστοποιήσουμε, με την ευκαιρία, την ιδιωτική επιστολή του Roger Waters προς τον Neil Young, όπως κοινοποιήθηκε αργότερα στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου ο Waters ασκούσε πίεση στον Young να ακυρώσει τη συναυλία σε ένδειξη κατακραυγής των βομβαρδισμών και συμπαράστασης προς τον λαό της Παλαιστίνης. Πολύ χαρακτηριστική ήταν και η επί σκηνής παρέμβαση του Eddie Vedder στη συναυλία των Pearl Jam στις 11 Ιουλίου στο Milton Keynes National Bowl, όπως βιντεοσκοπήθηκε από κάποιον φαν και δημοσιοποιήθηκε στο Youtube (το εν λόγω απόσπασμα βρίσκεται στο 4:10 του βίντεο). Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στο συγκεκριμένο γεγονός, το timing ήταν τέτοιο που το φωτογράφιζε. Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, δήλωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν λόγους για να σκοτώσουν και να καταλάβουν εδάφη που δεν τους ανήκουν», και τραγούδησε στο τέλος τους αντιπολεμικούς στίχους του War του Edwin Starr μαζί με το κοινό. Τέτοιες κινήσεις, αν και θεωρητικά δεν προσφέρουν διπλωματική, άρα και ουσιαστική, λύση σε ένα τόσο βαθύ πολιτικό ζήτημα, καλό είναι να γίνονται, διότι πολλές φορές ο απλός κόσμος μπορεί να μην συνειδητοποιεί, ή να μην θέλει να συνειδητοποιήσει, πως ο πόλεμος, η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο ρατσισμός και άλλα πολλά ανάλογα συμβαίνουν και ριζώνουν πολύ κοντά μας στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα